Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 grudnia 2016, 16:27 

Posty na Forum KP: 537
karel napisał(a):
Obejrzałem dzisiaj. :) Ciekawa rzecz, trochę staroświecka w wykonaniu, ale inteligentna, no i zawsze przyjemnie popatrzeć na Gustawa Holoubka w dobrej formie - i fizycznej, i aktorskiej. Niestety, jakość techniczna pozostawiała wiele do życzenia (momentami nic nie było widać przy ciemniejszych kadrach), ale tak to bywa z naszymi produkcjami telewizyjnymi rejestrowanymi w latach 60. - podobnej jakości są niektóre "Kobry" czy odcinki "Kabaretu Starszych Panów".

Kurczę, jakiś czas temu z kimś tam gadaliśmy o Holoubku i stwierdziliśmy, że ciekawe, iż nigdy nie grał u Wajdy. A jednak grał, tyle że nie w filmie! Umknęło mi to kompletnie!

PostNapisane: 24 grudnia 2016, 14:54 

Posty na Forum KP: 1440
Wit napisał(a):

PostNapisane: 26 grudnia 2016, 23:16 

Powyższy spektakl był dziś o 18-tej na Kulturze.
Przyznam się,że nie oglądałem w całości,ale po tym co widziałem,to ciężka do strawienia sztuka,bardziej taka eksperymentalna,dla zagorzałych teatromanów.

PostNapisane: 27 grudnia 2016, 11:26 

Posty na Forum KP: 6471
Wit napisał(a):
Przyznam się,że nie oglądałem w całości,ale po tym co widziałem,to ciężka do strawienia sztuka,bardziej taka eksperymentalna,dla zagorzałych teatromanów.

Spodziewałem się, że będzie to coś właśnie w tym stylu i dlatego odpuściłem sobie ten spektakl. Nie mam nic przeciwko nowoczesnemu, awangardowemu, eksperymentalnemu teatrowi, ale w prawdziwym teatrze, natomiast w telewizji zdecydowanie preferuję... klasyczny w formie Teatr Telewizji. :)

PostNapisane: 14 stycznia 2017, 11:25 

Posty na Forum KP: 2675
Wrzucę taką ciekawostkę.
Moja 15letnia córka przerabia obecnie Zemstę. Obejrzała na polecenie nauczyciela film Wajdy a za moją namową wersję teatralną ze Świderskim i Pokorą. Teatr TV wygrał u niej przez KO.

PostNapisane: 14 stycznia 2017, 15:11 

Nie dziwię się: spektakl jest rewelacyjny, a film jedynie poprawny.

PostNapisane: 15 stycznia 2017, 19:12 

Za chwilę (18.15) na TVP Kultura spektakl "Pigmalion" Wojtyszki z 1996 r.

PostNapisane: 15 stycznia 2017, 19:13 

karel napisał(a):
Nie dziwię się: spektakl jest rewelacyjny, a film jedynie poprawny.

Spektaklu nie oglądałem, ale film (oczywiście ten współczesny, a nie stary z lat 50.) mi się bardzo spodobał, choć w gruncie rzeczy został nakręcony tak, że przypomina właśnie teatr TV.

Moje pierwsze spotkanie z czymś takim, jak teatr TV miało miejsce 4 kwietnia 2016. Zapamiętałem tę datę, bo w marcu w ramach Wielkiego Postu narzuciłem sobie żelazną dyscyplinę i nie oglądałem niczego ze względów religijnych. Wielki Powrót rozpocząłem niekonwencjonalnie, bo zamiast filmu, wypożyczyłem spektakl. Kuszący wydał mi się tytuł "Noc listopadowa" - ooo, coś historycznego! W dodatku na zamach na rosyjskiego wielkiego księcia i wybuch powstania listopadowego to było coś, co musiałem obejrzeć. Włączam: grecka bogini śpiewa bojową pieśń, potem śpiewają polscy żołnierze (na czele z Piotrem "Jerzym Stuhrem" Wysockim), przygotowujący się do akcji, dalej moje pierwsze spotkanie z takim aktorem, jak Jan Nowicki, który... od razu podbił moje serce jedną z najbardziej pokręconych ról w naszej kulturze! Co on wyprawiał! Zachowywał się, jak skończony wariat, a już w scenach końcowych... jakiś oficer coś do niego mówi, a on wysuwa język jak ropucha i wydaje z siebie następujący dźwięk: "Bleeeeeee!".

Pozą tą komediową perłą mamy jeszcze interwencję greckich bogów w sprawy powstańców.... COOO? Tak, oglądam i widzę greckich bogów wtrącających się w interesy obu stron? Wyspiański, który napisał tę sztukę, zrobił coś niezwykłego! Gdyby przełożyć to na język filmowy, moglibyśmy mówić o prawdziwym "blockbusterze"... ale ta adaptacja jest tak efektowna, że chociaż powstała w 1978, to robi wrażenie nawet po ponad czterech dekadach. Mimo, że jest to spektakl telewizyjny, to miałem wrażenie, jakbym oglądał hollywoodzki hit! Ja ten "teatr telewizji" oglądałem na komputerze i monitor mógł w każdej chwili eksplodować przez to, co się dzieje na ekranie.

Najlepsze sceny:
* Józef Chłopicki gra z Ateną w karty (tarot?) o to, jak rozstrzygnie się jego przyszłość; Atena krzyczy zawodzącym głosem: "PRZEGRAAAAŁEEEEEŚ!"
* powstańcy strzelają do powozu, w którym siedzi polski oficer; mordują go myśląc, że to zdrajca
* teatr, w którym dyrektora-mężczyznę w garniturze i z wąsami gra... kobieta (????), a widowisko przedstawia tańczących satyrów (z początku myślałem, że to ludzie przebrani za owce); tu też było sporo komedii, a rola androgynicznego dyrektora została zagrana znakomicie
* martyrologia Waleriana Łukasińskiego, który kroczy przywiązany do armaty na oczach wielkiego księcia i jego świty
* scena, w której nagi (nie licząc ręcznika od pasa w dół) i przerażony Konstanty jest niesiony przez służących, którzy zabierają go z pałacu w obliczu zagrożenia zamachem
* Kora (młodziutka Anna Dymna) odchodzi od swej matki Demeter

Jednym słowem: EPICKIEEEEEEEEEE!!!!

A właśnie! Byłbym zapomniał. Reżyserem tego ARCYDZIEŁA był... Andrzej Wajda.

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 15 stycznia 2017, 19:27 

Teslicus, cieszy mnie bardzo, że tak Ci się spodobała "Noc listopadowa", bo to jeden z moich ulubionych spektakli telewizyjnych w ogóle. :)

PostNapisane: 15 stycznia 2017, 20:11 

karel napisał(a):
Teslicus, cieszy mnie bardzo, że tak Ci się spodobała "Noc listopadowa", bo to jeden z moich ulubionych spektakli telewizyjnych w ogóle. :)

Super! :)

Dziwne tylko, że spektakle telewizyjne nie są tak znane, jak filmy. Np. na stronie filmweb.pl można oceniać gry komputerowe... ale spektakli telewizyjnych już nie! (WTF????). A jest wiele filmów, które są uważane za filmy, a wyglądają w gruncie rzeczy jak spektakle (z zagranicznych: "Śmierć komiwojażera" w reżyserii Volkera Schlendorffa z 1985 czy "Glengarry Glen Ross" z 1992), a z polskich chociażby wspomniana "Zemsta" w reżyserii Wajdy. A film Romana Polańskiego "Wenus w futrze"? Niby to film, a jest tylko dwu bohaterów, a akcja dzieje się w jednym miejscu i jednym czasie. Poza tym jedyne co robią, to przeważnie rozmawiają. A mimo to... wciąga na maksa! Znam też parę innych spektakli, które mogą poszczycić się wysokim poziomem i rozmachem, za które powinny - wbrew temu, że są spektaklami - dostawać Oscary! "Noc listopadowa" sprawiała wrażenie, jakby nakręcono ją z prawdziwym rozmachem inscenizacyjnym!

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 15 stycznia 2017, 23:00 

Teslicus napisał(a):
Dziwne tylko, że spektakle telewizyjne nie są tak znane, jak filmy. Np. na stronie filmweb.pl można oceniać gry komputerowe... ale spektakli telewizyjnych już nie! (WTF????)

Ba... W gry komputerowe gra z pewnością więcej osób niż interesuje się teatrem. Jakimkolwiek, niekoniecznie telewizyjnym.

PostNapisane: 30 stycznia 2017, 19:30 

Wczorajszej nocy w TVP2 pokazano spektakl "Żyd" Artura Pałygi (reż. Aneta Groszyńska-Liweń). Może nieco zbyt publicystyczny i z nieco zbyt idealnie skrojonymi dialogami pełnymi ciętych i doskonałych ripost, ale za to znakomicie zagrany w zasadzie przez całą kilkuosobową obsadę, w której wyróżniają się wszyscy, zaczynając od Grabowskiego i Klużniak, a na Magdalenie Kucie i Michale Tokaju skończywszy. Świetnie się to ogląda, choć wnioski po obejrzeniu nasuwają się niezbyt wesołe. No ale takie mamy czasy... (jeśli ktoś oglądał, to będzie wiedział do czego nawiązuję).
Po paru mniej udanych premierach w wieczornym paśmie teatralnym "Dwójki" trafił się spektakl naprawdę ciekawy i wart obejrzenia. Szkoda, że trwa jedynie niewiele ponad godzinę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]