Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 września 2016, 13:42 
ADMINISTRATOR

Zgodnie z zapowiedzią kilka postów wyżej, opracowałem spisy kolegi Przemysława. Są to pliki w formacie pdf, z których każdy zawiera jeden rok emisji. W ten sposób jest to znacznie bardziej czytelne, łatwiej coś znaleźć, wydrukować itp. Zebrałem wszystkie zamieszczone spisy, również te z forum KP a więc na chwilę obecną jest to komplet! Jeśli Przemysław dorzuci kolejne roczniki, uzupełnię pliki. Wątek oczywiście przeczyściłem.

Kompletny spis w formie plików pdf dostępny jest w pierwszym poście tego wątku.

PostNapisane: 9 września 2016, 23:28 

Posty na Forum KP: 537
Gdzieś kiedyś w którymś wątku była dyskusja o Sherlocku Holmesie w Teatrze Telewizji. Wspominałem coś o Kobuszewskim... I pamięć mnie nie zawiodła!

W starych egzemplarzach gazety "Radio i Telewizja" (gazeta ta nosiła potem nazwę "Antena") znalazłem dwie czołówki "holmesowych" przedstawień. Przesłałem je do Bazy Filmu Polskiego i już nawet zostały wpisane. Był więc w Teatrze Telewizji Holmes-Kobuszewski: http://filmpolski.pl/fp/index.php?film=1241174 a także Holmes-Józef "Generał Świerczewski" Wyszomirski: http://filmpolski.pl/fp/index.php?film=1241175

PostNapisane: 10 września 2016, 14:39 

Witam i dorzucam kolejne lata teatru...

...kolejne lata najpóźniej w październiku !!

Edit:
Dzięki za kolejne części spisu!

Moviemaker

PostNapisane: 3 października 2016, 20:13 

Posty na Forum KP: 127
Dzisiaj znowu "Moralność Pani Dulskiej" w reżyserii M.Wrony. Nie licząc premiery, to już chyba 2 powtórka w TVP1.

PostNapisane: 13 października 2016, 12:40 

Posty na Forum KP: 1074
Dość mizerny ten teatralny październik.Na upamiętnienie Andrzeja Wajdy TVP mogła przypomnieć jego teatralne spektakle z lat 90. na bazie literatury japońskiej,które mnie ciekawią.

PostNapisane: 13 października 2016, 12:48 

Posty na Forum KP: 6471
Cfeter napisał(a):
Na upamiętnienie Andrzeja Wajdy TVP mogła przypomnieć jego teatralne spektakle z lat 90. na bazie literatury japońskiej,które mnie ciekawią.

Albo w ogóle jakikolwiek spektakl w jego reżyserii. Może jeszcze wprowadzą jakieś korekty w programie...

PostNapisane: 13 października 2016, 13:06 

Posty na Forum KP: 1074
Wspomniałem o tych przedstawieniach,bo-było nie było Wajda w teatralnej odsłonie jednak w ostatnich latach często na antenie gościł.

PostNapisane: 31 października 2016, 23:05 

Premiery Teatru Telewizji to ostatnio u nas zjawisko niemal tak rzadkie, jak śnieg na Wigilię, warto więc odnotować premierowy spektakl, który wyemitowała wczoraj TVP2 w ramach Teatralnego Studia Dwójki.
"Wizyta" to przedstawienie krótkie (niecała godzina) i w sumie dość banalne, ale daje jednak pewną satysfakcję. Spektakl jest utrzymany w klimacie metafizycznym, a więc jak najbardziej na czasie. Jako się rzekło "Wizyta" to nic specjalnie odkrywczego, bo temat powrotu w rodzinne strony i mierzenia się z duchami przeszłości jest aż nadto wyeksploatowany, ale wyreżyserowana przez Agnieszkę Maskovic adaptacja sztuki Radosława Paczochy ma swój styl i smak. No i dobrą obsadę: Ogrodnik, Stelmaszyk, Wencel, Radziwiłłowicz, Herman... Dużo w ostatnim czasie grający Ogrodnik nieszczególnie mi się podobał, ale nie mogę też powiedzieć, że zagrał źle - po prostu wydał mi się w swojej roli mało przekonujący. Zwracam za to uwagę na świetny i nieco "koterski" w duchu duet Stelmaszyk-Wencel w rolach zmęczonych sobą małżonków, którzy są ze sobą chyba głównie z przyzwyczajenia.
Powtórki spektaklu raczej bym się prędko nie spodziewał, ale może za jakiś czas pojawi się w internecie, jak niektóre inne spektakle telewizyjne. Mimo paru wad jest to rzecz warta polecenia.

PostNapisane: 1 listopada 2016, 23:50 

Posty na Forum KP: 1440
Niestety,nie oglądałem,ale małżeństwo Wencel-Stelmaszyk widziałem już w serialu "Mamuśki" ;)

PostNapisane: 5 listopada 2016, 14:50 

kolejne lata teatru tv...

Edit:
Dzięki za kolejne części spisu!

Moviemaker

PostNapisane: 5 listopada 2016, 14:55 

Posty na Forum KP: 537
Przedstawienie Teatru Sensacji z 13.11.1986 miało tytuł "Obsesje", a nie "Obsesja". Taką tylko poprawkę pozwalam sobie wykonać. :)

PostNapisane: 22 listopada 2016, 09:22 

Wczoraj mieliśmy w TVP1 święto, czyli premierę teatralną, do tego o normalnej porze, czyli o 20.30. Spektakl "Posprzątane" w reżyserii Agnieszki Lipiec-Wróblewskiej oceniam pozytywnie.
Przedstawienie trochę śmieszne, trochę smutne, a w swojej wymowie w sumie bardzo gorzkie. Dobre role Kluźniak, Koniecznej i Kuleszy. Ciekawa scenografia, wysokiej jakości zdjęcia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]