Forum Polskiego Kina

Teraz jest 3 kwietnia 2025, 23:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 298 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 kwietnia 2024, 19:12 

Jeśli chodzi o podkładanie głosów to tam jest wiele pożyczonych głosów. Ze 3 razy poznaję Zofię Czerwińską, ale nie pamiętam już dokładnie gdzie. Wg mnie scena na basenie z rozmową Borewicza i prostytutki to głos Z. Czerwinskiej. Gdzieś jej głos przewija się jeszcze na dworcu lub lotnisku jako spikerki w którymś z odcinków. Oczywiście M. Gorczyński kilka razy pożyczył głosu i K. Kumor bodaj raz coś tam zdubbingował. Jak przejrzę serię to może napiszę co i jak dokładnie.
Nie jestem pewien czy por. Zubek albo inna pierwszoplanowa postać nie zdubbingowała komuś głosu bo coś mi się zdaje że któraś z postaci mówi takowym głosem dwa czy trzy zdania.
Nie znam dobrze aktora, ale może jeśli słyszeliście w innej produkcji W. Standełłę to czy w Rozkładzie jazdy mówi własnym głosem? Bo coś mi ten głos nie pasuje jakoś.

PostNapisane: 13 kwietnia 2024, 19:49 

forresty napisał(a):
Nie jestem pewien czy por. Zubek albo inna pierwszoplanowa postać nie zdubbingowała komuś głosu bo coś mi się zdaje że któraś z postaci mówi takowym głosem dwa czy trzy zdania.

Zubek, czyli Zdzisław Kozień, raczej nikogo nie dubbingował, ale Marcin Troński, grający jedną z głównych postaci w ostatnim, 21. odcinku ("Przerwany urlop") użyczył głosu także jednemu z aktorów z wcześniejszego odcinka "Złocisty"

PostNapisane: 16 kwietnia 2024, 18:18 

To że Troński dubbingował całą postać to rzecz oczywista. Zubek rzeczywiście chyba nikogo nie podłożył, ale Z. Buczkowski chyba w którymś z odcinków komuś pomógł. obejrzałem kilka pierwszych odcinków i spostrzeżenia:
Andrzej Szenajch - milicjant ep 5 i inwalida na podwórku ep 9
M. Górczyński- ep 11 w roli kolejarza przed wagonem z uśpionymi pocztowcami.
K. Kumor ep.11 jako głos z komisariatu dworcowego w rozmowie z Borewiczem

Jak już wspomniałem Z Czerwińska użyczyła głosu tej niewieście napalonej na Borewicza i muszę jeszcze dojść gdzie ona jeszcze się odezwała bo niewątpliwie gdzieś jeszcze jest. Generalnie to role szeregowych funkcjonariuszy mogło być zdubbingowanych, ale głosy słyszę pierwszy raz. Mam problem z K. Świętochowskim. Niby znany głos, ale zdarza się że w filmach brzmi całkiem inaczej niż w produkcjach dokumentalnych. Do dziś nie jestem pewien czy to nie on nie jest lektorem niektórych odcinków Dziejów Kultury Polskiej.
No i Helena Kowalczykowa była podłożona w którymś z odcinków, ale głos zupełnie mi nieznany.

PostNapisane: 16 kwietnia 2024, 21:19 

Posty na Forum KP: 537
Mariusz jest Gorczyński, a nie Górczyński.
Podkładał głos całkiem sporej liczby postaci. Tu wyszczególniam wszystkie role, w których Gorczyńskiego słychać, ale nie widać: https://mariuszgorczynski.pl/filmografi ... tsynchrony
I rzeczywiście, jest wśród nich kolejarz w "Wagonie pocztowym". :-)

PostNapisane: 24 kwietnia 2024, 12:28 

Posty na Forum KP: 156
W pierwszym odcinku w jednej ze scen zapomnieli zdubbingować Borewicza.

PostNapisane: 22 maja 2024, 10:50 

Posty na Forum KP: 1073
"07 zgłoś się" będzie w wakacje pokazywany w TVP 1 w najlepszym czasie antenowym: W lipcu serial oglądać będzie można w TVP 1 od poniedziałku do środy o 20.30, a od 12 sierpnia - pół godziny później, bo o 20.30, emitowane mają być nowe odcinki "Jagiellonów".

https://www.press.pl/tresc/81869,_07-zg ... zestarzeje

PostNapisane: 26 listopada 2024, 14:21 

Posty na Forum KP: 1073
Wczoraj w związku z kolejną rocznicą premiery emisji serialu w Tok FM była długa rozmowa z Rafałem Dajborem o fenomenie "07 zgłoś się" :-)

https://audycje.tokfm.pl/podcast/167279 ... -zglos-sie

PostNapisane: 26 listopada 2024, 17:18 

Posty na Forum KP: 6471
Rafał jest wszędzie. W weekend był ze swoją książką o "Czterdziestolatku" w Szczecinie, gdzie mieliśmy okazję chwilę porozmawiać. :-)

PostNapisane: 27 listopada 2024, 23:52 

Posty na Forum KP: 537
Staram się być gdzie się da, ale do "wszędzie" bardzo mi daleko. ;-) Karelu, było mi bardzo miło zamienić parę słów! Nałko - mam nadzieję, że audycja Ci się podobała? Nie była niestety na żywo. Nie miałem czasu, nagraliśmy w piątek.

PostNapisane: 3 kwietnia 2025, 00:32 

MarianPaz napisał(a):
... Nawet wznowienie serialu "Glina" mogłoby być nieco dziwacznym pomysłem zważywszy na zakończenie oraz wiek głownego bohatera (bez niego to już nie byłoby to samo). ...

Okazuje się, że jednak będzie kontynuacja "Gliny" tworzona przez tę samą ekipę filmową, ale prawdopodobnie bez Radziwiłowicza z wiadomego fabularnego względu. To jeszcze ma szanse powodzenia, bo reżyser, scenarzysta i autor muzyki mają być ci sami, jak i pozostali główni bohaterowie (Stuhr, Braciak). Może jestem w mniejszości, ale uważam, że "Psy 3" Pasikowskiemu po 25 latach nawet się udały, co raczej jest rzadką sztuką. Może jest więc szansa, że nowa seria "Gliny" utrzyma przyzwoity poziom, mimo że jej odbiór będzie pewnie inny niż dwie dekady temu i nie uniknie się porównań do wcześniejszych serii.

Co do "07 zgłoś się" to już poprzednia epoka albo i dwie epoki, no i towarzystwo się wykruszyło. Lepiej więc niech to będzie rozdział zamknięty bez pomysłów na remake czy jakąś dziwną kontynuację typu "syn porucznika Borewicza". :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 298 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25

Strefa czasowa: UTC + 1