Forum Polskiego Kina

Teraz jest 3 stycznia 2025, 05:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 marca 2019, 14:21 

Posty na Forum KP: 537
Dziś nad ranem odeszła znakomita aktorka, prawdziwa Mistrzyni Epizodu, przesympatyczna sąsiadka, wspaniała kobieta - Zofia Czerwińska. Tu tyle... Więcej napiszę w artykule na blogu. :-(

PostNapisane: 13 marca 2019, 15:09 

Posty na Forum KP: 2675
Mistrzyni ról drugoplanowych i epizodów. Szczególnie moim zdaniem trzeba by tu wyróżnić panią Zosię z 40latka, gdzie fenomenalnie zagrała kobietę ciągle pragnącą być pewną swojej kobiecości.

PostNapisane: 13 marca 2019, 16:13 

Posty na Forum KP: 6471
Akurat wczoraj rozmawiałem z koleżanką o "Eroice" i o aktorach, którzy w tym filmie wystąpili i nadal żyją. Naturalnie nazwisko Czerwińskiej padło również... :-(
"40-latek" (i jego kontynuacja) to najbardziej chyba rozpoznawalna rola w jej dorobku, ale lubię też bardzo "Jagódkę" we wspomnianej "Eroice" (pyszna scena, w której upijają się z "Dzidziusiem" winem) czy epizod z "Misia", gdzie całuje "lewe oczko Misia Rysia... prawe oczko Misia Rysia".
Wraz ze śmiercią Czerwińskiej liczba żyjących wciąż aktorów z filmu Munka skurczyła się jeszcze bardziej - co zrozumiałe, bo czas płynie nieubłaganie. Grał tam też Karewicz, który przecież właśnie dziś obchodzi urodziny, o czym wspomniał na forum Holt.

PostNapisane: 13 marca 2019, 16:45 

Posty na Forum KP: 2675
Dziś na bloku operacyjnym rozmawialiśmy o jej śmierci o najwięcej ludzi pamięta ją jednak jako Balcerkową. Siła częstości powtórek serialu...

PostNapisane: 13 marca 2019, 21:16 

Posty na Forum KP: 6173
karel napisał(a):
Akurat wczoraj rozmawiałem z koleżanką o "Eroice" ...
Swoją drogą zazdroszczę takich koleżanek. Bo to Czerwińską chyba mało kto rozpoznaje z młodych, a "Eroicę" to już w ogóle...
Ciekawa postać, kompletnie nie pasowała do wizji staruszki, wręcz przeciwnie - jakby młodniała z wiekiem. Ikona epizodu, trudno sobie wyobrazić "Czterdziestolatka" bez pani Zosi, czy kobiety pracującej lub Maliniaka. W kinie PRL-u było często smaczniej w drugiej i trzeciej linii, niż na pierwszym planie.

PostNapisane: 13 marca 2019, 21:38 

Ja mówię młodym "Malinowska z Kiepskich" i od razu załapują. :-D

PostNapisane: 13 marca 2019, 21:49 

Posty na Forum KP: 1403
Rafal Dajbor napisał(a):
Ja mówię młodym "Malinowska z Kiepskich" i od razu załapują. :-D

Czyżby Szczecin prowadził w znajomości i rozpoznawaniu złotych lat polskiego kina? Bo dla większości moich znajomych Czerwińska była bardziej panią Zosią i Balcerkową niż postacią z jakiegoś polsatowskiego sitcomu. A i "Eroicę" niektórzy nawet kojarzą, włącznie z niejakim karelem ;)

PostNapisane: 13 marca 2019, 22:02 

Brunner, ale ja nie mówię o ludziach w przedziale 35+, tylko o młodych. :-) A ja czasami, z racji zawodowych, mam do czynienia z ludźmi naprawdę młodymi. Na planach, czy jakichś eventach. Kiedyś jeden młody aktor (przemilczę nazwisko) zapytał mnie, co znaczy słowo "gułag". Inny (nie aktor), rozmawiając ze mną o swojej podróży po Rumunii dopiero ode mnie się dowiedział, że istniał ktoś taki jak Nicolae Ceaucescu i kto to w ogóle był. Ze 3 razy w życiu w czasie jakichś rozmów o polskich aktorach z taką młodzieżą miałem okazję rozmawiać o Czerwińskiej i zawsze najłatwiej ją było skojarzyć przez Malinowską. Dla tego pokolenia Kiepscy to nie jest "jakiś polsatowski sitcom", tylko coś świetnie znanego, co się na co dzień ogląda.

PostNapisane: 13 marca 2019, 23:58 

Posty na Forum KP: 6471
Chojrak napisał(a):
Swoją drogą zazdroszczę takich koleżanek. Bo to Czerwińską chyba mało kto rozpoznaje z młodych, a "Eroicę" to już w ogóle...

Muszę Cię rozczarować, bo akurat ta koleżanka nie jest żadną młódką - dobiega sześćdziesiątki... :-D

PostNapisane: 15 marca 2019, 00:40 

A ja dzień przed jej odejściem, oglądałem "Ślad na ziemi" gdzie w drugim odcinku, wcieliła się w Patoniową, gospodynię na kwaterze, na której mieszkali robotnicy pracujący przy budowie Huty Katowice.

PostNapisane: 15 marca 2019, 06:29 

Oprócz jej najbardziej rozpoznawalnych ról mnie kojarzyła się z... ciotkami :D chciwą ciotką małej Ani z serialu „Dom” oraz przesadnie opiekuńczą ciotką z filmu „Rajska jabłoń” Barbary Sass.

PostNapisane: 15 marca 2019, 12:26 

Posty na Forum KP: 1006
Odeszła...często za kontuarem, gdzieś zawsze obecna, ta etatowa barmanka polskiego kina.
Zazwyczaj małe, ale takie o których się pamięta, rólki. Na pewno po części wpływ na to miała niebanalna, charakterystyczna uroda i głos zmarłej dwa dni temu aktorki. Weźmy na przykład wspomnianą juz wcześniej ''Eroicę", gdzie wygląda niesamowicie !
Na pewno niezapomniany epizod z ''Misia", czy Balcerkowa z serialu Barei, ale dla mnie duży popis Zofii Czerwińskiej to kreślarka pani Zosia, gdzie na tych kilku metrach baraku słowem, ale przede wszystkim gestem, spojrzeniem tworzy tło i swego rodzaju komentarz dla perypetii w jakich w tym momencie znajduje się główny bohater.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]