Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: "Romeo i Julia"
PostNapisane: 28 marca 2022, 22:42 

Posty na Forum KP: 127
Początkowo nie mogłem zdzierżyć klasycznego tekstu w połączeniu ze współczesną nam scenografią i rekwizytami, ale im później, tym było z tym coraz lepiej. Zdaje się, że pominięto wątek wiadomości, która miała dotrzeć do Romeo, że Julia jednak żyje. Wiadomość nie dotarła z powodu zarazy.
Pominięto również wątek końcowego pojednania obu rodów.

PostNapisane: 28 marca 2022, 23:19 

Posty na Forum KP: 6471
Obejrzałem połowę, resztę dokończę w wolnej chwili. Jak na razie jestem zdecydowanie na "nie".
Shakespeare jest uniwersalny, a właśnie takie naiwne uwspółcześnianie go powoduje, że tekst brzmi archaicznie i śmiesznie. Do tego aktorstwo jak ze szkolnego teatrzyku. Fatalnie. Istna katastrofa, której ofiarami są nie tylko tytułowi bohaterowie, ale także widzowie. Wątpię, bym zmienił zdanie po "doobejrzeniu".

PostNapisane: 1 kwietnia 2022, 10:37 

Posty na Forum KP: 6471
No i faktycznie zdania nie zmieniłem. Dramat. I oczywiście nie chodzi mi o gatunek literacki. Beznadziejny spektakl, w którym trudno znaleźć cokolwiek pozytywnego, pozbawiony temperatury i jakiegokolwiek napięcia emocjonalnego między tytułowymi bohaterami. Drugi plan też słabiutki, np. Katarzyna Wajda drewniana nie mniej niż gród w Biskupinie.
Całkowite nieporozumienie.

PostNapisane: 1 kwietnia 2022, 11:12 

Posty na Forum KP: 537
Tak też oceniono ten spektakl w recenzjach które ukazały się na e-teatrze.
Z tym uwspółcześnianiem wszystkiego to jest rzeczywiście porażka. Ja lubię zabiegi uwspółcześniające, gdy są odpowiednio wycelowane. Sensowne. Stanowią pewne klucze znaczeniowe uwypuklające sensy poszczególnych myśli dramatu. Ale przenoszenie każdego tekstu we współczesną scenografię to jest jakaś zmora - teatru, teatru telewizji, opery, wszystkiego.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]