Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lutego 2019, 21:42 

Posty na Forum KP: 2675
Znowu zacząłem oglądać ten serial i bardzo on zyskuje po latach. Także edukacyjnie - przy dzisiejszym, dyskusyjnym moim zdaniem, zapatrzeniu w żołnierzy wyklętych, warto by powtórzyć ten serial w tv gwoli przypomnienia zasług polskiego przedwojennego wywiadu. W serialu zostały pokazane niemal wszystkie jego większe sukcesy, choć oczywiście nie zawsze w wykonaniu prawdziwych ich bohaterów.

Konic miał rękę do tego typu rzeczy.

PostNapisane: 14 lutego 2019, 21:58 

Posty na Forum KP: 6471
Dawno nie oglądałem. Był oceniany dość surowo, ale wtedy porównywano go ze świetnymi serialami z lat 70. i 80., więc rzeczywiście na tym tle wypadał marnie. Podejrzewam jednak, że w porównaniu ze współcześnie kręconymi serialami musi rzeczywiście sporo zyskiwać.

PostNapisane: 14 lutego 2019, 22:16 

Posty na Forum KP: 537
Hmmm, tak jak go pamiętam - to on sam był raczej w stylu seriali z lat 70. i 80., już choćby z powodu osoby jego twórcy. :-)

PostNapisane: 14 lutego 2019, 22:22 

Posty na Forum KP: 6471
W stylu to może i był, ale podobny styl nie oznacza jeszcze jednakowego poziomu.

PostNapisane: 14 lutego 2019, 22:43 

Na tyle to go nie pamiętam. :-) Oczywiście doskonale znam sceny Mariusza Gorczyńskiego i ostatnio zauważyłem, że debiutował w nim jako aktor Piotr Adamczyk.

PostNapisane: 14 lutego 2019, 23:13 

Posty na Forum KP: 2318
Przyznam że nigdy mi nie udało mi się obejrzeć tego serialu, ale będzie dobra okazja jak zostanie dodany na vod TVP, tylko wcześniej muszą skończyć digitalizację.

PostNapisane: 15 lutego 2019, 23:19 

Posty na Forum KP: 1403
Rafal Dajbor napisał(a):
Na tyle to go nie pamiętam. :-) Oczywiście doskonale znam sceny Mariusza Gorczyńskiego i ostatnio zauważyłem, że debiutował w nim jako aktor Piotr Adamczyk.

Skoro Ty o Gorczyńskim, to ja o Karewiczu...
Chwila wspomnień. Na studiach spotkałem się dwukrotnie z Andrzejem Konicem, raz kiedy rozmawiałem z nim o Karewiczu, dwa kiedy przyjechała do Warszawy moja Babcia. Spotkaliśmy się wtedy we trójkę. Okazało się bowiem, że w czasach okupacyjnych Konic był narzeczonym siostry mojej Babci (zmarła na raka w 1963r.). Konic miał łzy w oczach, kiedy na pierwszym spotkaniu zapytałem się, czy mówi Mu coś nazwisko Alina Grochowska i poprosił, by jak jej siostra będzie w Warszawie, żeby doszło do spotkania. Więc na tym drugim prawie nie miałem prawa głosu i słuchałem wspomnień dwójki starszych ludzi.
Co do Karewicza w "Pograniczach w ogniu". Kiedy o Emilu mówił Konic wspomniał, że był jego ulubionym aktorem i angażował go do wszystkiego. Zapytałem więc o "Pogranicza..." i skutek był taki, że Konic był bardzo zdziwiony uświadomieniem sobie faktu, że Go do tego nie zaangażował i przez pół godziny zastanawiał się, czemu tak się stało. Wyglądało to dosyć zabawnie, bo było niczym usprawiedliwianie się. Tylko nie wiem, przed kim, przede mną, Karewiczem czy samym sobą? :P

PostNapisane: 16 lutego 2019, 00:07 

:icon_e_ugeek: No, Konic mocno przesadził z tym "do wszystkiego".
Poza znanymi wszystkim niedużymi rolami w Czarnych Chmurach i Życiu na Goraco Karewicz zagrał w paru jego sztukach dla telewizji w okresie, kiedy robili Stawkę...
Nie zagrał przecież ani w 1944, ani w filmach z cyklu "Najważniejszy dzień życia", ani w "W te dni przedwiosenne", ani w "Motodramie", "Szczęśliwym brzegu" etc...

PostNapisane: 16 lutego 2019, 00:18 

Posty na Forum KP: 1403
Holt_ napisał(a):
:icon_e_ugeek: No, Konic mocno przesadził z tym "do wszystkiego".
Poza znanymi wszystkim niedużymi rolami w Czarnych Chmurach i Życiu na Goraco Karewicz zagrał w paru jego sztukach dla telewizji w okresie, kiedy robili Stawkę...
Nie zagrał przecież ani w 1944, ani w filmach z cyklu "Najważniejszy dzień życia", ani w "W te dni przedwiosenne", ani w "Motodramie", "Szczęśliwym brzegu" etc...

Zgadzam się, ale wtedy pierwszy tytuł jaki mi się nawinął to były właśnie "Pogranicze w ogniu" ;)

PostNapisane: 16 lutego 2019, 04:31 

Nie wszyscy wiedzą, że w okresie lat 80., gdy nabrzmiały te wszystkie okropne podziały, Konic należał także do grona reżyserów bojkotowanych przez wielu aktorów. Nie wiem, czy i na ile ideologicznie był partyjny, ale od kilkorga już aktorów związanych w tamtych latach z Solidarnością usłyszałem, że w latach 80. u Konica się "nie grało". To dotyczyło raczej pierwszej połowy lat 80., niż "Pogranicza w ogniu", w którym zagrał np. Janusz Bukowski, jak najbardziej i pod każdym względem solidarnościowy, nawet występujący w kościołach w czasie stanu wojennego. Konic na rozmowę o Gorczyńskim zaprosił mnie do siebie do domu. Wtedy zrozumiałem, że coś tam z jego zaszłościami z władzą ludową musiało być na rzeczy. Ten dom to była elegancka willa w tej części Mokotowa, gdzie mieszkało wielu ludzi związanych z tamtą władzą, z generałem (mimo pewnych wysiłku "d..... zmiany" tak go jednak będę tytułował :-) ) Jaruzelskim na czele.

Konic był prywatnie przesympatycznym starszym panem. Mojej zakochanej w "Czarnych chmurach" przyjaciółce z Katowic na moją prośbę wypisał na białej kartce A4 wielką dedykację - w której oprócz jej imienia i standardowego "serdecznie pozdrawiam" znalazł się także dopisek "Czarne chmury górą", czy coś w tym stylu. Bardzo to było miłe. :-)

PostNapisane: 16 lutego 2019, 08:52 

Na ogłoszonej w stanie wojennym liście "kolaborantów" znalazło się podobno (za książką "Obecna nieobecność") 42 aktorów i 9 reżyserów. Nie wiem, czy wśród nich był Konic, bo nie mogę nigdzie do tej listy dotrzeć.

PostNapisane: 9 sierpnia 2020, 11:59 

Posty na Forum KP: 1249
Serial "Pogranicze w ogniu", aktualnie znowu przypominany w TVP Kultura, kojarzy mi się dość szczególnie z powodu udziału w nim grupy aktorów, która ostatecznie nie związała się na stałe z zawodem aktorskim i zaczęła pracować w innych miejscach, większość związała się z dziennikarstwem.
Przełom lat 80. i 90., a jeszcze bardziej pierwsza połowa lat 90. to moment, kedy propozycji filmowych było stosunkowo mało, teatry klepały biedę i właśnie tu chyba trzeba upatrywać przyczyn, dla których ci młodzi wówczas ludzie, czując pewną bezowocność swoich wysiłków w aktorstwie, a jednocześnie poszukując stabilnych źródeł zarobkowania, zaczęli rozglądać się za innymi zajęciami.
Przez serial przewinęła się ogromna grupa aktorów, również starszych, ale reżyser Andrzej Konic zaufał przede wszystkim sporej grupie młodych, świeżo upieczonych adeptów zawodu.
Pozwoliłem sobie wynotować kilka nazwisk tych, którzy odeszli od aktorstwa do innych zawodów, czasem tylko okazjonalnie biorąc udział w jakichś przedsięwzięciach filmowych.

Maciej Orłoś (wiadomo),
Magdalena Michalak (dziennikarka łódzkiego oddziału TVP),
Jacek Skiba (prezenter pogody w programach informacyjnych),
Sławomir Matczak (dziennikarz programów informacyjnych TVP, jedyna rola filmowa to właśnie w "Pograniczu w ogniu"),
Jacek Sobala (dziennikarz, radiowiec, dyrektor "Trójki", prezes Polskiego Radia, ostatnia rola w "Pograniczu"),
Marcel Szytenchelm (aktor, performer, choć akurat on nadal sporadycznie występuje w filmach, prowadzi też działalność artystyczną, okołoaktorską, ale jest to zdecydowanie indywidualista kroczący własną drogą).
Danuta Kowalska (businesswoman, prowadzi własną firmę w obszarze marketingu, PR, niby ostatnio pojawiła się w kilku serialach, ale przez ponad 20 lat od "Pogranicza" była raczej daleko od aktorstwa).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]