Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 14:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lutego 2020, 15:03 

Posty na Forum KP: 2675
Szkoda, bardzo ciekawy i uzdolniony aktor, znakomity w Pitbulu, ostatnio ciekawa rola w "Sługach wojny".

Edit:
Korekta tytułu. Proszę o nadawanie jednolitych tytułów!

Moviemaker

PostNapisane: 27 lutego 2020, 16:21 

Posty na Forum KP: 6471
Zawsze bardziej podobało mi się aktorstwo Rafała, ale przyznam, że im Paweł stawał się dojrzalszy, tym bardziej również aktorsko dojrzewał. Nie byłem fanem "Rancza", ani innych popularnych produkcji, w których występował, więc nie będę się wypowiadał na temat tych jego ról. Najbardziej podobał mi się akurat w filmach niezbyt udanych, takich jak "Hel" czy "Trzy minuty. 21:37" - miał tam pole do popisu i dobrze się ze swoich zadań aktorskich wywiązywał, tworząc wyrazistych, zapadających w pamięć bohaterów. Zwróciłem też uwagę na jego role w "Ki" czy - rzadkość u tego aktora - występ w spektaklu "W roli Boga" w Teatrze TV.
Szkoda, człowiek w sile wieku, jeszcze wiele ról było przed nim...

PostNapisane: 27 lutego 2020, 20:16 

Posty na Forum KP: 537
Graliśmy razem w "Na dobre i na złe". Sympatyczny facet. Starszy ode mnie o 20 lat, nie znaliśmy się wcześniej, a od razu po imieniu, bez żadnego dystansu... Też nie oglądałem "Rancza". Natomiast z osobistego kontaktu wyniosłem jak najlepsze wrażenia. I dobry aktor. Bo jednak parę innych jego ról widziałem.

PostNapisane: 28 lutego 2020, 13:29 

Mi za to poza rolą Igora w "Pitbullu" najbardziej podobał się we wczesnym okresie swojej kariery, czyli filmach "Pantarej" i "Zakład", gdzie zagrał w pierwszym narkomana a w drugim wychowanka poprawczaka.

Z pierwszego filmu utkwiła mi w pamięci scena, w której "na głodzie" okradł przyszpitalną aptekę ;-)

PostNapisane: 8 marca 2020, 12:59 

Posty na Forum KP: 1403
A ja przyznam, że "Ranczo" oglądałem prawie od samego początku i regularnie. Moim zdaniem to jedyny przyzwoity serial (i to na dość wysokim poziomie) jaki powstał w XXI wieku :)

PostNapisane: 8 marca 2020, 13:26 

Posty na Forum KP: 6471
To nie serial, tylko soliter... ;-)

PostNapisane: 8 marca 2020, 15:36 

Posty na Forum KP: 537
A ja właśnie wróciłem z Powązek Wojskowych, gdzie byłem się relaksacyjnie przespacerować. :-) Odwiedziłem także grób Pawła Królikowskiego.
Przyznam szczerze, że nie oglądam żadnych seriali, dla własnego bezpieczeństwa. Zespół Aspergera ma swoje... uwarunkowania. Jak bym obejrzał kilka odcinków, to bym już nie przerwał oglądania do końca. Lepiej nie. :-) Ale od wielu osób słyszałem, że "Ranczo" jest fajne, że się podoba. Choć z aktorów wszyscy ci, którym podobało się "Ranczo" wyróżniali akurat nie Pawła Królikowskiego, tylko podwójną rolę Cezarego Żaka.

PostNapisane: 8 marca 2020, 15:50 

Ja kiedyś oglądałem w miarę regularnie pierwsze dwa sezony, z tym że było to wtedy, gdy miałem około dziesięciu lat, więc nie jest to najbardziej miarodajna opinia, ale wówczas mi się podobało. :-) Pamiętam też, że oglądaliśmy razem z klasą jeden odcinek będąc na "zielonej szkole" w Jastrzębiej Górze, no i oczywiście trafił się odcinek z tzw. "nieprzyzwoitościami", tak że pani kazała nam się nie patrzeć. :-)

PostNapisane: 9 marca 2020, 18:31 

Co do "Rancza" to mam mieszane odczucia. Do dziś, gdy czasami włączę TV i nie ma nic interesującego lubię sobie przełączyć na TVP HD lub TVP Seriale wiedząc, że trafię na któryś losowy odcinek i leci to sobie w tle. Serial jest przyjemny, powiedziałbym nawet że momentami sielankowy, ale jednak zbyt upolityczniony. Owszem, same mechanizmy polityki są tu pokazane w naprawdę uproszczony i momentami humorystyczny sposób więc z tego czynić zarzutu nie mam zamiaru - spokojnie może się to mieścić w konwencji produkcji która służy lekkiej, niezobowiązującej rozrywce.

UWAGA SPOILER:

Jednak najbardziej raziła agitacja unijna i myślę, że podobne zdanie mogli mieć zarówno zwolennicy naszej obecności w UE, jak i przeciwnicy. Niektóre wątki wyglądały jak instrukcja obsługi wyciągania kasy z Unii z zaznaczeniem, że jest to prostsze od konstrukcji cepa. Ale nawet mimo tego, serial ogląda się przyjemnie.

Co do Pawła Królikowskiego - akurat uważam, że z całej obsady to on jako jeden z nielicznych zagrał postać z krwi i kości i był najbardziej autentyczny z całej obsady, chociaż generalnie wszyscy grający najważniejsze postacie dali radę i poniżej pewnego poziomu przyzwoitości nie zeszli. Jednakże każdy z głównych bohaterów był nieco przerysowany. Kusy natomiast niemal przez cały serial jest naturalny i prawdziwy. Dzięki temu był moją ulubioną postacią z tego serialu. Wielka szkoda, a jednocześnie całe szczęście, że nie powstanie film fabularny do którego niedługo miały ruszać zdjęcia. Królikowskiego nie da się zastąpić nikim innym - był w tą rolę zbyt mocno wrośnięty i całe szczęście, że producenci również doszli do takiego wniosku.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]