Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 00:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lutego 2021, 12:06 

Posty na Forum KP: 1249
Rafal Dajbor napisał(a):
I się przy okazji błąd znalazł, który - nie wątpię - zostanie na filmpolski.pl poprawiony. :-) Jacek Recknitz nie grał jednego ze świadków na procesie, tylko korespondenta Agencji Reutera Johna Pitta. :-)

Kiedy na początku spektaklu sprawdzałem obsadę i wyczytywałem, kto m.in. gra, przy nazwisku Recknitza żona spytała "Zapewne gra jakiegoś reportera?" "Nie, tym razem świadka" - odpowiedziałem :-) A tu, guzik, jednak dziennikarz.

A spektakl rzeczywiście świetny, wciągający. Mocna rzecz.

PostNapisane: 20 lutego 2021, 19:26 

Posty na Forum KP: 537
Rzeczywiście był okres, w którym Recknitz był kimś na kształt "naczelnego epizodycznego lub drugoplanowego dziennikarza polskiego kina". :-) Albo prasowego, albo agencyjnego, albo radiowego, ale dziennikarza. "Zagrożenie", "Śmierć prezydenta", "...gdziekolwiek jesteś, panie prezydencie...", "Aria dla atlety", "Dom", "Vabank"... Okazuje się, że w "Procesie Rudolfa Hoessa" - też dziennikarz.
Tak, mocna rzecz, cholernie mocna, na co wpływ miało także aktorstwo. Kuźniar doskonale oddał gorliwość Hoessa - najpierw w zabijaniu ludzi, potem w opowiadaniu o tym przed sądem. Piotr Pawłowski rewelacyjnie zagrał proces powstrzymywania się przed okazywaniem pogardy. Monologi Machowskiego, Maciejewskiego, Krasickiego i (krótszy) Kamasa - wstrząsające. Podobnie jak epizody świadków.

PostNapisane: 7 marca 2021, 18:26 

Posty na Forum KP: 1403
Na tvpvod mają się w marcu pojawić następujące archiwalne inscenizacje sztuk wg A. Fredry:
"Pan Geldhab" (93 r.), "Zemsta" (94 r.), "Pierwsza lepsza" (74 r.), "Trzy po trzy" (77 r.), "Mąż i żona" (78 r.), "Świeczka zgasła" 980 r.), "Nocleg w Apeninach" (77 r.) i "Pan Jowialski" (76 r.).

PostNapisane: 7 marca 2021, 18:39 

Szczególnie cieszy hanuszkiewiczowskie "Trzy po trzy", bo tam jest kolosalna obsada, którą będzie okazja uzupełnić na filmpolski.pl.

PostNapisane: 8 marca 2021, 11:43 

Rafal Dajbor napisał(a):
Szczególnie cieszy hanuszkiewiczowskie "Trzy po trzy", bo tam jest kolosalna obsada, którą będzie okazja uzupełnić na filmpolski.pl.

też o tym samym pomyślałem ;)

PostNapisane: 14 marca 2021, 01:14 

Piątek, 26 marca, godzina 20.25, TVP Kultura, spektakl z 1978 roku "Warszawianka. Pieśń z roku 1831". Reżyseria Łapickiego, w obsadzie Holoubek, Rysiówna, Dałkowska, Szczepkowski i sam reżyser.

PostNapisane: 14 marca 2021, 10:56 

Rafal Dajbor napisał(a):
Piątek, 26 marca, godzina 20.25, TVP Kultura, spektakl z 1978 roku "Warszawianka. Pieśń z roku 1831". Reżyseria Łapickiego, w obsadzie Holoubek, Rysiówna, Dałkowska, Szczepkowski i sam reżyser.

A także Krasnowiecki, Konarowski no i Świderski w legendarnej roli Starego Wiarusa :)

PostNapisane: 14 marca 2021, 11:26 

To od razu poprawię własny błędzioch - spektakl będzie emitowany w TVP Historia, a nie TVP Kultura.
A w obsadzie także Maria Mamona. :-)

PostNapisane: 15 marca 2021, 08:49 

Posty na Forum KP: 1074
Rafal Dajbor napisał(a):
Muszę przyznać, że chyba się starzeję..... Znam przecież auschwitzowe historie na pamięć, jak człowiek związany z żydowskim środowiskiem. Myślałem, że spektakl "Proces Rudolfa Hoessa" będzie dla mnie tylko skupieniem się za za...rąbistych aktorach. No i niestety mnie trochę jednak trzepnęło zderzenie się z tym całym okrucieństwem. Jeszcze parę lat temu tak nie reagowałem.

No ale ad rem - coś fantastycznego był ten Teatr Faktu! Niby "gadające głowy", a nie można się oderwać. Kuźniar - rewelacyjny. Pawłowski, Machowski, Kamas, Maciejewski - jak wyżej. No i rzadka okazja obejrzenia takich aktorów, jak Bogdan Szymkowski czy Ryszard Pikulski - przeważnie gdzieś tam epizodujących w tle - mówiących całe monologi świadków. I się przy okazji błąd znalazł, który - nie wątpię - zostanie na filmpolski.pl poprawiony. :-) Jacek Recknitz nie grał jednego ze świadków na procesie, tylko korespondenta Agencji Reutera Johna Pitta. :-)

Obejrzałem wczoraj i jestem pod wrażeniem kreacji Zdzisława Kuźniara.W filmie kojarzony głównie z epizodami,a tu daje koncert w pierwszoplanowej roli.Taka mała błahostka-która nadawałaby się do działu "Błędy..." -prowadzący Mikołaj Mirowski we wstępie wspomina o..Jerzym Machowskim :-D

PostNapisane: 15 marca 2021, 10:38 

Posty na Forum KP: 6471
Ja w ogóle mam wrażenie, że Mikołaj Mirowski to jeden wielki błąd... Właśnie m. in. z jego powodu przestałem oglądać te wprowadzające rozmowy. Mirowski zachowuje się, jakby nie bardzo wiedział, o czym mówi, jakby był nieprzygotowany. Może zna się na historii, ale na teatrze raczej nie.

PostNapisane: 21 marca 2021, 01:13 

Z lekka, a nawet z ciężka bez sensu, że TVP Historia, chcąc pokazać "Wieczernik" Ernesta Brylla zamierza 2 kwietnia wyemitować w zasadzie pachnący jeszcze nowością (premiera w kwietniu 2019) spektakl Krzysztofa Tchórzewskiego, podczas gdy są znacznie starsze telewizyjne inscenizacje naprawdę interesujących, a nieżyjących już reżyserów - Wajdy z 1985 roku i Królikiewicza z 2001 roku.

PostNapisane: 21 marca 2021, 01:24 

Posty na Forum KP: 6471
Ale w tym najnowszym grają R. Pazura, Kwaśny i Dałkowska. To wystarczy. ;-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]