Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 14:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 sierpnia 2016, 11:22 

No właśnie, po emisji Watahy czy Paktu - jak uważacie, czy to dobre produkcje i zwiastują "odrodzenie" polskiego serialu czy też wrecz przeciwnie?
Moim zdaniem, mają one potencjał (znakomita muzyka, dobre aktorstwo, napięcie i zaskakujące zwroty akcji) i nawet przyzwoitą oglądalność (sezon 2 Watahy się szykuje) ale i duże wady, ja scenariuszowe nieprawdopodobieństwa i fatalny dźwięk (zrozumieć kwestie aktorów to czasem ze trzy próby potrzeba :cry: )
Zapraszam do dyskusji.

PostNapisane: 24 sierpnia 2016, 23:17 

"Watahy" nie oglądałem. "Pakt" i owszem. Całkiem przyzwoity serial, choć lekko wydumany. Nie sądzę jednak, by było to jakieś swoiste odrodzenie polskiego kryminału z tego chociażby względu, że ja tam jakiegoś wielkiego napięcia nie wyczuwałem, nawet jeżeli była to jakaś łamigłówka. Muzyki w ogóle nie pamiętam, za to ujęcia z drona jak najbardziej. "Pakt" nie jest zły, ale przełomem bym go nie nazwał. To nie jest jednak novum w formie "Pitbulla" czy "Glin", ale jest to wyłącznnie moje subiektywne odczucie.

PostNapisane: 25 sierpnia 2016, 08:20 

Posty na Forum KP: 6471
"Paktu" nie oglądałem, ale parę razy zdarzyło mi się widzieć na HBO monolog Dorocińskiego zapowiadający kolejną serię - dawno nie widziałem czegoś równie nadętego i pretensjonalnego.

PostNapisane: 25 sierpnia 2016, 09:13 

"Bez tajemnic" - porządne, ale poza kilkoma wątkami w trzecim sezonie (chyba najlepszym) niemal całkowicie oparte na amerykańskim serialu, co jednak przeszkadza w odbiorze zaznajomionym z ową produkcją. Niemniej w gatunku dramatu psychologicznego właściwie bez żadnej konkurencji w Polsce.

"Wataha" - z potencjałem, dobry bieszczadzki klimat i dość wciągająca fabuła. Dobrze, że dostał drugi sezon bo może się przerodzić w coś z własnym stylem. No i to jest 100% produkt polski, na dodatek emitowany z powodzeniem w brytyjskim Channel 4.

"Pakt" - znowu na licencji i szczerze mówiąc kompletnie mi to wyszło bokiem. Plusem jest realizacja, która w porównaniu do dość kameralnych, poprzednich rodzimych produkcji HBO jest bardzo efektowna i ogólnie cieszy, że da się w Polsce zrobić serial który tak wygląda. Tak więc 1 sezon to jedynie niezła wprawka ekipy technicznej, bo scenariusz i forma aktorów niestety dyskusyjna.

Tak czy siak, HBO Polska to niestety jedyny polski kanał który może jeszcze zaoferować coś ciekawego pod względem produkcji seriali. Dodatkowo plusem jest, że ich nie uwala, dostają szansę na kontynuację.
Ciekawe jak wypadnie Canal + z "Belfrem", bo ich poprzedni serial o Afganistanie to niestety bieda z nędzą.

PostNapisane: 9 listopada 2017, 14:53 

Jestem po piątym odcinku "Watahy" i powiem szczerze, ze w rankingu Belfer z Canal Plus - Wataha HBO, ten drugi zdecydowanie lepiej się prezentuje. Przynajmniej jeżeli chodzi o drugi sezon. Naprawdę, w pewnym momencie atmosfera robi się tak nieznośna i duszna że ciężko będzie to przebić. Szczególnie końcówka 5 odcinka - oj, nie spodoba się "narodowcom". Albo gorzej - spodoba im się ;-),Gdzieś wyczytałem, że serial emitowany jest również w 19 innych krajach - bardzo dobrze, że powoli wybijamy się z serialowego marazmu ostatnich kilku lat.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]