Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zmiennicy
PostNapisane: 5 lipca 2016, 10:21 

Posty na Forum KP: 442
http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.ph ... c&start=15

Dziś rocznica urodzin Ignacego Machowskiego.
Piórecki ,ojciec Kasi z serialową rodziną.

Obrazek

Tytuł: Re: Zmiennicy
PostNapisane: 10 sierpnia 2016, 00:06 

Posty na Forum KP: 4329
Gdyby ktoś chciał odwiedzić pana Gonschorka, prezesa klubu sportowego Freundschaft, to niech się wybierze na ulicę Główną (Hauptstrasse) 140 w Berlinie :) Na przeciwko tak jak wtedy, gdy wyruszała rozprowadzać Rzeczy fraulein Gertruda, nadal znajdują się poczta, apteka i sklep Woolworth

PostNapisane: 10 sierpnia 2016, 08:41 

Posty na Forum KP: 1249
STEN napisał(a):
Gdyby ktoś chciał odwiedzić pana Gonschorka, prezesa klubu sportowego Freundschaft, to niech się wybierze na ulicę Główną (Hauptstrasse) 140 w Berlinie :) Na przeciwko tak jak wtedy, gdy wyruszała rozprowadzać Rzeczy fraulein Gertruda, nadal znajdują się poczta, apteka i sklep Woolworth

To raczej informacja do "Jakie filmy kręcono w Twojej okolicy?" :)

PostNapisane: 29 sierpnia 2016, 12:38 

Niedawno była kumulacja w Dużym Lotku. Zagrałem w system 7 i wygrałem trójkę. Należała mi się bajońska suma 96 PLN (dziewięćdziesiąt sześć złotych). Zaszedłem do kiosku a tam pani mi mówi, że na razie nie wypłaci, bo zwyczajnie od rana nie uzbierała tyle gotówki. Kto zgadnie ile musiałem obejść kiosków (a takich tradycyjnych kiosków z prasą i ze wszystkim - to w ostatnich latach ogromnie ubyło i tym samym dystanse pomiędzy nimi się wydłużyły... prawda, Lotto jest dziś nie tylko w kioskach) by usłyszeć w nich to samo? W końcu, w jakimś Lewiatanie pani łaskawie wydała mi banknot 100 zł pod warunkiem, że jej dam 4 zł w monetach. Co sobie pochodziłem - to moje. Wyjdzie mi na zdrowie.

Miałem wielką ochotę zakrzyknąć cytatem z ostatniego odcinka Zmienników: "Jesteście biedni i nieuczciwi" (w scenie w Banku Pekao SA, gdy okazuje się, iż w całym oddziale, we wszystkich jego kasach, nie ma tyle dolarów, ile asystent prezesa Kłuska chciał wypłacić z "własnego" konta). Szkoda, że nie zakrzyknąłem; ciekawe, czy wtedy jakaś pani odpowiedziałaby mi: "Tylko nie nieuczciwi!"...

PostNapisane: 19 czerwca 2017, 21:49 

Ja kiedyś widziałem parę odcinków tego serialu i zapamiętałem go jako... dziwny. Pamiętam powyższy cytat "Jesteście biedni i nieuczciwi", jak też to, że jednego z taksówkarzy wsadzono do pnia drzewa i spalono (ale to był chyba sen). Była tam też kobieta przebierająca się za taksówkarza, a jeden z odcinków dział się chyba w Mongolii, jeśli dobrze pamiętam. Ja z obsady kojarzyłem wtedy tylko Barcisia, którego znałem wtedy z "Miodowych lat". Zagrał w scenie, w której zabiera opony jednemu z taksówkarzy, a potem podchodzi do tego samochodu, obudzony ze snu taksówkarz rzuca jakimś sucharem i... nagle lecą napisy końcowe.

Ale serial nie byłby taki dziwny, gdyby nie ścieżka dźwiękowa z kakofonicznym motywem przewodnim i... dość niepokojącą muzyką, która na zawsze utkwiła mi w głowie, a dziś postanowiłem ją odnaleźć na YT:

https://www.youtube.com/watch?v=8zMr57ST1Zw

Chyba w serialu pojawiało się kilka wariantów tej muzyki, a ja zapamiętałem prawdopodobnie ten wolniejszy:

https://www.youtube.com/watch?v=Vz4fAjnj3r8

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 19 czerwca 2017, 21:54 
ADMINISTRATOR

Teslicus napisał(a):
Ja z obsady kojarzyłem wtedy tylko Barcisia, którego znałem wtedy z "Miodowych lat". Zagrał w scenie, w której zabiera opony jednemu z taksówkarzy

To były kołpaki;-)

PostNapisane: 19 czerwca 2017, 21:58 

Posty na Forum KP: 537
Ten "kakofoniczny motyw przewodni" to znakomita muzyka Gintrowskiego, który jest takim nieodkrytym polskim mistrzem muzyki elektronicznej.

Ja uwielbiam muzykę elektro, więc pewnie jestem nieobiektywny i wiem, że ci, co uwielbiają Gintrowskiego cenią go przede wszystkim jako barda z gitarą. Ale ja bym mu zabrał gitarę i zostawił syntezator. :) Bo moim zdaniem na tym właśnie instrumencie tworzył rzeczy wspaniałe.

PostNapisane: 22 czerwca 2017, 23:03 

Muzyka Gintrowskiego robi klimat w "Zmiennikach". Przypominam sobie jednak i tylko tyle, że widziałem też kilka filmów, gdzie z kolei podobne wariacje Gintrowskiego w ogóle nie pasowały do czasów, w jakich toczyła się akcja bądź zwyczajnie do panującej atmosfery. Chciałbym wymienić tytuły filmów czy seriali, ale tego już nie pamiętam. Konkluzję miałem taką, że to co pasowało do "Zmienników" gdzie indziej się nie sprawdzało.

PostNapisane: 22 czerwca 2017, 23:19 

Posty na Forum KP: 537
W "Co to konia obchodzi?" moim zdaniem pasowało bardzo. :)

PostNapisane: 10 lipca 2017, 11:37 

Owszem, w "Co to konia obchodzi?" faktycznie ta muzyka pasowała. :) A "Zmiennicy" od dziś na TVP Kultura, o 12:35 pierwszy odcinek. Oczywiście nagrywam, choć prawie skończyło mi się miejsce na dysku na te wszystkie seriale. :) Kiedyś widziałem fragmenty paru odcinków i również wydały mi się dziwne i szczerze mówiąc nie zachęciły mnie do oglądania, ale to w końcu Bareja i trzeba zobaczyć. :) A w sumie przecież ja lubię taki dziwny humor, a do tego serial dzieje się przecież w dosyć ciekawej i mnie interesującej epoce "duchologicznej", czyli końcówka lat 80.

PostNapisane: 10 lipca 2017, 11:51 

Posty na Forum KP: 6471
Pan Anatol napisał(a):
Oczywiście nagrywam, choć prawie skończyło mi się miejsce na dysku na te wszystkie seriale. :)

Znam ten ból... :) Co prawda nie z powodu seriali, ale mój dysk też przeważnie znajduje się na granicy, bo więcej nagrywam niż oglądam.

PostNapisane: 10 lipca 2017, 11:58 

:) Dlatego siedzę po nocach (wtedy mam spokój, a aktualnie nie muszę rano wstawać :) ) i oglądam te filmy, szczególnie te moje ulubione telewizyjne krótkie metraże, bo mogę ich obejrzeć kilka za tym samym razem, a ponadto zazwyczaj nie są bardzo dobre i mogę je z lekkim sercem usunąć. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]