Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 13:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 marca 2020, 17:14 

Posty na Forum KP: 537
Na filmpolski.pl podana jest obsada, która jest także na e-teatr. A na e-teatr pod obsadą każdego odcinka jest adnotacja "i inni". Bez wątpienia ogólnodostępna emisja tego spektaklu wzbogaciłaby filmografie wielu aktorów w Bazie Filmu Polskiego, bo tam by powyłaziło mnóstwo epizodów, dotychczas nieznanych. :-)

PostNapisane: 26 marca 2020, 17:41 

Posty na Forum KP: 1403
Z otchłani pamięci (początek lat 90-tych) mogę trochę tych nazwisk podać i uzupełnić o ile Pan Jarek uwierzy moim słowom ;) Postać grana przez Bogdana Baera nie nazywała się Schokora tylko Schikora i był volksdeutschem. Dachter (Herdegen) był pułkownikiem Wehrmachtu i miał na imię Max. Janusz Zakrzeński nie nazywał się Mosol tylko Mosel i był szefem gestapo. Szokalski (Borowski) miał na imię Leopold i był właścicielem zakładu pogrzebowego.
Osoby bez roli: Andrzej Stockinger (Drake), Zbigniew Skowroński (gajowy), Krystyna Kołodziejczyk (żona gajowego), Barbara Wyszkowska (sekretarka, fraulein Mucha).
Osoby nie wymienione na fp: Stanisław Libner (przełożony fraulein Muchy), Stefan Knothe (gestapowiec aresztujący Schikorę), Wojciech Zagórski (krupier w kasynie), Wojciech Sztokinger (żandarm kontrolujący praczkę), Alicja Bobrowska i Ryszard Pracz (goście u Fundelowa), Andrzej Chrzanowski i Włodzimierz Nakwaski (zastępcy Mosela), Jędrzej Kozak (adiutant Dachtera), Piotr Loretz (Rudolf, syn Springera), Józef Konieczny (porucznik odbierający Jończyka od gajowego), Gustaw Lutkiewicz (dowódca oddziału partyzanckiego), Kazimierz Meres (major Zajada, wysłannik z Londynu), Ryszard Bacciarelli ("Riksiarz"), Bogdan Niewinowski ("Kolejarz"), Zygmunt Maciejewski (Niemiec w trafice), Danuta Wodyńska (gospodyni proboszcza), Konrad Morawski (dozorca w kamienicy Jończyka), Bohdan Ejmont (lesniczy)
Ijuz trochę gorzej z pamiecia- jakimiś partyzantami byli Marian Łącz i Krzysztof Świętochowski, w brytyjskim samolocie siedział Andrzej Wykrętowicz, jakimś niemieckim oficerem był Andrzej Krasicki, w jakimś schronie siedział Wojciech Duryasz, jakąś polską szychą naukową był Krystian Tomczak, lesniczy miał dwójkę gości jednego grał Zenon Dądajewski, a drugiego Jerzy Michotek. Ten ostatni na pewno znów wcielał się w jakiegoś Lwowiaka. Jakimś oficerem angielskim byl Rudolf Gołębiowski.
Może ktoś jeszcze mi się przypomni.

PostNapisane: 26 marca 2020, 18:08 

Posty na Forum KP: 6471
No, lecytyna chyba ci do niczego nie jest potrzebna... ;-) Imponująca wyliczanka :icon_eek:

PostNapisane: 26 marca 2020, 18:18 

Nie przesadzajmy, nie podałem szczegółowej obsady każdego odcinka z osobna

PostNapisane: 31 marca 2020, 00:05 

10 kwietnia na TVP Historia "Partita na instrument drewniany" wg S. Grochowiaka. Ta sama, według której Janusz Zaorski nakręcił film w 1976r. W obsadzie m.in. : Marian Kociniak, Franciszek Pieczka, Arkadiusz Bazak, Olgierd Łukaszewicz, Roman Kłosowski i Ryszard Pietruski.
Jakby ktoś nagrywał itd. to wiecie co dalej ;)

Czy ktoś posiada "Wakacje kata"? :)

PostNapisane: 9 kwietnia 2020, 15:23 

Unikalne spektakle Teatru Telewizji i seriale archiwalne - nowości za darmo w TVP VOD!

Źródło informacji: https://centruminformacji.tvp.pl/475004 ... -w-tvp-vod.

PostNapisane: 9 kwietnia 2020, 18:38 

Faktycznie jest parę ciekawych rzędzie powtarzanych tytułów, aczkolwiek większość tych archiwalnych spektakli pojawiała się w ostatnich latach w TV.

PostNapisane: 10 kwietnia 2020, 10:51 

no to zestawienie:
Trzeba przyznać, że Teatr Telewizji VOD spisał się nam na święta.
Zostały umieszczone spektakle w liczbie 21. Część sporadycznie pokazywanych, część być może nieemitowanych nawet od premiery.

1. Mazepa z ALEKSANDRĄ ŚLĄSKĄ, IGNACYM GOGOLEWSKIM i GUSTAWEM HOLOUBKIEM
2. Mieszczanin szlachcicem z BOGUMIŁEM KOBIELĄ, BARBARĄ KRAFFTÓWNĄ i EDWARDEM DZIEWOŃSKIM
3. W małym dworku z HENRYKIEM BĄKIEM, HALINĄ MIKOŁAJSKĄ i RYSZARDEM PIETRUSKIM
4. Fircyk w zalotach z ANDRZEJEM ŁAPICKIM i MIECZYSŁAWEM CZECHOWICZEM
5. Dożywocie z JACKIEM WOSZCZEROWICZEM, KAZIMIERZEM RUDZKIM i ANDRZEJEM SEWERYNEM
6. PARADY z PIOTREM FRONCZEWSKIM, MARKIEM KONDRATEM i EWĄ DAŁKOWSKĄ
7. W MAŁYM DOMKU z ANDRZEJEM ŁAPICKIM, MARTĄ LIPIŃSKĄ i ROMANEM WILHELMIM
8. NOC LISTOPADOWA z JANEM NOWICKIM, TERESĄ BUDZISZ-KRZYŻANOWSKĄ i JERZYM STUHREM
9. ICH CZWORO z WOJCIECHEM PSZONIAKIEM, ANNĄ DYMNĄ i JERZYM STUHREM
10. BEATRYKS CENCI z ALEKSANDRĄ ŚLĄSKĄ, MAGDALENĄ ZAWADZKĄ i MIECZYSŁAWEM VOITEM
11. WESELE z KRZYSZTOFEM CHAMCEM, JANEM ENGLERTEM i FRANCISZKIEM PIECZKĄ
12. HENRYK VI NA ŁOWACH z MIECZYSŁAWEM VOITEM, BOGUSŁAWEM SOCHNACKIM i BARBARĄ HORAWIANKĄ
13. ZRZĘDNOŚĆ I PRZEKORA z BRONISŁAWEM PAWLIKIEM, WIESŁAWEM MICHNIKOWSKIM i JOANNĄ SZCZEPKOWSKĄ
14. KRÓL W KRAJU ROZKOSZY z ANNĄ SENIUK
15. ZEMSTA z JANEM ŚWIDERSKIM, CZESŁAWEM WOŁŁEJKĄ i WOJCIECHEM POKORĄ
16. NIE-BOSKA KOMEDIA z JERZYM ZELNIKIEM, MARKIEM WALCZEWSKIM i ANNĄ DYMNĄ
17. KORDIAN z MARKIEM KONDRATEM, ANNĄ DYMNĄ i ANDRZEJEM SZALAWSKIM
18. WYZWOLENIE z JERZYM TRELĄ, ANNĄ POLONY i EDWARDEM LUBASZENKO
19. ODPRAWA POSŁÓW GRECKICH ze STANISŁAWEM ZACZYKIEM, MIROSŁAWEM KONAROWSKIM i HENRYKIEM BOROWSKIM
20. WESELE z MARIUSZEM DMOCHOWSKIM, ARKADIUSZEM BAZAKIEM i LESZKIEM HERDEGENEM
21. IRYDION z JANEM FRYCZEM i JERZYM ZELNIKIEM

https://vod.tvp.pl/sub-category/teatr,30798054

PostNapisane: 10 kwietnia 2020, 12:40 

A dzisiaj, jak Brunner wspominał jakiś czas temu, "Partita..." na Historii.

PostNapisane: 10 kwietnia 2020, 21:49 

Obsada cudowna, bo to i Pieczka świetny, i Łukaszewicz, Kociniak, Kłosowski, Bazak, Pietruski…. No wszyscy super, do rzeczy, świetni aktorzy, jasne. Ale sam problem moralny, tak ściśle jednak związany z drugą wojną światową, podlany dodatkowo prokomunistycznym sosikiem, mocno zwietrzały. Pewnie, że na siłę dałoby się to przenieść na jakieś nasze współczesne dylematy moralne, ale...… Na siłę.

Natomiast znów zyskała dokumentacja. :-D Tu: http://www.e-teatr.pl/pl/realizacje/1209,szczegoly.html jest błędzioch!!!! Podwójny. Po pierwsze postać nie nazywa Szulpa, tylko Stulpa. Po drugie nie gra jej Leon Pietraszkiewicz, tylko Aleksander Sewruk. :-) Przynajmniej na filmpolski.pl będzie prawidłowo. :-)

Na e-teatrze zresztą niebawem pewnie też, bo wysłałem im info o tym błędzie. :-)

PostNapisane: 10 kwietnia 2020, 22:21 

Zgadzam się. Nieco się rozczarowałem. Pieczka rzeczywiście świetny, ogólnie dobra obsada, ale sam spektakl nierewelacyjny. Odrobinę (zdaje się, że o rok) późniejszy film Zaorskiego podobał mi się bardziej.

PostNapisane: 17 kwietnia 2020, 22:39 

Obejrzałem "Karierę Artura Ui" Brechta w reżyserii Jerzego Gruzy.

W pierwszej inscenizacji Axera (z której zarejestrowany został tylko monolog Tadeusza Łomnickiego, reszty nie znamy) akcent położony był bardzo silnie na to, że Ui to Hitler. Z kolei telewizyjna inscenizacja Piotra Szulkina (znakomita!!!) była bardzo mocno wrośnięta w rzeczywistość lat 90. ubiegłego wieku, znaczoną wybuchem zorganizowanej przestępczości, co podkreślał charakter szulkinowskiej inscenizacji włącznie z udziałem Liroya. Inscenizacja Jerzego Gruzy jest "pomiędzy" czasowo - i "pomiędzy" także interpretacyjnie. Kostium jest stylizowany na realistyczną warstwę sztuki, czyli amerykański świat gangsterski. Z kolei sposób, w jaki Marek Walczewski wygłasza monologi od pewnego momentu już przywodzi na myśl Hitlera. Gruza nakręcił to tak, że to się czyta zarówno jako ostrzeżenie przed totalitaryzmem, jak i ostrzeżenie przed złem - jakimkolwiek, po prostu. Wg mnie bardzo dobry spektakl.

Z aktorów szalenie podobał mi się Jan Matyjaszkiewicz. Aktor specyficzny, charakterystyczny, by nie rzec manieryczny, głównie teatralny, rzadko widywany na ekranie. Widziałem go na scenie Teatru Ateneum wiele, wiele razy. Raz mi się jego maniera podobała, a raz nie. Tu był rewelacyjny moim zdaniem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]