Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 23:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 297 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 sierpnia 2017, 21:17 

Co tylko potwierdza tezę, że dwie ostatnie serie były najbardziej "trupogenne"
Z wcześniejszych odcinków najtragiczniejszy był chyba "Rozkład jazdy", gdzie mamy 3 trupy (Drecka, Skórnicki, Rogólska) lub nawet 4, jeśli doliczyć żonę Sulimy. 3 osoby giną też w Ściganym przez samego siebie" (Jagodzińska, Nawrocka, wreszcie sam Jagodziński, co prawda poza kadrem)

PostNapisane: 31 sierpnia 2017, 01:39 

No i w dwóch ostatnich seriach ze wskazaniem na ostatnią zaczęły padać wulgaryzmy z ust Borewicza. :) Zaś pewna nerwowość w zachowaniu porucznika pojawiła się w trzeciej serii. Czyżby wpływ miały na to politycznie niespokojne czasy?

PostNapisane: 31 sierpnia 2017, 08:20 

Trzecia seria powstawała w latach 1980-81, i ślady "karnawału Solidarności" widać w tych filmach (plakaty "Solidności" na budynku TVP w "Ściganym...", brama Stoczni Gdańskiej w "Strzale na dancingu"). Swoją drogą -ciekaw jestem, jak te filmy emitowano w latach osiemdziesiątych? Czy wycięto te kadry (chodzi mi przede wszystkim o te plakaty w "ściganym...", bo brama Stoczni wyglądała jednak bardziej "neutralnie"), czy też emitowano jak gdyby nigdy nic, licząc na to, że widz nie zauważy "niepożądanych" treści? A może w ogóle nie pokazywano wówczas tego odcinka?Ja sam pierwszy raz "Ściganego..." oglądałem wiosną 1989, wówczas jednak te solidarnościowe akcenty nie wpadły mi w oko, zresztą wówczas nie były one już tak całkiem zakazane. Pamiętam jednak, że wcześniej serial emitowano też w 1985 r. (obejrzałem wtedy tylko kilka odcinków), a zapewne też w okresie stanu wojennego

PostNapisane: 31 sierpnia 2017, 23:12 

Posty na Forum KP: 127
Na pewno pamiętam "Ściganego..." emitowanego przed 1985 rokiem. Miałem wtedy nieco ponad 10 lat i plakatów "Solidarności" nie zauważyłem.

PostNapisane: 31 sierpnia 2017, 23:19 
ADMINISTRATOR

Mam dziwne wrażenie, że TVP 2 nie wyemituje ostatniego odcinka... Miał być jutro ale w programie już nie widzę. Jeśli się mylę poprawcie.

PostNapisane: 31 sierpnia 2017, 23:27 

Posty na Forum KP: 127
Nie wyemituje, bo wyemitowała już w ostatnią sobotę, 26 sierpnia. Do sprawdzenia choćby na http://tv.wp.pl

PostNapisane: 31 sierpnia 2017, 23:29 

Posty na Forum KP: 537
Potwierdzam słowa przedmówcy. TVP 2 wcisnęła dwa odcinki w 1 weekend. :)

PostNapisane: 31 sierpnia 2017, 23:50 
ADMINISTRATOR

No to pięknie... A ja polowałem zawsze w piątek. Oni to jednak mają pomysły...

PostNapisane: 1 września 2017, 00:50 

Posty na Forum KP: 768
Zgadza się "Przerwany urlop był w sobotę". A żeby było jeszcze ciekawiej to z soboty na niedzielę wyemitowano dwa odcinki 07 "Złocistego" i "Przerwany urlop"

PostNapisane: 8 września 2017, 15:51 

Przy okazji obejrzenia w HD ostatniego odcinka, pozwolę sobie na stwierdzenie, że sceny nad jeziorem z Dorotą Stalińską były kręcone w tym samym ośrodku co "Hieny", czyli na terenie ośrodka "Skowronek" pod Augustowem.

PostNapisane: 14 września 2017, 12:16 

Posty na Forum KP: 1073
pietia napisał(a):
Trzecia seria powstawała w latach 1980-81, i ślady "karnawału Solidarności" widać w tych filmach (plakaty "Solidności" na budynku TVP w "Ściganym...", brama Stoczni Gdańskiej w "Strzale na dancingu"). Swoją drogą -ciekaw jestem, jak te filmy emitowano w latach osiemdziesiątych? Czy wycięto te kadry (chodzi mi przede wszystkim o te plakaty w "ściganym...", bo brama Stoczni wyglądała jednak bardziej "neutralnie"), czy też emitowano jak gdyby nigdy nic, licząc na to, że widz nie zauważy "niepożądanych" treści? A może w ogóle nie pokazywano wówczas tego odcinka?Ja sam pierwszy raz "Ściganego..." oglądałem wiosną 1989, wówczas jednak te solidarnościowe akcenty nie wpadły mi w oko, zresztą wówczas nie były one już tak całkiem zakazane. Pamiętam jednak, że wcześniej serial emitowano też w 1985 r. (obejrzałem wtedy tylko kilka odcinków), a zapewne też w okresie stanu wojennego

Odcinki wyemitowano i tyle, wyobrażenie o tym jak "totalitarnym" państwem był PRL, gdzie kontrolowano każdy kadr, jest doprawdy pocieszne

PostNapisane: 14 września 2017, 12:51 

Posty na Forum KP: 537
O wiele większym zgryzem dla cenzury były odcinki "Major opóźnia akcję" i "Złoty kielich z rubinami". Cenzurę dużo bardziej bolał fakt, że as śledczy MO idzie do łóżka z kobietami, które okazują się przestępczyniami. O ile w przypadku "Major opóźnia akcję" jakoś to łyknęli, bo jednak Borewicz występował tam w kamuflażu, o tyle w przypadku "Złotego kielicha z rubinami" Szmagier zagroził, że jak mu wytną sceny łóżkowe Bogackiej i Cieślaka, to on jako reżyser zablokuje cały odcinek i w ogóle przestanie być skłonny do współpracy. I to dopiero pomogło.

Jak widać łatwiej było przełknąć Solidarność niż fakt, że milicjant też człowiek. ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 297 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 25  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]