Forum Polskiego Kina

Teraz jest 11 marca 2025, 12:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 października 2016, 16:02 

Posty na Forum KP: 1440
Jaro napisał(a):
A mógłbyś załączyć jakieś screeny?

Nie znam się na tym :oops:
Ale z tego co pamiętam ze starego forum,to Karel ma też ten serial na DVD,więc może on potrafi to zrobić.

PostNapisane: 24 października 2016, 19:53 

Posty na Forum KP: 6471
Ja mam całego "Czterdziestolatka" na DVD, owszem, ale zdecydowanie jest to wersja niezrekonstruowana.

PostNapisane: 16 listopada 2016, 13:36 

Witam.

Które wydanie DVD ma najlepszą jakość? Mam wydanie z przed dobrych paru lat z tygodnika Claudia i niestety jakość jest bardzo słaba. W TVP widać, że serial jest trochę poprawiony w porównaniu z ty co było kilka lat temu pokazywane. Możecie np dać mi linka do wydania serialu w lepszej jakości?

Tytuł: Re: 40-latek
PostNapisane: 16 listopada 2016, 14:46 
ADMINISTRATOR

Wit napisał(a):
Przecież 40-latek został wydany na DVD po cyfrowej rekonstrukcji przez Propagandę.Sam posiadam.Chyba,że nie była to w pełni rekonstrukcja.

"Propaganda" nie robiła rekonstrukcji w dzisiejszym tego słowa znaczeniu. Było to raczej "cyfrowe odświeżenie". Krótko mówiąc nie pracowali na negatywach, materiałach źródłowych a tylko poddawali korekcie gotowy obraz (w ograniczonym zakresie: barwa, kontrast, balans bieli). Był to nadal zwykły materiał SD.

PostNapisane: 16 listopada 2016, 14:56 

Posty na Forum KP: 2318
Z tego co widzę, to jest stare wydanie 5 płytowe Propagandy o którym jedna osoba na Merlinie pisze w komentarzu, że obraz jest tragiczny. Jest jeszcze 6 płytowe od Galapagos które jest nowsze i pewnie lepsze.

Zobaczymy kiedy zacznie sie rekonstrukcja serialu, choć patrząc na ilość odcinków pewnie pemiera bedzie gdzieś na początku 2018 roku, no chyba że dzieki ogromnej otrzymanej dotacji zatrudnią wiekszą ekipę lub będą wspólpracować z innymi firmami.

PostNapisane: 16 listopada 2016, 22:48 

Ja mam w tragicznej wersji. Obraz jest bardzo nieczysty, są takie szumy i "paprochy" widoczne jak na starej taśmie, a TYP pokazuje obecnie serial w wersji odświeżonej. Obraz nie jest po cyfrowej rekonstrukcji ale jest o wiele czystszy i lepszej jakości.

Ktoś z Was ma oba wydania:
http://allegro.pl/czterdziestolatek-odc ... l#imglayer
https://mediamarkt.pl/filmy/film-galapa ... atek-6-dvd

Aby powiedzieć, czy różnica w jakości jest duża?

PostNapisane: 16 listopada 2016, 23:41 

Posty na Forum KP: 1440
Ten "odświeżony" przez Propagandę jest na 7-miu płytach po 3 odcinki.W kopertach tekturowych zapakowanych w folię z wkładką papierową z ciekawostkami z filmu.Ja to kupiłem w Kolporterze już parę lat temu.
Może być dostępny w jakimś punkcie sprzedającym CD,DVD z wydań gazetowych lub innych wydań okolicznościowych.
Na chwilę obecną najlepsze wizualnie i dźwiękowo wydanie tego serialu.

PostNapisane: 17 listopada 2016, 05:19 

Stefan jest uważany jako dość przykładny mąż i ojciec, a Madzia jako poprawna matka, tymczasem:

Mają dość gdzieś ojca i teścia, w zasadzie można się domyśleć, że latami do niego nie jeżdżą (pomimo, że wnuki dziadka uwielbiają), wnioskując z tekstu "co się stało, że żeście sobie o ojcu przypomnieli?". Nawet wtedy pojechali tam z biznesem.

Stefan dość mało interesuje się synem i jego postępami w szkole. Dopiero stan po spożyciu, rozmowa z Walendziakiem i przejścia z zastępcą pchają go do tego, aby sprawdził co syn ma w zeszytach.

Stefan jest przykładnym socjalistycznym przedstawicielem klasy robotniczej, ale co do stosunków rodzinnych to kiepsko.

Apropos
1.Czy wszystkie wyimaginowane postacie z odcinka pierwszego nie żyją?

2.Skąd nagły przestrach w momencie, kiedy są pod namiotem "...na jego upatrzone, miejsce, nie to nie możliwe"- przecież nie widzieli wtedy jeszcze, że to Maliniak.

3.Czemu Magda się tak zmieszała w szpitalu w ostatnim odcinku. Czy to na widok instruktora narciarskiego?

PostNapisane: 17 listopada 2016, 08:13 

Posty na Forum KP: 537
Stefan Karwowski nie jest przedstawicielem klasy robotniczej, tylko inteligencji pracującej. Tak to się wtedy nazywało. Z klasy robotniczej to jest Maliniak.

PostNapisane: 17 listopada 2016, 10:06 

Posty na Forum KP: 1006
szadko napisał(a):

Apropos
1.Czy wszystkie wyimaginowane postacie z odcinka pierwszego nie żyją?

2.Skąd nagły przestrach w momencie, kiedy są pod namiotem "...na jego upatrzone, miejsce, nie to nie możliwe"- przecież nie widzieli wtedy jeszcze, że to Maliniak.

3.Czemu Magda się tak zmieszała w szpitalu w ostatnim odcinku. Czy to na widok instruktora narciarskiego?

Nie żebym bronił Karwowskich, ale rodzina Magdy, czyli ojciec i brat też ich nie odwiedzają . Przyjeżdają raz, też w interesie...Ojciec jest raz jeszcze, ale gdyby nie chodziło o sprawy myśliwskie, to nie wiadomo czy by przyjechał, do tego nie poważa Stefana.

1. Na pewno Pioterk Włodkowski który utopił się w gliniance...

2. Stefan chyba jeszcze nie wiedział na 100%, ale szybko skojarzył i dlatego zaczął panikować

3. Magda zauważyła jak na nią patrzy przystojny instruktor, stąd zmieszanie, ale i zadowolenie zarazem.. :)

PostNapisane: 17 listopada 2016, 11:26 

Ojciec Magdy wiele razy mówił "A mogłaś wyjść za Bronka Banacha" ;) Wiele osób mówi, że najlepszy jest odcinek Rodzina, czyli obcy w domu i szkoda, że nie powstał odcinek w którym Karwowscy jadą na wieś na dłuższy czas :)

PostNapisane: 17 listopada 2016, 18:35 

Czy czasem dzieci w okolicach czterdziestu lat nie powinni odwiedzać rodziców, przywozić wnuki?

Poza tym ojciec w odcinku "Rodzina, czyli obcy w domu" nie ma biznesu, nawet do teatru nie poszedł, tylko chciał wnukami się nacieszyć.

Co Stefana poprawiam się- inteligencja pracująca. :)

Dziękuję za odpowiedzi na pytania.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1