Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 04:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: "Odwilż"
PostNapisane: 2 kwietnia 2022, 13:26 

Posty na Forum KP: 6471
Nowy polski serial w reżyserii Xawerego Żuławskiego. Normalnie pewnie ominąłbym go szerokim łukiem, bo nie oglądam współczesnych seriali za często, zwłaszcza kryminalnych, ale ten akurat był kręcony w moim mieście, więc choćby z tego powodu mnie zainteresował.
Obejrzałem dwa pierwsze odcinki. Jest "kryminałowo", czyli musi być szaro i mrocznie, a więc dość stereotypowo, intryga też mało oryginalna. Musze jednak przyznać, że zdjęcia są niezłe, jest sporo szerokich planów i nawet przy tym charakterystycznym dla gatunku mroku udaje się twórcom wydobyć coś ciekawego ze Szczecina, "sprzedać" jego urok, pokazać ciekawe położenie i architekturę, nawet w deszczowych i ciemnych kadrach. A ja mam dodatkową frajdę w rozpoznawaniu znajomych miejsc.
Z drugiej strony można oczywiście ponarzekać, bo z polskich seriali tego typu wynika, że przestępcy działają u nas tylko o określonej porze roku i przy niesprzyjającej pogodzie. :icon_lol:
Aktorsko jest nieźle. Katarzyna Wajda, którą "zjechałem" za "Romeo i Julię", tutaj się sprawdza, choć jej postać zszyta jest z dziesiątek tego typu różnych bohaterek. Do tego Fabijański, Linda, Grabowski, Kotschedoff nie tak irytujący, jak on być potrafi. Serial ma sześć odcinków po ok. 45 min. każdy, więc z pewnością obejrzę całość.
I taka jeszcze uwaga na koniec. W drugim odcinku jest scena, w której główna bohaterka w wyjątkowo głupi i tani sposób grozi przedszkolance swojej córki. Różną można mieć opinie o polskiej policji, ale zwyczajnie nie wierzę, że doświadczona policjantka zachowałaby się w tak nieprofesjonalny sposób.

Tytuł: Re: "Odwilż"
PostNapisane: 4 kwietnia 2022, 13:51 

Posty na Forum KP: 1073
Jesteś Karelu bardzo łaskawy. Ja po obejrzeniu jednego odcinka mam opinię zdecydowanie mniej pozytywną. Właściwie tylko Szczecin się tu broni, cała reszta to zbiór stereotypowych i niewiarygodnych sytuacji, nie pasujących do siebie postaci, bardzo słabego aktorstwa, koszmarnych dialogów. Wygląda to jak jakaś tandetna podróbka "Mare z Easttown", serialu, który trzymał się na znakomitej roli Kate Winslet, tylko Katarzyna Wajda nie dorównuje jej pod żadnym względem, nie ma tej naturalności, tego uroku, ani aktorskiej klasy. Jej postać nie ma głębi, nie jest wiarygodna ani jako zacięta policjantka, ani zrozpaczona żona, która straciła męża, ani kochająca matka. Z resztą aktorów nie jest lepiej, każdy gra w swojej stylistyce, nie składa się to w żadną całość, bodaj najgorsi są deklamujący swoje kwestie: Andrzej Grabowski w roli dziadka i Juliusz Chrząstkowski jako przełożony głównej bohaterki. Nie pojmuję dlaczego HBO Max zdecydowało się wypuścić taki gniot :-|

PostNapisane: 4 kwietnia 2022, 14:15 

Czy ja wiem, czy jestem aż tak łaskawy? Co najwyżej nie tak surowy jak Ty. :-) W zasadzie tak naprawdę pochwaliłem jedynie zdjęcia.

PostNapisane: 4 kwietnia 2022, 22:19 

Posty na Forum KP: 537
Juliusz jest Chrząstowski, a nie Chrząstkowski. :-)

PostNapisane: 5 kwietnia 2022, 11:30 

Posty na Forum KP: 2675
Nałka wspomniała o "Mare Easttown", ja po dwu odcinkach mam przede wszystkim skojarzenia z "Mostem na Sundem", moze przez ten Szczecin, ktory w serialu sklada sie glownie z wody, estakad nad wodą i swiateł odbijających się w tejże wodzie :-) ogólnie to nie mam jakochś szczególnie negatywnych odczuć wobec nowej produkcji HBO - oglądałoby się nawet nieźle, gdyby nie to wszechobecne poczucie wtórności i kalkowania skandynawskich wzorców. No cóż, co trzeci serial sensacyjny teraz tak wygląda (zimno, deszcz, swiatła, mgła i bohaterka z problemami/"przeszłością), najwyrazniej producenci wiedzą o czymś o czym my nie wiemy :-)
Na pewno jestem zgodny co do opinii Nałki ma temat Wajdy - skalę ekspresji i mimiki ma porownywalną chyba tylko do chłopczyka grającego Adasia Niezgódkę w "Akademii Pana Kleksa', ktory był czlowiekiem o stu twarzach - a kazda była taka sama.

PostNapisane: 5 kwietnia 2022, 18:46 

Jeszcze tak gwoli wyjaśnienia: w budynku, w którym w serialu znajduje się posterunek Policji, w rzeczywistości bynajmniej Policja się w Szczecinie nie mieści.

PostNapisane: 5 kwietnia 2022, 19:15 

karel napisał(a):
Jeszcze tak gwoli wyjaśnienia: w budynku, w którym w serialu znajduje się posterunek Policji, w rzeczywistości bynajmniej Policja się w Szczecinie nie mieści.

To w filmach i serialach typowa praktyka. Mnie najbardziej ubawiło, gdy w filmie "Cudzoziemiec" ze Stevenem Seagalem w roli ambasady USA w Warszawie zobaczyłem budynek "mojego" liceum. :-D

PostNapisane: 5 kwietnia 2022, 19:25 

karel napisał(a):

W Sandomierzu też gdzie indziej niz w "OM" :-)

PostNapisane: 5 kwietnia 2022, 19:33 

Widocznie twórcy serialu uznali, że to będzie takie "nastrojowe i klimatyczne", gdy komendę umiejscowią tuż nad wodą, a nie w centrum miasta, gdzie jest naprawdę.

Cytuj:
Mnie najbardziej ubawiło, gdy w filmie "Cudzoziemiec" ze Stevenem Seagalem w roli ambasady USA w Warszawie zobaczyłem budynek "mojego" liceum. :-D

Cóż za nobilitacja dla liceum! :-D

PostNapisane: 8 kwietnia 2022, 12:27 

Dwa kolejne odcinki serialu ciekawsze od poprzednich, fabuła się trochę rozkręciła.
Od deszczu i wilgoci w filmie zaczynają mnie już co prawda łamać stawy...;-)
No i jeszcze jedna rzecz, dotyczaca nie tylko "Odwilży" ale ogolnie produkcji kryminalnych, polskich i zagranicznych.

Czy bohaterom kiedykolwiek rozładowują się komórki i inne urządzenia elektroniczne?
W "Odwilży" komisarz Zawieja wraca do dawno nie odwiedzanego mieszkania, bierze laptopa z szafki, siada z nim w kuchni, pyk, włącza i przegląda dokumenty...

No mocna bateria. Szkoda, ze logo nie widać, bo bym kupił :-)

PostNapisane: 9 kwietnia 2022, 09:48 

Owszem, fabuła się rozkręciła. Jednak intryga jest tak naciągana i w sumie banalna, że kompletnie nie umiem się przejąć losami bohaterów. Cieszę się, że już tylko dwa odcinki zostały...
Faktycznie ciągle pada deszcz i jest ciemno. Zapewniam, że w Szczecinie bywa odmienna aura, nawet podczas odwilży. ;-)
I jeszcze jedno - w tym serialu w ogóle nie ma ludzi, tj. są jedynie bohaterowie. Miasto bez mieszkańców, żadnych przechodniów, jakby to dekoracje teatralne były. Nie lubię czegoś takiego, bo mocno odbiera to opowiadanej historii wiarygodność.

Cytuj:
Czy bohaterom kiedykolwiek rozładowują się komórki i inne urządzenia elektroniczne?
W "Odwilży" komisarz Zawieja wraca do dawno nie odwiedzanego mieszkania, bierze laptopa z szafki, siada z nim w kuchni, pyk, włącza i przegląda dokumenty...

To prawda. Z takich drobiazgów warto jeszcze dodać wyszukiwarkę... Search, której używa Zawieja. Mimo że na pulpicie laptopa wyraźnie widać logo Google Chrome.
No i jeszcze "Dziennik Szczeciński". :icon_lol:

PostNapisane: 9 kwietnia 2022, 11:15 

karel napisał(a):
Miasto bez mieszkańców, żadnych przechodniów

Statyści kosztują. :icon_lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]