Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 19:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 kwietnia 2019, 22:45 

Posty na Forum KP: 127
Małeckiego teraz wszędzie pełno. No i po co to irytujące tło akustyczne przez cały spektakl (szum)?

PostNapisane: 16 kwietnia 2019, 09:04 

Posty na Forum KP: 6471
"Wieczernik", choć niedługi, trochę mnie znużył. Kiedyś sztuka Brylla wywoływała duże emocje, odnoszono ją do "Solidarności" i stanu wojennego. Temat wiary i zdrady jest co prawda uniwersalny, ale przedstawienie wydało mi się niestety anachroniczne i blade.
Warto odnotować pojawienie się na ekranie Brylla we własnej osobie, a on przecież od dawna bardzo rzadko pokazuje się i wypowiada publicznie.

PostNapisane: 22 kwietnia 2019, 17:16 

Posty na Forum KP: 1440
Ernest Bryll koncertuje z Marcinem Styczniem,który umuzycznia jego poezję:
www.marcinstyczen.sklep2.pl/bryllowanie ... d-p-5.html

PostNapisane: 22 kwietnia 2019, 17:27 

O, ciekawostka. Nie wiedziałem.

PostNapisane: 29 kwietnia 2019, 23:09 

Posty na Forum KP: 537
Miałem szczęście do "Aszantki", albo "Aszantka" do mnie, bo jej premiera miała miejsce już po emisji premierowych odcinków serialu "Katastrofa w przestworzach" na National Geographic. NG emituje premiery zawsze w poniedziałek o 21.00, więc przez parę tygodni w pewnym okresie roku nic nie jest w stanie z tym wygrać u mnie. :-D No ale tym razem pozwoliłem sobie rzucić okiem. Sama sztuka... No cóż, nie zestarzał się ani odrobinę poruszany w niej problem, zestarzały się natomiast pewne okoliczności. Inscenizacja była rzetelna, natomiast ja tej sztuki nie jestem w stanie odebrać w jakiś osobisty sposób. Jestem jako mężczyzna zupełnie inny niż panowie z tej sztuki, podobają mi się zupełnie inne kobiety, więc osoba pokroju tytułowej postaci nie byłaby w stanie w żaden sposób zwrócić mojej uwagi. Patrzę więc zawsze na "Aszantkę" jako na sztukę o nieco obcych mi ludziach. No ale to ja tak mam. :-)

W powyższej sytuacji nie ukrywam, że obejrzałem spektakl dla najmniejszej w nim roli, czyli dla służącego Jana, którego grał Henryk Łapiński. Znam go osobiście od ponad 20 lat, a ponieważ zawsze aktorzy epizodu przykuwali moją uwagę, więc i na niego zerkam zawsze z zaciekawieniem. Przyznam szczerze, że dla mnie Łapiński to "naczelny lokaj polskiego Teatru Telewizji". Bo w tego rodzaju rolach pojawił się także w przedstawieniach kanonicznych dla Teatru Telewizji, jak "Wujaszek Wania" w reżyserii Bardiniego, czy "Amadeusz" w reżyserii Wojtyszki oraz w wielu innych. Do tego widziałem go wiele razy w takich rolach w Ateneum. Dla mnie Łapiński stał się wręcz takim modelem, archetypem scenicznego czy telewizyjnego lokaja.

Karel pewnie wypowie się bardziej o samym przedstawieniu, dla mnie było poprawne, nie widziałem w nim źle zagranej roli. Ale też nie widziałem wystrzałowej kreacji. Więc ograniczam się do napisania o tym, na co ja zwróciłem baczniejszą uwagę. :-)

Ostatnio edytowano 29 kwietnia 2019, 23:23 przez Rafal Dajbor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 kwietnia 2019, 23:22 

To już czwarta inscenizacja telewizyjna. Sama sztuka ma pewne wspólne źródła z musicalem "My Fair Lady", tylko sfery i pobudki nie te...

PostNapisane: 29 kwietnia 2019, 23:33 

Karel, owszem, wypowie się, ale może nie aż tak szeroko. :-D ."Aszantka" podobała mi się, a jej lekką anachroniczność odbieram jako atut, bo nie było tu niepotrzebnego uwspółcześniania na siłę. Spektakl rzeczywiście bardzo dobrze zagrany. Podobała mi się zwłaszcza Gałązka, która wyjątkowo drażniła mnie w "Drogach wolności", ale tu jak dla mnie była rewelacyjna i niesłychanie przekonująca. Marcin Przybylski i Katarzyna Dąbrowska też wypadli świetnie. Pewnie prędko o tym spektaklu zapomnę, ale oglądało się go wybornie.

PostNapisane: 4 maja 2019, 00:44 

Z archiwalnych spektakli przypomniał mi się jeszcze jeden, chyba z przełomu lat 80. i 90., który chętnie bym po latach obejrzał. Rzecz się działa w mieszkaniu, przez które... pewnego dnia władze przeciągnęły jakąś granicę. Pamiętam, że mąż i żona w łóżku byli rozdzieleni szlabanem. Padły także strzały, gdy ktoś z domowników chciał "nielegalnie" tą granicę przekroczyć. Kto pamięta?

PostNapisane: 9 maja 2019, 21:59 

Dopiero dziś obejrzałem ostatnią premierę, tj. "Czapę czyli śmierć na raty" (debiut reżyserski znanego aktora Zbigniewa Lesienia). Śmieszno-straszne, jak sama sztuka zresztą, nieźle zagrane, zwłaszcza przez Pazurę i Fronczewskiego, który był tu nieco mniej manieryczny niż zwykł teraz bywać. Ale ogólnie jakoś niespecjalnie mnie to przedstawienie przekonało. Uważam je za poprawne i to wszystko. Nie widziałem poprzedniej inscenizacji tej sztuki w Teatrze TV, a w latach 90. robił to Szulkin z Walczewskim, Siudymem i Bistą w rolach głównych. Może była lepsza?
Geo, nie pamiętam spektaklu, o którym piszesz. Nie sądzę bym go widział, bo elementy przez Ciebie wspomniane są dość charakterystyczne i raczej zapadłyby mi w pamięć.

PostNapisane: 9 maja 2019, 22:34 

W "Czapie" ja z kolei wyróżniam młodego Lesienia. Może w końcu przestanie się kojarzyć z Jackiem Przypadkiem z "Lokatorów". Ogólnie trochę jednak przeintelektualizowane dialogi, jeśli chodzi o środowisko więzienne.
Następnego dnia, TVP Kultura zapodała spektakl "Ziemia uderzyła o piłkę". Nie oglądałem, trochę żałuję. Co prawda to tylko monodram, ale zawsze... Były też "Kwiaty polskie" z państwem Englertami.

PostNapisane: 9 maja 2019, 23:24 

Geo Dutour napisał(a):
W "Czapie" ja z kolei wyróżniam młodego Lesienia. Może w końcu przestanie się kojarzyć z Jackiem Przypadkiem z "Lokatorów".

Ja nigdy "Lokatorów" nie oglądałem, więc u mnie miał czystą kartę, bo nawet nie pamiętałem, że tam grał. :)

PostNapisane: 9 maja 2019, 23:28 

Posty na Forum KP: 537
Ja oglądałem, ale.... O rrrrany, toż to serialowa prehistoria. :-D Kiedy to było.... Potem parę sezonów pracowałem z Michałem w "Klanie". Więc raczej z tym mi się kojarzy. Miły kolega, dobry aktor i fajny, niegrymaszący przy wywiadzie rozmówca.

Sztuki nie widziałem, bo byłem zajęty. Tę wersję Szulkina widziałem przed laty. Świetna. W ogóle Szulkin robił doskonałe Teatry Telewizji. Żałuję, że nie widziałem jego "Tanga". Ale widziałem "Karierę Artura Ui" i polecam po trzykroć. Rewelacja jak dla mnie.

O, tu czołówka: www.filmpolski.pl/fp/index.php?film=522024
Naprawdę warto!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]