Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: "Balladyna"
PostNapisane: 22 listopada 2021, 13:48 

Posty na Forum KP: 6471
Dziś premiera nowej telewizyjnej adaptacji dramatu Słowackiego. Poprzednia miała miejsce blisko 30 lat temu i raczej w historii Teatru TV się nie zapisała. W stosunku do tej najnowszej też mam niemałe obawy. Fotosy wyglądają, jakby pochodziły ze Teatru Młodego Widza albo jakiegoś widowiska fantasy czy innej "Korony królów"... Do tego w obsadzie próżno szukać naprawdę wielkich nazwisk (przy całym szacunku dla Stanisława Brejdyganta i Krzysztofa Gosztyły, którzy zresztą pojawią się raczej w rolach mniej istotnych). Jako wierny widz Teatru TV oczywiście obejrzę i spektaklu nie skreślam przed faktem, ale jakoś jestem dziwnie spokojny, że dzisiejsza premiera to nie będzie wiekopomne wydarzenie.

Tytuł: Re: "Balladyna"
PostNapisane: 23 listopada 2021, 00:37 

Posty na Forum KP: 127
Mi się w miarę podobało, choć efekty i scenografia faktycznie trochę "wiedźminowate".

PostNapisane: 23 listopada 2021, 10:21 

Posty na Forum KP: 6471
Przez pierwsze pół godziny było to koszmarne. Miałem wrażenie, że oglądam jakieś jasełka, bajkę dla dzieci czy nieudolne naśladownictwo "Igraszek z diabłem". Potem zrobiło się nieco lepiej, choć spektakl Adamczyka i tak jest bardzo ale to bardzo przeciętny. Najciekawiej robiło się, gdy na ekranie pojawiali się starsi aktorzy, czyli wspomniani przeze mnie wcześniej Gosztyła czy Brejdygant. Mógłbym wyróżnić jeszcze Lidię Sadową w roli Goplany. Natomiast Katarzyna Ucherska (Balladyna) czy Adrian Zaremba (Kirkor) to role tak blade i nijakie, że aż przykro patrzeć. Balladyna to kobieta piękna, silna, władcza, taka nasza słowiańska Lady Mackbeth. Ucherska ani nie wyróżnia się szczególną urodą (choć to oczywiście kwestia do dyskusji), ani jej aktorstwo nie przekonuje.
A skoro tytułowa postać dramatu zagrana została tak bezbarwnie, to i całe przedstawienie na tym cierpi. Adamczyk chciał chyba zrobić z tekstu Słowackiego taką naszą rodzimą "Grę o tron", ale efekt wyszedł nieprzekonujący i bezpłciowy.

PostNapisane: 24 listopada 2021, 01:01 

Posty na Forum KP: 127
Apropo's Słowackiego - wiecie, że stworzył własną wizję "Pana Tadeusza"?

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]