Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 23:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 297 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 kwietnia 2017, 08:27 

Posty na Forum KP: 537
Autor książki "07 zgłasza się" Piotr K. Piotrowski pisze, że w tym serialu zafascynował go "ten intrygujący, arogancki, bezczelny facet ze złamanym nosem" (str. 8).

Więc jednak nie tylko ja uważam, że postać przykuwająca uwagę, intrygująca może być arogancka i bezczelna, a niekoniecznie przede wszystkim "sympatyczna". A przy tym wszystkim - że może się podobać. I że taką postacią jest właśnie Borewicz. Sądzi tak także np. facet który skrobnął książkę o serialu... Widocznie też oglądał inny serial, nie przeczytał wcześniej słowników albo pisał 1 kwietnia.

PostNapisane: 2 kwietnia 2017, 12:58 
ADMINISTRATOR

Chojrak napisał(a):
...jakoś tak znienacka wydało ci się, że jesteś władcą tematu i możesz dyktować kto i jak ma dyskutować? Rejterada nie jest czymś nowym i nieznanym, w końcu trzeba jakoś się wyśliznąć z niewygodnego zdania, a przecież przyznać się do gafy nie można, bo honor nie pozwala... Czmychaj zatem, a nóg nie połam! :)

Odnoszę wrażenie, że to raczej Ty Chojrak, zupełnie niepotrzebnie często dążysz do przejęcia we władanie danego tematu. Zamiast skupiać się na wątku, wdajesz się w przepychanki słowne, wydajesz opinie o innych użytkownikach, rozczłonkowujesz ich wypowiedzi, drążysz, co w wielu przypadkach prowadzi do nieporozumień i kłótni. Prosiłem Cię już kilka razy, żebyś powstrzymał tego typu zapędy. Bezskutecznie. To tyle w tym miejscu - pozostałe informacje w tej sprawie przekażę Ci na PW.

PostNapisane: 2 kwietnia 2017, 15:56 

Posty na Forum KP: 2675
Rafal Dajbor napisał(a):
Autor książki "07 zgłasza się" Piotr K. Piotrowski pisze, że w tym serialu zafascynował go "ten intrygujący, arogancki, bezczelny facet ze złamanym nosem" (str. 8).

Więc jednak nie tylko ja uważam, że postać przykuwająca uwagę, intrygująca może być arogancka i bezczelna, a niekoniecznie przede wszystkim "sympatyczna".

A wystarczy te dwa słowa zastąpić określeniami" przebojowy" i "pewny siebie" i już mamy zupełnie inny, w mojej opinii bardziej adekwatny, wizerunek postaci....

PostNapisane: 2 kwietnia 2017, 20:09 

Żebym wiedział, że dyskusja pójdzie w tym kierunku to bym nie zaczynał :D . A napisałem tylko, że postać Borewicza jest bardziej sympatyczna, gdy za partnera ma Zubka, niż Jaszczuka...

PostNapisane: 2 kwietnia 2017, 20:17 

Holt_ napisał(a):
Rafal Dajbor napisał(a):

Więc jednak nie tylko ja uważam, że postać przykuwająca uwagę, intrygująca może być arogancka i bezczelna, a niekoniecznie przede wszystkim "sympatyczna".

A wystarczy te dwa słowa zastąpić określeniami" przebojowy" i "pewny siebie" i już mamy zupełnie inny, w mojej opinii bardziej adekwatny, wizerunek postaci....

Moim zdaniem granica między "arogancki i bezczelny", a "przebojowy i pewny siebie" jest dość płynna i zależy od oceniającego. :) W moim odczuciu te dwa widzenia Borewicza w ogóle się nie kłócą. A raczej - uzupełniają.

PostNapisane: 3 maja 2017, 17:08 

Przejechałem się dziś w ramach majówkowego relaksu na cmentarz w Otwocku. Miałem niepotwierdzone informacje, że tam właśnie spoczywa Kazimierz Sitek z "Biletu do Frankfurtu", czyli aktor Cezary Kapliński. Nie znałem adresu grobu, w dzień świąteczny nie miałem też co liczyć na pomoc parafialnej kancelarii cmentarnej, ale cóż - "na los szczęścia Baltazarze", jak to powiedział Borewicz bodajże w "Śladzie rękawiczki". :) Znałem datę śmierci Kaplińskiego, zlokalizowałem więc kwatery, w których leżą pochowani w 2002 i znalazłem. :) Grób zadbany, widać, że ktoś na nim bywa. Ot - związana z "07 zgłoś się" funeralna ciekawostka.

PostNapisane: 10 maja 2017, 19:31 

Rafal Dajbor napisał(a):
Przejechałem się dziś w ramach majówkowego relaksu na cmentarz w Otwocku.

Zauważyłem Rafale już kiedyś, że niczym Borewicz lubisz penetrować tereny cmentarzy :) Ostatnio nawet z kadrą służby zdrowia masz do czynienia, też jak Borewicz :)

PostNapisane: 10 maja 2017, 19:33 

Może jakiś sequel z Rafałem w roli 07? ;)

PostNapisane: 10 maja 2017, 20:31 

Majkel napisał(a):
Rafal Dajbor napisał(a):
Przejechałem się dziś w ramach majówkowego relaksu na cmentarz w Otwocku.

Zauważyłem Rafale już kiedyś, że niczym Borewicz lubisz penetrować tereny cmentarzy :) Ostatnio nawet z kadrą służby zdrowia masz do czynienia, też jak Borewicz :)

Tak, uwielbiam wręcz łazić po cmentarzach, odwiedzać groby, odnajdywać groby, fotografować je, lubię listopadowe święta, generalnie jestem, jak mnie określają życzliwi - "strażnik prochów", lub jak nieżyczliwi - "hiena cmentarna". Cmentarze uspokajają mnie, ale i - gdy źle się czuję, lub jestem zmęczony - stawiają na nogi. Żartobliwie mówię, że na cmentarzach odżywam, lub że na cmentarzu czuję, że żyję. :)

A z kadrą służby zdrowia właśnie przestałem mieć do czynienia, bo serial "Daleko od noszy - reanimacja" zdjęty po 9 (z 12) odcinkach z powodu mizernej oglądalności. :)

Pan Anatol napisał(a):

Jednak dziękuję. :) Nie mam takich ambicji. :) A mówiąc całkiem poważnie, bo temat powrotu do "07 zgłoś się" co jakiś czas wraca - po śmierci Szmagiera i przy jawnej niechęci Bronisława Cieślaka do wracania do postaci Borewicza, musiałby to robić inny reżyser z innym aktorem... i chyba nikt z nas nie chciałby dożyć takiego koszmaru. ;)

PostNapisane: 10 maja 2017, 23:19 

Posty na Forum KP: 2318
Pan Anatol napisał(a):
Przez przypadek zauważyłem, że Rafał pojawił się we wszystkich odcinkach wznowionego niedawno sitcomu "Daleko od noszy. Reanimacja". Podobno nie spodobał się widzom i nie dokończono emisji wszystkich odcinków.

PostNapisane: 10 maja 2017, 23:55 

Rafał. Ferdek Kiepski, kiedy w końcu odnalazł się w swoim życiu zawodowym jako grabarz, również wyznał Halince, że robota na cmentarzu mu się podoba, bo "w końcu czuje, że żyje" :)

A temat kontynuacji serialu "07 zgłoś się" mam nadzieję, że pozostanie wyłącznie w sferze rozważań. Są pewne czasy i pewni ludzie, których nie da się odtworzyć, a nawet jak się odtworzy, to już nie będzie to samo, bo to było tam i wtedy. :)

PostNapisane: 11 maja 2017, 09:02 

Naprawdę?? :) Nie wiedziałem tego! W takim razie scenarzyści "Świata według Kiepskich" i ja wymyśliliśmy to powiedzonko zupełnie niezależnie od siebie. :)

Tak, ja też mam nadzieję, że nikomu nie wpadnie do głowy żadna kontynuacja. Z filmu "Latające Machiny kontra Pan Samochodzik" z 1991 roku wiemy, że porucznik Borewicz został pozytywnie zweryfikowany i jest teraz komisarzem Borewiczem. Zagrał go w filmie Kidawy Bronisław Cieślak, więc to z pewnością ten sam, prawdziwy Borewicz. Takie przymrużenie oka jest do przyjęcia. Podobnie jak podobałoby mi się, gdyby w jakimś serialu kryminalnym TVP pojawił się na chwilę emerytowany doświadczony gliniarz żeby pomóc młodym kolegom i byłby to znów grany przez Cieślaka Borewicz. To też spoko. Ale na pewno nie kontynuacja "07 zgłoś się" polegająca na nakręceniu po prostu kolejnych odcinków... To byłoby coś strasznego.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 297 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]