Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 14:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 marca 2019, 11:15 

Posty na Forum KP: 2675
Ten serial oglądałem jako chłopiec strasznie dawno temu, więc postanowiłem go sobie odświeżyć przy okazji premiery na VOD.
Kiedyś mi się nawet podobał, nawet bardziej niż książka Kapeniaka.
Ale dziś...
Twórcy chcieli oddać maksymalnie autentyzm regionu i gwary, żeby nie powtórzył się casus Janosika.
I to się udało, ale kosztem jakości gry aktorskiej. Większośc aktorów gra bardzo słabo, z kolei gra wielu znanych zawodowych aktorów zwyczajnie śmieszy (Majchrzak!!).
Serial ratuje w sumie niezły scenariusz, dzieje rodu nawet potrafią wciągnąć - tylko to wykonanie jak ze szkolnego teatrzyku w szkole w Poroninie....

PostNapisane: 25 marca 2020, 11:18 

Ja tam teatrzyku w ogóle nie widzę, może w niektórych przypadkach aktorów (obie panie Skarżanki rzeczywiście wypadly koszmarnie). Role naturszczyków wypadły wiecej niż dobrze (a zwłaszcza ich 'charakteryzacja i kostiumy :-). Powiedziałbym nawet ze naturszczycy grali i śpiewali lepiej niż aktorzy zawodowi - w końcu grali samych siebie i wystarczyło nie patrzeć po kamerach i dać coś od siebie. Pieczka męczył sie chyba z ta rolą. Ciekawym czemu wymienili Majchrzaka, który Franka - cwaniaczkowatego łotra - grał świetnie moim zdaniem. Koszmarem w tym serialu jest próba udawania gwary przez aktorów-ceprów. jedyny który sobie z tym poradził w stopniu akceptowalnym to właśnie Majchrzak. Można mieć różne opinie rzecz jasna.
Nałęcki miał problem z aktorami na planie. Górale naród krnąbrny i niełatwo było ich prowadzić. Nie raz zrywali plan bo "gryć tak nie bedom". Wtedy pozwalano im na trochę gorzałki i jak wracali to już grali - po swojemu i wychodziło dobrze.
Dla mnie serial jest ok. Może dwa ostatnie odcinki już trąciły mocno cepelią, ale generalnie jest Ok. Produkcja nie uniknęła błędów Janosika. Serial jest nierówny jśłi chodzi o charakteryzacje. Naturszczycy grali we własnych kostiumach, brudnych portkach, masłem we włosach, starych cuchach . Aktorzy w wybielonych, wykrochmalonych i czyściutkich koszulach. Bije to po oczach

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]