Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 00:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 marca 2021, 01:30 

Posty na Forum KP: 537
Rozumiem, że w trudnym czasie epidemii trzeba wesprzeć tantiemami "swojaków", ale to już jest lekka przesada. :-) Z całym szacunkiem dla Dałkowskiej, Kwaśnego i Pazury.

PostNapisane: 21 marca 2021, 01:39 

Posty na Forum KP: 6471
W TVP słowo "przesada" nie istnieje.

PostNapisane: 21 marca 2021, 01:55 

A to już wstyd.
To słowo też nie.
(To oczywiście lekka, acz zachowująca sens oryginału przeróbka dialogu Anny Korcz i Izabeli Dąbrowskiej w serialu "Ucho Prezesa" ;-)).

PostNapisane: 22 marca 2021, 08:54 

Posty na Forum KP: 1074
Brunner napisał(a):
Na tvpvod mają się w marcu pojawić następujące archiwalne inscenizacje sztuk wg A. Fredry:
"Pan Geldhab" (93 r.), "Zemsta" (94 r.), "Pierwsza lepsza" (74 r.), "Trzy po trzy" (77 r.), "Mąż i żona" (78 r.), "Świeczka zgasła" 980 r.), "Nocleg w Apeninach" (77 r.) i "Pan Jowialski" (76 r.).

Póki co ich nie widać,wskoczyła jedynie Kobra "Samolot do Londynu".

PostNapisane: 30 marca 2021, 16:37 

Rafal Dajbor napisał(a):

No ale ad rem - coś fantastycznego był ten Teatr Faktu! Niby "gadające głowy", a nie można się oderwać. Kuźniar - rewelacyjny. Pawłowski, Machowski, Kamas, Maciejewski - jak wyżej. No i rzadka okazja obejrzenia takich aktorów, jak Bogdan Szymkowski czy Ryszard Pikulski - przeważnie gdzieś tam epizodujących w tle - mówiących całe monologi świadków. I się przy okazji błąd znalazł, który - nie wątpię - zostanie na filmpolski.pl poprawiony. :-) Jacek Recknitz nie grał jednego ze świadków na procesie, tylko korespondenta Agencji Reutera Johna Pitta. :-)

To faktycznie Teatr Faktu najwyższych lotów. Kuźniar znakomity - bez cienia wątpliwości. Cała obsada zresztą bez zarzutu, dzięki czemu widz ma wrażenie, że ogląda autentyczny proces, a nie jego inscenizację. Spektakl przypomina "Epilog norymberski" Antczaka, ale wydał mi się bliższy z dość prostej przyczyny: dzieje się w Polsce i wszystkie postacie - poza Hoessem naturalnie - są Polakami. W "Epilogu..." mieliśmy aktorów polskich, grających bohaterów zagranicznych, co wytwarzało jednak pewien dystans i świadomość, że jednak oglądam coś odgrywanego. Tutaj takiego wrażenia nie miałem i, jak zaznaczyłem na wstępie, czułem się jak uczestnik prawdziwej rozprawy sądowej.
I jeszcze taka uwaga na koniec: moim zdaniem Kuźniar pod względem podobieństwa fizycznego bardziej przypomina tego drugiego nazistę o niemal identycznym imieniu i nazwisku, mianowicie Rudolfa Hessa. Może twórcom spektaklu pomyli się dwaj panowie RH i potem już pozostali przy pierwotnym wyborze odtwórcy głównej roli? ;-) Oczywiście w tym miejscu sobie żartuję, co nie zmienia faktu, że Kuźniar według mnie bardziej przypomina właśnie Hessa niż komendanta Auschwitz.

PostNapisane: 31 marca 2021, 17:53 

Posty na Forum KP: 1403
No i jest Trzy po trzy na VOD
https://vod.tvp.pl/video/trzy-po-trzy,t ... bibcdYOaHI

PostNapisane: 1 kwietnia 2021, 17:20 

Posty na Forum KP: 1403
No a 27.04. na TVP Kultura "Sceny z życia Holly Golightly" z Kaliną Jędrusik i Marianem Opanią
https://filmpolski.pl/fp/index.php?film=521729

PostNapisane: 1 kwietnia 2021, 20:21 

Nawet nie wiedziałem, że powstał spektakl według "Śniadania u Tiffany'ego". I to jeszcze Kutza. Zapamiętać - nie przegapić. :-)

PostNapisane: 8 kwietnia 2021, 22:34 

Za to jutro na TVP Kultura "Przedwiośnie" w reżyserii Solarza. W obsadzie T. Stockinger, Zapasiewicz, Łomnicki, Szczepkowska, Jędryka... To jedyna próba przeniesienia powieści Żeromskiego do Teatru TV. W sumie trudno się dziwić, bo to dzieło pełne rozmachu, raczej mało teatralne. Tym bardziej ciekaw jestem, jaki klucz do niego zastosował Solarz. Spektakl miał premierę na miesiąc przed wprowadzeniem stanu wojennego i chyba został zapomniany. W każdym razie ja nie przypominam sobie jakiejkolwiek jego emisji telewizyjnej.

PostNapisane: 8 kwietnia 2021, 23:10 

Na TVP Historia! :-)

PostNapisane: 8 kwietnia 2021, 23:15 

Oczywiście... Myślałem "Historia", a napisałem "Kultura"... :icon_rolleyes:

PostNapisane: 9 kwietnia 2021, 22:54 

Nawet interesujące to było, chociaż nie powiem, że szczególnie udane... Wiadomo, że trudno przełożyć wielowątkową i pełną niuansów powieść Żeromskiego na język teatru i to w spektaklu Solarza widać. W zasadzie wyszła z tego rzecz mocno spłycona, o cechach socjalistycznej agitki. Końcowa scena, w kontekście wprowadzonego niedługo potem stanu wojennego, była niczym ponura przepowiednia...
Ciekawa scenografia, bardzo dobry Stockinger, fajny epizod Kowalewskiego.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]