Forum Polskiego Kina

Teraz jest 11 marca 2025, 12:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 kwietnia 2020, 20:02 

Dla mnie "Walka z metryką" to również jeden z najlepszych odcinków Czterdziestolatka. Znakomity Maklakiewicz jako Dżuma, jeszcze chyba lepszy Kobuszewski jako były obiecujący sportowiec, który wylądował w budce z napojami, do tego Strasburger mówiący "złapie pan trochę zdrówka", po czym kierujący Stefana do zadymionej sali brydżowej.Poza tym te dwie sceny, wspomniane wyżej przez Holta.
Z innych odcinków w zdecydowanej czołówce są u mnie "W obronie własnej czyli Polowanie" oraz "Rodzina czyli obcy w domu". Ale oczywiście inne części też są niewiele gorze, może stosunkowo najmniej podobały mi się "Włosy Flory czyli labirynt" oraz "Cudze nieszczęście czyli świadek obrony".
Natomiast pierwszego odcinka nie uważam za słaby, jest on po prostu... inny. Nie ma tu klasycznego schematu: scena na budowie, jakiś problem, przedyskutowanie go z Magdą, która następnie dzieli się tym z koleżankami z filtrów. Nie ma w tym odcinku Maliniaka, Zosi, Wardowskiego czy docenta Gajnego, kobieta pracująca też nie odwiedza Karwowskich w domu tylko Stefan spotyka ją na ulicy (choć to akurat zdarzało się i w paru innych oddcinków). Sporo jest za to wspomnień, refleksji, w zasadzie tylko w tym odcinku poznajemy jakieś fakty z przeszłości głównego bohatera. W kontynuacji takim trochę "retrospektywnym" odcinkiem jest "Musimy się zdzwonić, czyli cienie przeszłości", gdzie Stefan spotyka swą dawną miłość (Halina Kowalska, o dziwo nie przewija się ona w 1. odcinku klasycznej serii), zaś Magda - Bronka Banacha

PostNapisane: 22 kwietnia 2020, 09:02 

Posty na Forum KP: 1006
'Kondycja fizyczna czyli walka z metryką'' w tym momencie szczególnie mi bliski, bo podobnie jak główny bohater leżę unieruchomiony w łóżku, zdany na łaskę reszty domowników (uraz pleców). Kolega też mnie już jeden odwiedził, ale nie o tak oryginalnej, epidemiologicznej ksywce, a menu też inne, bo bez bulionu : )
O pierwszym, trochę odmiennym od reszty odcinku pisałem już nie raz. Uwielbiam. Ten oniryczny, mocno surrealistyczny klimat i co najmniej kilka rewelacyjnych scen. Poczynając od rozmowy w karetce o zaletach Żyta, poprzez urodzinowe expose jubilata, czy sceny z Włodkowskim, na świetnym, otwartym dla publiczności mini wykładzie o alkoholach kończąc.
''Cudze nieszczęście czyli świadek obrony'' tez sytuuje się u mnie gdzieś na dole. Nie pierwszy raz spotykam się z taka opinią, ale powiedzmy sobie szczerze - ten nazwijmy go w potrzebie chwili, najsłabszy odcinek to cały czas bardzo wysoki poziom, nieosiągalny dla wielu innych produkcji. A wnioski, cenna nauka jaką podsuwają nam Gruza z Toeplitzem w tym przypadku. No cóż, tak właśnie najczęściej się dzieje się w tego typu sytuacjach.
Z racji tego, że ''Włosy Flory czyli labirynt'' to mój ścisły top, samo podium, czuję się w obowiązku trochę je pobronić. Tematyka przecież istotna, w mniejszym, większym stopniu dotykająca sporą część naszego męskiego gatunku. Scena, gdy minister, dyrektor i inżynier ludzie realizujący takie gigantyczne przedsięwzięcia budowlane zachowują się tak infantylnie nad zwyczajnym mikroskopem, po prostu kapitalna. Albo Stefan i jego domowe pielęgnacyjne obrządki, czujący jak mu się już przebijają szypułki : ). Ale największą atrakcją tego odcinka jest wspomniany już wcześniej dyrektor Wardowski. Jego dwie rozmowy z podwładnym u siebie w gabinecie - ta pierwsza jeszcze stosunkowo spokojna, właściwie irytacja i zdziwienie i druga czyli szał. Nie chciałbym być w tym momencie na miejscu Karwowskiego, ale podglądając z boku ten pokaz furii - coś pięknego. Koncert jaki serwuje nam Janusz Kłosiński to po prostu majstersztyk. Ten krzyk, jak on kipi, wybucha...poezja !

Ostatnio edytowano 22 kwietnia 2020, 10:05 przez Sebastian999, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 22 kwietnia 2020, 09:20 

Podejrzewam, że nikogo tym nie zaskoczę ale odcinkiem numer jeden jest Rodzina, czyli obcy w domu. Odcinek jak dla mnie kultowy. Ten odcinek jest ciągle aktualny jakby był dzisiaj kręcony. Tematyka ciągle aktualna np mieszkania w bloku nie są przystosowane do takiej liczby gości, ta "Radość" Stefana na wizytę gości no i temat"Antypicowników". Ogólnie serial jest idealnie napisany. Scenariusz broni się przed upływem czasu no i genialnie rozpisane role wraz z obsadą aktorską. Serial też super pokazał stolicę i jej najważniejsze budowy.

Kolejna perełka to Otwarcie trasy, czyli czas wolny. Człowiek pracuje i nie potrafi odpoczywać i znaleźć dla siebie miejce. Odcinek jest jakby o mnie... :D

Ostatni odcinekSmuga cienia, czyli pierwsze poważne ostrzeżenie jest FENOMENALNY pod względem dialogów no. "Nogami do przodu", czy fenimelna scena Stefana i Kobiety pracującej jak Stefan nasłuchuje co słychać w trawie.

Jestem teraz w trakcie pierwszego sensu jak odmówiono serial. Jak na razie wrażenia są jak najbardziej pozytywne.

PostNapisane: 15 maja 2021, 18:11 

Posty na Forum KP: 254
Tak sobie przeglądam ciekawostki na YouTube i trafiłem na festiwal Piosenki Opole 74.
Hanna Orsztynowicz w piosence "Nie zaczynaj":
https://youtu.be/L2oSO8uRkZo?t=2498
W serialu "40-Latek", ta piosenka, że tak powiem "występowała" w odcinku "Otwarcie trasy, czyli czas wolny". Ale nie wiedziałem, że wylansowała ją wcześniej właśnie pielęgniarka, którą miał chęć poderwać inż Karwowski.

PostNapisane: 15 maja 2021, 22:24 

Posty na Forum KP: 348
Gwoli ścisłości, to tę piosenkę wylansowała Stenia Kozłowska, a H. Orsztynowicz zaśpiewała ją chyba okazjonalnie, na festiwalu.

PostNapisane: 16 maja 2021, 18:12 

Posty na Forum KP: 254
karampuk napisał(a):
Gwoli ścisłości, to tę piosenkę wylansowała Stenia Kozłowska, a H. Orsztynowicz zaśpiewała ją chyba okazjonalnie, na festiwalu.

Dzięki. A o Steni Kozłowskiej też jest mowa w którymś z odcinków:
-Każdy by pojadł, pospał i popatrzył... Na Stenię Kozłowską ;-)
Zdaje się w odcinku "Cudze nieszczęście, czyli świadek obrony".

A tutaj mały quiz z "Czterdziestolatka".

https://plejada.pl/newsy/kultowe-cytaty ... iz/q7h3dz2

Ja uzyskałem 20 na 20 :-D

PostNapisane: 18 maja 2021, 10:29 

Posty na Forum KP: 2675
Ja też. :-)

PostNapisane: 18 maja 2021, 18:09 

Ja niestety tylko 17/20

PostNapisane: 22 listopada 2021, 02:33 

Stuknęła czterdziestka więc w końcu obejrzałem całość. Z początku było fajnie, ale jak już Karwowski został dyrektorem, trochę siadło (choć wciąż zdarzały się niezłe odcinki).

Zaskoczył mnie nieco recykling muzyki z Janosika w kilku odcinkach :icon_mrgreen:

PostNapisane: 6 lutego 2024, 18:00 

Posty na Forum KP: 1073
W najnowszej "Polityce" rozmowa o "40-latku" z... Rafałem Dajborem:
https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk ... latek.read

PostNapisane: 6 lutego 2024, 18:23 

Posty na Forum KP: 537
Aaaaa, tak, rzeczywiście, zapomniałem się Wam pochwalić. :-)
Jak ktoś chętny, niech kupi "Politykę", ale w sumie bardziej mi zależy, żebyście kupili książkę, która trafi do księgarń 21 lutego. :-D

PostNapisane: 6 lutego 2024, 19:11 

Posty na Forum KP: 6471
Ja kupię jedno i drugie, bo na szczęście wybierać nie trzeba. ;-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1