Forum Polskiego Kina

Teraz jest 25 grudnia 2024, 08:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 października 2020, 19:30 

Posty na Forum KP: 6471
Kariera długa, ale ważnych kinowych ról niestety niewiele. Dla mnie na zawsze pozostanie Bożkiem w "Nikt nie woła", gdzie partnerowała mu nieodżałowana Zofia Marcinkowski.

PostNapisane: 4 października 2020, 19:46 

Nikt nie zaprzeczy, że rola w "Nikt nie woła" była zdecydowanie najważniejsza w karierze Boukołowskiego, ale znajdzie się i parę innych, mniejszych lub większych, ale wartych zapamiętania. Mnie osobiście poza filmem Kutza kojarzy się jeszcze z właściwie głównym bohaterem "Awatara, czyli zamiany dusz", a także z jednym z profesorów w "Zmorach".

PostNapisane: 4 października 2020, 21:12 

Jasne, choć z "Awatara..." bardziej pamiętam jednak Holoubka.
Dorzucę jeszcze telewizyjną "Torturę nadziei" o inkwizycji, gdzie Boukołowski stoczył ciekawy pojedynek aktorski z Hańczą.

PostNapisane: 4 października 2020, 23:20 

Posty na Forum KP: 537
A u mnie całkiem inne skojarzenia filmowe. :-). "Komedianty" i "Skarga".

PostNapisane: 5 października 2020, 06:39 

"Skarga" jak najbardziej, chociaż nie lubię tego filmu, więc rolę Boukołowskiego trochę wyparłem z pamięci...

PostNapisane: 5 października 2020, 10:05 

Posty na Forum KP: 1073
Miał pecha, że po "Nikt nie woła", kolejne główne role zagrał filmach delikatnie mówiąc średnich, w "Rzeczywistości" i "Komediantach", które nie budziły wielkiego zainteresowania nawet w chwili premiery.

PostNapisane: 5 października 2020, 11:31 

Posty na Forum KP: 537
To był aktor, który najwyżej i właściwie jedynie cenił teatr. Zwłaszcza, od kiedy powołał do życia, z Magdą Teresą Wójcik, Teatr Adekwatny. Trudno właściwie powiedzieć, czy miał pecha. Traktował plany filmów i seriali tylko jako robotę za kasę, bo artystycznie liczył się dla niego tylko teatr. Nie sądzę, by zależało mu na filmowej karierze.

PostNapisane: 5 października 2020, 14:42 

Posty na Forum KP: 1403
Miałem do tego aktora jakąś wyjątkową sympatię i wydaje mi się, że jego filmografia, choć pozornie skąpa jest w rzeczywistości bogata poprzez ogrom ciekawych ról nawet w średnich filmach. Od razu zaznaczam, że nie widziałem "Nikt nie woła" i "Yokohamy", więc siłą rzeczy nie uwzględniam tych obrazów. Dla mnie nr 1 w filmografii Henryka Boukołowskiego zajmuje... diaboliczny kardynał d'Este w "Koperniku". Jest to jedna z ciekawszych ról negatywnych w kinematografii w ogóle. Na drugim miejscu widzę drugą ważną negatywną postać w dorobku aktora, policjanta von Minotuli w kilku odcinkach "Najdłuższej wojny nowoczesnej Europy". Budził sympatię i nawet trochę wzruszenia w "Awatarze oraz "Torturze nadziei", choć tematyka tych filmów była tak różna. Bardzo podobał mi się również w bardzo ciekawej "Rzeczywistości", która jednak u kogoś może budzić zainteresowanie, i to duże, w 60 lat po premierze. Warto też pamiętać o "Kamiennych tablicach", "Zmorach", "Zamachu stanu" i serialu Teatru Telewizji "Dziewczęta z Nowolipek". Ciekawie też poprowadził rolę dziennikarza w poruszającym spektaklu TTV "Relacja". Dużą kartę miał również w Teatrze Polskiego Radia. Warto przypomnieć ciekawostkę związana z serialem wg Trylogii robionym przez Januszę Kukułę w cyklu "Lato z Radiem" w l. 1996-98. Otóż Boukołowski pojawił się w każdym z tomów w postaci księdza - klamry. W "Ogniem i mieczem" jako ksiądz Muchowiecki przemawiał nad grobem Podbipięty, w "Potopie" był księdzem czytającym w kościele list od króla Jana Kazimierza, a w "Panu Wołodyjowskim" jako ksiądz Kamiński krzyczał słynne: "Panie pułkowniku Wołodyjowski! Larum grają!".

PostNapisane: 5 października 2020, 18:19 

Brunner napisał(a):
nie widziałem "Nikt nie woła"

:icon_eek:

PostNapisane: 29 grudnia 2020, 13:53 

Dawno bo dawno, ale chyba jednak widziałeś. To twoja wypowiedź z tematu o Kutzu:
"(...) ja pierwszy i ostatni raz "Nikt nie woła" widziałem przed laty w "Akademii Filmu Polskiego" Andrzeja Wernera i wtedy mi się strasznie nie podobał."
:-D

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]