Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 stycznia 2018, 00:15 
ADMINISTRATOR

Racja, smaczki są:-) No i jeszcze celowe obsadzenie Karewicza w roli pozytywnego bohatera a Mikulskiego w roli negatywnego - odwrotnie w stosunku do "Stawki...". Ja także lubię wracać do tego serialu, mimo że arcydziełem to on faktycznie nie jest;-)

PostNapisane: 23 stycznia 2018, 00:18 

Posty na Forum KP: 537
Tak, tak. Pomysł z odwrotnym obsadzeniem Mikulskiego i Karewicza to jeden z najfajniejszych pomysłów w całym tym serialu. Bez ironii.

Podobnie podoba mi się pomysł na obsadzenie kojarzonego wyłącznie niemal komediowo Kobuszewskiego w roli faceta będącego na co dzień kimś, o zachowaniu i manierach klauna, ale w rzeczywistości - postacią raczej dość nieprzyjemną i ponurą. Lubię takie obsadowe "myki".

PostNapisane: 23 stycznia 2018, 11:33 

Posty na Forum KP: 1249
Rafal Dajbor napisał(a):
Bo tam się roi od sytuacji kuriozalnych. Socjalistyczny Bond jest dziennikarzem, a nie agentem, a działa jak agent z licencją na zabijanie. W odcinku, w którym ratuje jakiegoś greckiego poetę, czy pisarza-lewicowca pruje z kałacha i kładzie trupem iluś tam - i nic. :) Licencja na zabijanie jak drut! :D

Oczywiście rozumiem, że dla wygody widza wszyscy mówią po polsku, ale totalny brak barier językowych i Maj gadający ze wszystkimi czy to w Rzymie, czy w Wiedniu, czy w wymyślonej Tupanace (San Escobar to jak widać tylko twórcze rozwinięcie pomysłu zacnych scenarzystów "ŻnG" ;)) zupełnie swobodnie to już się robi w pewnym momencie przesadne.

Dodałbym jeszcze mobilność Pana dziennikarza. Cytując może niezbyt dosłownie gospodynię z odcinka "Marsylia", kiedy ktoś zapytał o Maja: "Pan Maj jest dzisiaj w Genewie, ale jutro będzie w Nowym Jorku". Proszę zadzwonić w przyszłym tygodniu. Powinien już być we Francji."
Albo słowa Niemczyka w "Malavicie" w hotelu w Rzymie: "Proponuję, żeby poleciał Pan z nami do Malavity. Sądzę, że znajdzie pan tam coś ciekawego do swojego artykułu." Malavita? Za godzinę samolot? Ok, no problem.
Nie wspomnę już o mieszkanku z widokiem na Sejm - bodajże w odcinku "Marsylia". Maj siedzi na pięknym tarasie, popija kawkę i delektuje się widokiem.
To wszystko musiało porażać polskiego widza pod koniec lat 70. :o

PostNapisane: 23 stycznia 2018, 12:28 

Tak, to przypomina jak w "Allo Allo" Herr Flick mówi Heldze jak ma zaadresować kopertę do Himmlera. "Napisz - Himmler, Berlin. Jest tam bardzo znany". :)

Te widoki i rozmach miały w zamierzeniu porażać. Ale raczej śmieszyły. Pamiętam jak w 2008 roku byłem u Andrzeja Konica w domu i robiłem nagranie o Gorczyńskim. Już po nagraniu, w czasie swobodnej rozmowy przy herbatce, delikatnie, by go nie urazić, zagadnąłem o "Życie na gorąco". No cóż, nawet on, reżyser tego serialu nie miał oporów, by przyznać, że to była klęska. :)

PostNapisane: 23 stycznia 2018, 13:42 

Posty na Forum KP: 1249
Czy śmieszyły już wtedy nie tylko krytykę, ale i widzów? Zapewne tak, choć ja nie mogę tego potwierdzić. Pamiętam natomiast, że kiedy na początku lat 80. serial był pokazywany (nie wiem, czy po raz pierwszy, czy drugi), to jako mały chłopak niezwykle się emocjonowałem. Już sama czołówka z jadącym samochodem i muzyka wywoływały dreszcze, a jeszcze reklamowane to było jak współczesny Kloss, więc jako dzieciak byłem "ugotowany". Oczywiście mój ojciec odnosił się do tego z lekceważeniem i chyba nawet podśmiewywał się z tego mojego "napalenia". Mówił, że to nie warte oglądania. Faktem jest, że meandry akcji, przenoszenie jej z jednego krańca świata na drugi oraz niebotyczna liczba obcojęzycznych nazwisk skutecznie wytrącały mnie z bacznego śledzenia przebiegu akcji. Serial uznałem za trochę nudny. :)

PostNapisane: 23 stycznia 2018, 14:38 

Chyba wspominałem na starym forum, że za serial zabrałem się w wakacje 1999. Miałem wtedy 18 lat i naprawdę mi się podobał. :) A gdy wróciłem do niego po latach - sam się sobie nie mogłem nadziwić, że tak było. Że nie dostrzegłem tego, jaka to naiwna bajeczka. :)

PostNapisane: 3 lutego 2018, 19:31 

Posty na Forum KP: 2675
A ja właśnie sobie zerkam. Pierwszy odcinek "Budapeszt" nawet nienajgorszy. Aczkolwiek od razu narodziło mi się pytanie, gdzie redaktor Maj tak dobrze opanował wschodnie sztuki walki?

PostNapisane: 3 lutego 2018, 20:41 

No nie? Tłukł karaluchy i szczury w redakcji, czy co? ;)

PostNapisane: 3 lutego 2018, 22:11 

Posty na Forum KP: 2675
Jestem po trzech odcinkach (kompletnie nie pamiętałem fabuły :-)) i mam kolejne zasadnicze pytanie - dlaczego Organizacja W nie wysłała po prostu do Warszawy jakiegos płatnego snajpera, skoro redaktor Maj był im takim kolcem w d...? :-)
A tak bardziej serio to ten serial nie jest az tak fatalny, jak go kiedys odbierałem. Scenariusze nawet z pomysłem napisane, sporo niezle zagranych ról (np Karewicz w odcinku "Marsylia), sporo ładnych aktorek (mój typ to Renata Frieman-Kryńska z odcinka" Saloniki"). Bawią nadludzkie umiejetnosci redaktora (on ewidentnie musi byc ze "służb") i zauwazalna z perspektywy czasu siermiężność dekoracji (choć w latach 70ych musiały wzbudzać ogromny podziw :-)).
A, i ciekawostka. W serialu mozna uslyszec sporo muzyki zasłyszanej juz gdzie indziej. Temat z dyskoteki w Marsylii to striptizowa muzyczka z "Alternatywy 4"; gdzies w tle miga Stan Borys obecny tez na koniec ktoregos odcinka 40latka; w odcinku "Malavita" mozna posluchac melodii, którą nuci włoska dziewczyna w filmie "Jak rozpętałem II wojnę światową".

PostNapisane: 3 lutego 2018, 22:55 

To, że Redaktor jest ze służb wynika także z prostego faktu, że jest Polakiem z tamtych czasów współpracujących z agendą ONZ. Innych niż powiązani ze specsłużbami do takiej roboty PRL nie wysyłała. :)

PostNapisane: 4 lutego 2018, 15:00 

Posty na Forum KP: 629
Noo jeśli nadRedaktor jest ze służb to od każdego kogo on nachodzi, w swój oryginalny sposób,
powinien dostać w ryj i powinno to wyglądać tak:

Trzask, prask!
- Nie bij, nie bij jestem ze służb
A to przepraszam nie wiedziałem/ŁAM
[poprawia Majowi fryzurę] :lol:

PostNapisane: 4 lutego 2018, 15:07 

Nie tam, on lał tylko obcokrajowców. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]