W tym roku postanowiłem (przy okazji innych wojaży) odwiedzić plenery filmowe z serialu „Znaki szczególne”. I nie mam tu na myśli swojego Trójmiasta, gdzie akcja toczy się przez większość odcinków, lecz południową część Polski. Chodzi konkretnie o miejscowość Brzozów oraz miejscowość Besko w woj. podkarpackim. O tych miejscach dowiedziałem się z Internetu (film na Youtube użytkownika jookerooPL przedstawiający zlepek scen serialu nakręconych w Brzozowie). Pozostało mi namierzyć odpowiednie budynki oraz znaleźć ulicę i dom dziewczyny Zawady, co okazało się tym razem wyjątkowo proste.
Jako bazę porównawczą do zrobionych przeze mnie zdjęć plenerowych, niech posłuży wspomniany filmik z youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=S32kkFLY6qgW Brzozowie mieszkał oraz miał dziewczynę inż. Bogdan Zawada (Bronisław Cieślak). Większość miejsc plenerowych widocznych w serialu znajduje się przy ulicy Mickiewicza. Przy tej ulicy mieszkał bohater serialu:
20 metrów na lewo od miejsca zamieszkania Zawady (na rogu ulicy Mickwiewicza) znajdował się posterunek milicji, na który Zawada trafił celem przesłuchania. Daleko więc od domu nie miał :) Obecnie budynek okupuje placówka bankowa:
Idąc z kolei na prawo od domu Zawady, napotkamy po 200 metrach przychodnię, w której pracowała Barbara, dziewczyna Zawady (w tej roli Anna Chodakowska):
Również dom, w którym mieszkała Barbara, znajduje się w Brzozowie (ulica Podwale) i praktycznie wraz z ogrodzeniem zachował się on w niezmienionym kształcie. Widać też w sąsiedztwie skarpę oraz bloki, które w filmie były jeszcze w fazie wykończeniowej:
Jest też scena na cmentarzu w Brzozowie, jednak w przeciwieństwie do Bronisława Cieślaka (ale w "07 zgłoś się"), odpuściłem sobie penetrację jego terenu. :)
Jeśli zaś chodzi o miejsce pracy Zawady, to budowana tama, stojąca i działająca nadal z powodzeniem, znajduje się w Besku (również województwo podkarpackie). Trzeba przyznać, że inżynier wykonał kawał dobrej roboty, a tama jak to tama, robi wrażenie :)