Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 19:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 października 2019, 22:45 

Posty na Forum KP: 6471
Na to wygląda. Zresztą całkiem niezłe, trochę bajkowe i momentami nieco zbyt hałaśliwe, ale że względu na aktorów oglądało się dobrze.

PostNapisane: 19 października 2019, 21:52 

Posty na Forum KP: 127
Wkrótce premiera "Innego świata". O Herlingu-Grudzińskim usłyszałem po raz pierwszy od nauczycielki polskiego tuż przed maturą w 1991 roku.

PostNapisane: 19 października 2019, 23:12 

Tak, najpierw "Inny świat", a tydzień później... "Hamlet"!

PostNapisane: 20 października 2019, 09:27 

Posty na Forum KP: 2675
Geo Dutour napisał(a):
Wkrótce premiera "Innego świata". O Herlingu-Grudzińskim usłyszałem po raz pierwszy od nauczycielki polskiego tuż przed maturą w 1991 roku.

Ja mnie więcej też wtedy (gdzieś koło 89), ale z bibuły wtedy już jawnie sprzedawanej na stolikach obok Alistaira MacLeana.

PostNapisane: 21 października 2019, 20:49 

Geo Dutour napisał(a):
O Herlingu-Grudzińskim usłyszałem po raz pierwszy od nauczycielki polskiego tuż przed maturą w 1991 roku.

Dodam, że ta nauczycielka nie uczyła wcale mnie. Byłem u niej w domu na konsultacjach przedmaturalnych. Natomiast mój etatowy licealny polonista, choć bardzo dobry (starszej daty, już nieżyjący), to jednak nie był na tyle reformowalny, by zająć się twórczością "źle obecną" w czasach PRL-u.

PostNapisane: 22 października 2019, 13:27 

Posty na Forum KP: 537
http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/281601.html

Polecam mój wywiad z miesięcznika "Stolica" z Konstantym Ciciszwilim. Wywiad dotyczy różnych dziedzin twórczości artystycznej Ciciszwilego, ale myślę, że miłośników Teatru Telewizji może zainteresować szczególnie.

PostNapisane: 24 października 2019, 22:01 

"Inny świat" na dość wysokim poziomie, czuć klimat, grozę, beznadzieję... Zwraca też uwagę oszczędna, ciekawa i - co ważne - możliwie mocno teatralna scenografia. Parę wyrazistych ról: Mastalerz, Janusz R. Nowicki, Barbasiewicz... Znakomity, poruszający epizod Łukasza Lewandowskiego. Szkoda, że grający główną rolę Tłokiński taki żaden, bezpłciowy, z jedną miną przez cały spektakl. Niestety, gdy główny aktor wypada tak kiepsko, trudno zachwycić się samym spektaklem. Widziałbym tu Adamczyka, gdyby był nieco młodszy (już zresztą grał kiedyś Grudzińskiego w Teatrze TV). Tak więc przedstawienie jest tylko dobre, a mogło być znakomite, wszak materiał pierwszorzędny i przejmujący.

PostNapisane: 25 października 2019, 22:42 

Mi też w miarę się podobało. Trochę mnie śmieszyły sceny, w których ceglany mur przepuszczał ludzki szept.

PostNapisane: 25 października 2019, 22:55 

Prawda, to naciągane było.

PostNapisane: 28 października 2019, 20:33 

Jaki był tytuł teatru tv gdzie wszystko działo się na cmentarzu,umarlaki mieli wino Jeden miał piłkę do metalu i otwierał nią swoją trumnę

PostNapisane: 29 października 2019, 08:46 

Nowy "Hamlet" dobry. Świeżo i nowocześnie brzmiał praktycznie niewykorzystywany dotąd przez reżyserów przekład Iwaszkiewicza, z wplatanymi fragmentami klasycznego przekładu Paszkowskiego czy Barańczaka.
Stippa stworzył ciekawą postać - jego bohater jest inteligentny, lekko ironiczny, zgorzkniały i pełen dystansu do rozczarowującego świata.
Inni aktorzy nie zagrali może wybitnych ról ale też nie ma się do czego przyczepić. Świetny rodzinny duet grabarzy. :-D
Warto też zwrócić uwagę na Czerneckiego, który był Hamletem kilkanaście lat temu u Barczyka, a teraz stanął przeciwko wykreowanej wtedy przez siebie postaci jako Laertes.
Podobała mi się scenografia, oszczędna i klimatyczna, niby stylizowana na wiek XIX., ale z elementami współczesnymi, choć to też raczej kwestia umowna w jakim czasie umieścimy akcję dramatu Shakespeare'a, bo tekst jest przecież niesłychanie uniwersalny i ponadczasowy. Ja miałem jeszcze skojarzenia z "Diuną" Herberta. ;-)

PostNapisane: 29 października 2019, 13:39 

Posty na Forum KP: 1403
karel napisał(a):
Warto też zwrócić uwagę na Czerneckiego, który był Hamletem kilkanaście lat temu u Barczyka

Swoją Hamletową tradycją mają również Englert i Olbrychski, a Ofeliową - Zawadzka ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]