Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 03:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 czerwca 2018, 22:22 

Posty na Forum KP: 6471
Te dzisiejsze "Pożegnania"... nie wiem, mam ambiwalentne odczucia. Zrozumiałe, że Glińska w możliwie najbardziej wyraźny sposób chciała odróżnić się od filmu Hasa i inaczej rozłożyła akcenty, ale jej adaptacja i przyjęta konwencja mnie nie przekonały. Dobry Hycnar, ale niektóre role zupełnie nietrafione, choćby Landowska czy Bułhak, Soliman też niezbyt mi podpasowała, w ogóle odnosiłem wrażenie, że część aktorów bardzo się męczy przed kamerą i bardziej coś udaje niż gra.
Czuć oczywiście w spektaklu jakąś myśl przewodnią, styl, ale jednak ani mnie on nie rozbawił, ani nie wzruszył, a jedynie pozostawił obojętnym .

PostNapisane: 4 czerwca 2018, 22:41 

Posty na Forum KP: 1403
karel napisał(a):
Te dzisiejsze "Pożegnania"... nie wiem, mam ambiwalentne odczucia. Zrozumiałe, że Glińska w możliwie najbardziej wyraźny sposób chciała odróżnić się od filmu Hasa i inaczej rozłożyła akcenty, ale jej adaptacja i przyjęta konwencja mnie nie przekonały. Dobry Hycnar, ale niektóre role zupełnie nietrafione, choćby Landowska czy Bułhak, Soliman też niezbyt mi podpasowała, w ogóle odnosiłem wrażenie, że część aktorów bardzo się męczy przed kamerą i bardziej coś udaje niż gra.
Czuć oczywiście w spektaklu jakąś myśl przewodnią, styl, ale jednak ani mnie on nie rozbawił, ani nie wzruszył, a jedynie pozostawił obojętnym .

Karel, może Ty po prostu jesteś niewrażliwy i bezduszny ;)

PostNapisane: 4 czerwca 2018, 22:54 

Instnieje takie prawdopobieństwo, ale jest równie duże jak to, że Brunner ceni Dariusza Kordka wyżej od Karewicza. :-D A coś na temat spektaklu masz do powiedzenia? :-P

PostNapisane: 4 czerwca 2018, 23:04 

Posty na Forum KP: 127
Mam podobne odczucia co Karel. Ale że ja w ogólę lubię Teatr Telewizji, więc co tam będę narzekał... A jak się podobała Dominika Kluźniak? Moja mama powiedziała "ona dużo potrafi".

PostNapisane: 4 czerwca 2018, 23:05 

Posty na Forum KP: 537
Przepraszam za off-top, ale po powyższym wpisie karela postanowiłem sprawdzić, czy Emil Karewicz i Dariusz Kordek spotkali się kiedyś w jednej obsadzie. Nie mówię, że na planie - ale po prostu w tym samym tytule. I naliczyłem cztery seriale: "Klan", "Na dobre i na złe", "Plebania", "Barwy szczęścia". Taka ciekawostka przy okazji. :D

PostNapisane: 4 czerwca 2018, 23:32 

Posty na Forum KP: 1403
karel napisał(a):
Instnieje takie prawdopobieństwo, ale jest równie duże jak to, że Brunner ceni Dariusza Kordka wyżej od Karewicza. :-D A coś na temat spektaklu masz do powiedzenia? :-P

To, że gdyby był w normalnej porze - tzn takiej w której już wróciłem z pracy np o 22, to chętnie bym obejrzał ;)

PostNapisane: 5 czerwca 2018, 22:34 

Dopiero później zorientowałem się, że wczorajszy spektakl to przeniesienie przedstawienia z Teatru Narodowego, które premierę miało dobrych parę lat temu. To w pewnym sensie tłumaczy konwencję spektaklu, który tak naprawdę bardziej był właśnie teatrem w telewizji niż teatrem telewizji. Sądzę, że gdybym obejrzał owo przedstawienie w teatrze to mogłoby podobać mi się bardziej od telewizyjnej adaptacji.

PostNapisane: 16 czerwca 2018, 23:01 

Posty na Forum KP: 127
No to na razie mamy odbój od Teatru - rządzi piłka...

PostNapisane: 16 czerwca 2018, 23:51 

Posty na Forum KP: 2318
Geo Dutour napisał(a):
No to na razie mamy odbój od Teatru - rządzi piłka...
https://youtu.be/BcnzM2lr0ck?t=35s :P

PostNapisane: 19 czerwca 2018, 22:59 

Posty na Forum KP: 1440
Dziś,19.06 w czasie meczu Rosjan z Egiptem,był na TVP Kultura spektakl na żywo "Wesele.Wyspiański.Malczewski.Konieczny" ale nie wiem z jakiego teatru.Sądząc po ostatnim nazwisku to pewnie z Krakowa.Teatr STU albo Piwnica Pod Baranami.Niestety,nie oglądałem.
Edit: znalazłem linka:
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php?film=1246999

Ostatnio edytowano 19 czerwca 2018, 23:13 przez Wit, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 lipca 2018, 00:56 

Zawsze lubiłem oglądać galę kończącą sopocki festiwal Dwa Teatry. Do dziś. Tak upolitycznionej edycji nie było chyba nigdy. Na widowni przeważały osoby związane z obecną władzą w ten czy inny sposób, nagdrody w większości podyktowane "słusznością tematu", a nie wartością artystyczną. Grand Prix dla "Inspekcji" nawet trudno mi komentować - nagrodzono napisaną na zamówienie rzecz, która w ogóle nie ma wiele wspólnego z teatrem. Ale była o Katyniu, więc w stulecie niepodległości triumf miała w saku... Żal tylko paru naprawdę dobrych przedstawień, które na to wyróżnienie zasługiwały z pewnością bardziej.
Atmosfera gali sztywna niczym para prowadzących z Kożuchowską na czele.
Zwykle oglądałem to wydarzenie kulturalne z zainteresowaniem i przyjemnością. Dziś dominował niesmak.

PostNapisane: 3 sierpnia 2018, 23:28 

Posty na Forum KP: 1074
Spektakl "Prostak"
https://www.youtube.com/watch?v=fjLf0frU2lg

Spektakl "Demokracja"
https://www.youtube.com/watch?v=1JU8HrlVg-Q

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]