pietia napisał(a):
Trzecia seria powstawała w latach 1980-81, i ślady "karnawału Solidarności" widać w tych filmach (plakaty "Solidności" na budynku TVP w "Ściganym...", brama Stoczni Gdańskiej w "Strzale na dancingu"). Swoją drogą -ciekaw jestem, jak te filmy emitowano w latach osiemdziesiątych? Czy wycięto te kadry (chodzi mi przede wszystkim o te plakaty w "ściganym...", bo brama Stoczni wyglądała jednak bardziej "neutralnie"), czy też emitowano jak gdyby nigdy nic, licząc na to, że widz nie zauważy "niepożądanych" treści? A może w ogóle nie pokazywano wówczas tego odcinka?Ja sam pierwszy raz "Ściganego..." oglądałem wiosną 1989, wówczas jednak te solidarnościowe akcenty nie wpadły mi w oko, zresztą wówczas nie były one już tak całkiem zakazane. Pamiętam jednak, że wcześniej serial emitowano też w 1985 r. (obejrzałem wtedy tylko kilka odcinków), a zapewne też w okresie stanu wojennego
Odcinki wyemitowano i tyle, wyobrażenie o tym jak "totalitarnym" państwem był PRL, gdzie kontrolowano każdy kadr, jest doprawdy pocieszne