Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dom - serial
PostNapisane: 12 lutego 2017, 21:11 

Witam wszystkich,
Na kanale Kino Polska jest w ostatnio powtarzany ten serial. Przyznam szczerze, że z wielką przyjemnością oglądam go po raz kolejny ( nie wiem już który, aczkolwiek po kilkuletniej przerwie). Właśnie jestem po obejrzeniu odcinka 12. Występuje w nim aktor grający rolę Mietka Pocięgło - Adam Szczerbiński. Jak wiadomo w kolejnych seriach tę rolę odtwarzał Marek Bukowski. Aktor znany, szczególnie ostatnio bardzo popularny. Szukałem informacji na temat Szczerbińskiego. Jak się okazuje była to jego jedyna rola. Czy ktoś orientuje się może, jakie były losy tego aktora? Wyjechał, zrezygnował z zawodu aktora czy może z jakiegoś innego powodu przestał grać. Pozdrawiam.

PostNapisane: 12 lutego 2017, 21:47 

Hmm...nie pamiętam dokładnie, ale możliwe że wymieniona przez Ciebie osoba grała bohatera jako dziecko/nastolatka. Już dorosłego Mietka w ostatnim odcinku "starej" serii grał Andrzej Chichłowski, czyli jak najbardziej aktywny aktor.

PostNapisane: 13 lutego 2017, 00:33 

Dzięki bardzo. Masz rację.Jakoś nie mogłem znaleźć tego aktora w obsadzie. Adam Szczerbiński grał w odcinkach 8,9 i 11, a więc małego Miecia.

PostNapisane: 8 marca 2017, 22:36 

Posty na Forum KP: 629
"Dom"
Kiedy byłem młodszy to serial aż za bardzo raził mnie prawdziwością tamtych czasów.
Z tego powodu nie za bardzo mi to szło. Ale dlatego, że czasy nie były od tego tak oddalone.
Teraz i dzisiaj kiedy jestem starszy myślę że to dobry, jeśli nie najważniejszy film szczególnie dla
młodszych aby poczuć i zrozumieć tamte czasy w jakich przyszło po wojnie żyć.

PostNapisane: 31 marca 2017, 18:08 

Posty na Forum KP: 2675
Pierwsza seria "Domu" to chyba najlepsze, co o tamtych czasu powstało w polskiej kinematografii.

PostNapisane: 13 maja 2017, 13:38 

Posty na Forum KP: 1031
Holt_ napisał(a):
Pierwsza seria "Domu" to chyba najlepsze, co o tamtych czasu powstało w polskiej kinematografii.

Pierwsza seria jest rewelacyjna, bardzo prawdziwa i czasami bardzo wzruszająca. Serial tez pokazuje jak bardzo jest pokręcona nasza historia.

PostNapisane: 15 czerwca 2017, 22:51 

Posty na Forum KP: 230
Jeden z moich ulubionych seriali

PostNapisane: 9 listopada 2017, 20:34 

Również ja bardzo lubię "Dom",więc pozwolę sobie przypomnieć wszystkim jego miłośnikom,że dziś mija 37 lat od premiery pierwszego odcinka.

Dla odświeżenia ,doskonale zapewne wszystkim znane informacje i fotki:

http://seriale999.blogspot.com/2014/09/dom.html

PostNapisane: 10 listopada 2017, 01:14 

Posty na Forum KP: 127
Pamiętam, że podczas premierowych projekcji odcinków z 1980/81 roku, w czołówce pojawiała się informacja, że zdjęcia kręcono przed chyba (i tu data, której nie pamiętam) 13 grudnia 1981 roku. Tak jak gdyby komuniści chcieli usprawiedliwić ewentualne niecenzuralne wyskoki realizatorów filmu, których nie wyłapała cenzura w czasie "karnawału solidarności", a wyłapałaby cenzura stanu wojennego. Czy ta adnotacja nadal jest widoczna w obecnych emisjach?

PostNapisane: 12 listopada 2017, 14:37 

Co prawda ostatni raz serial ten oglądałem już dość dawno, ale nic takiego sobie nie przypominam.
Pamiętam natomiast początek pierwszego odcinka "Alternatywy 4", z napisem "Dawno temu, w czasach propagandy sukcesu" (czy jakoś podobnie). Pojawiał się ten napis w czasie pierwszych telewizyjnych emisji, ale później już go nie widywałem

PostNapisane: 18 grudnia 2017, 19:32 

15 lat temu zmarł reżyser serialu.

http://culture.pl/pl/tworca/jan-lomnicki

PostNapisane: 23 stycznia 2021, 22:40 

Jak dla mnie to jest to serial No1 w polskiej kinematografii. Oczywiście jeśli mówimy o pierwszej serii bo drugą, realizowana w latach 90 można spokojnie sobie darować poza kilkoma odcinkami wartym obejrzenia dla gry aktorskiej kilku osób.
Pierwsza seria to świetny scenariusz i świetna gra aktorów. Właściwie to trudno tam znaleźć slaby punkt. Może dwie role trochę słabsze i kilka nieścisłości w treści. Role Lidki w wykonaniu J. Szczepkowskiej i rola przyszłej Talarowej -J. Pacuły były chyba nienajszczęśliwsze. Wątku którego nie rozumiem to wątek Wrotka i Bawolikowej którzy po romansie żyja we wspólnej kamienicy jakby nigdy nic a Bawolik nawet przyjaźni się z Bawolikiem mimo że cała kamienica wie że Wrotek smalił cholewy i w końcu ja zbałamucił. Nie pamiętam tez czy przypadkiem Bawolikowa do Wrotka nie zwracała sie potem per Pan. Myślę że serialowi na dobre wyszła wymuszona zmiana aktorki Talarowej. Poza tym to wszystko tam jest na swoim miejscu w moim przekonaniu. Wyraziste postaci, ciekawa historia, plenery i sam klimat tego filmu.
Słyszałem że był pomysł zrobienia kontynuacji. Jeśli to miałoby wyglądać tak jak druga seria z dłużyznami i wątkami typu Klara przeciw fotografowi i nierówną obsadą aktorska młodszej generacji to dziękuję. Zresztą o czym miałby być ten serial? Chyba o ostatnich 30 latach gdzie Talar rwałby sobie włosy z głowy po upadku FSO, trudnej rzeczywistości lat 90. W sumie przy założeniu że Talar tak na oko bł rocznikiem 1920 to mógłby jeszcze w tym czasie funkcjonować jako emeryt w kwieci wieku.
W sumie to ciekawe - stworzyć taka nową historię choć wiele postaci z racji upływu czasu byłoby uśmierconych. Ale dokończyć wątek Talara i Lawinówny i zrobić jeszcze raz z wdowców parę i generalnie cały serial oprzeć na reminiscencjach przeszłości to byłoby ciekawe choć jak pisałem - szans na przyzwoity poziom realizacji nie widzę choć aktorzy z generacji TALARA w zdecydowanej większości na szczęście sa żywi i zdrowi, ale koszty w perspektywie zysków (najwięksi fani serialu już też nie żyją jako że był to serial pierwotnie robiony pod generację pokolenia ludzi wojny) mogą uczynić to przedsięwzięcie nieopłacalnym.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]