Forum Polskiego Kina

Teraz jest 3 stycznia 2025, 05:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 października 2017, 23:41 

Posty na Forum KP: 1544
Miał 88 lat. Kolejny aktor na miarę Gustawa Lutkiewicza czy Witolda Pyrkosza. Szkoda, że nigdy nie dostał w filmie głównej roli. Zadebiutował 70 lat temu (sic!) w propagandowych 'Jasnych łanach' Cękalskiego. Ja najlepiej zapamiętalem go z ról w 'Stawce większej niż życie' i 'Polskich drogach'. Zagrał też świetne epizody w komediach Chmielewskiego i w serialach 'Jan Serce' i 'Kolumbowie'.

PostNapisane: 22 października 2017, 09:32 

Posty na Forum KP: 537
Miałem przyjemność zaszczyt prześlizgnąć się obok jego wielkiego talentu w tym filmie: http://filmpolski.pl/fp/index.php?film=4221123
Był legendarnym głosem z mojego dzieciństwa - grał tytułową rolę w nagrywanych na kasety bajkach o Kubusiu Puchatku. Na planie "Pocałunku" zdążyłem mu to jeszcze powiedzieć, serdecznie się ubawił że ktoś to jeszcze pamięta, no bo wiadomo - dla aktora jego pokroju, grającego w teatrze rolę za rolą, występującego w filmie i telewizji, w Teatrze Polskiego Radia - przeczytanie roli Puchatka na kasetę było mało znaczącym i można rzec - pobocznym zadaniem aktorskim.

PostNapisane: 22 października 2017, 13:10 

Posty na Forum KP: 6471
Epizod w "Kolumbach", gdzie zagrał rzeźnika, który nie jest obrzydliwy rzeczywiście świetny :)
Jaro napisał, że najlepiej pamięta Ordona ze "Stawki...". Z kolei, gdy ja o nim myślę, to moje pierwsze skojarzenie to mała, ale jakże smaczna rólka w "Karierze Nikodema Dyzmy":
-Co to za imię: "Nikodem"?
-Panie, gdzieś się pan uczył tańczyć?!

Jedną z ostatnich ról zagrał w... "Ostatniej akcji", której obsada nieubłaganie się wykrusza - odeszli już J. Machulski, M. Kociniak, a teraz Ordon.
Wspomnianego tu "Kubusia Puchatka", nie znam, ale Ordon miał bardzo charakterystyczny głos (niejednej kreskówkowej postaci go chyba użyczył), więc efekt mógł być faktycznie pierwsza klasa.

Ostatnio edytowano 22 października 2017, 13:13 przez karel, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 października 2017, 13:13 

karel napisał(a):

Jedną z ostatnich ról zagrał w... "Ostatniej akcji", której obsada nieubłaganie się wykrusza - odeszli już J. Machulski, M. Kociniak, a teraz Ordon.

A także Wojciech Siemion i Witold Skaruch...

PostNapisane: 22 października 2017, 13:16 

Posty na Forum KP: 6471
Rzeczywiście... Z tej "dojrzałej" części obsady zostali jeszcze: Krafftówna, Janowska i Fronczewski.

PostNapisane: 22 października 2017, 13:32 

To tak a propos....: http://filmpolski.pl/fp/index.php?fotos ... eria=14283

PostNapisane: 22 października 2017, 13:41 

Chyba jedyny aktor (a na pewno jeden z bardzo niewielu) którego w swojej wyobraźni zaszufladkowałem - w tym wypadku jako "dyżurnego" księdza w polskim kinie. I faktycznie - jeśli odrzucić zdublowane role (tzn. jeśli traktować jako jedną np. w serialu i filmie "Janosik") to takich ról według moich obliczeń było 11.

PostNapisane: 22 października 2017, 14:53 

Posty na Forum KP: 2675
Mistrz epizodu i drugiego planu. "Dobranocka dla dorosłych" to chyba najbardziej pierwszoplanowa z jego znanych szeroko ról.

PostNapisane: 22 października 2017, 15:39 

U mnie pierwsze skojarzenie z Ordonem to pleban z Janosika i dialog z Kwiczołem jak musi dać ślub Janosikowi. :lol:

PostNapisane: 22 października 2017, 16:37 

Posty na Forum KP: 254
Coś jest na rzeczy z tym, że jak Ordon... To sutanna. Takie pierwsze skojarzenie to dla mnie proboszcz z teatru tv "Ciemno". Z ról "okołokościelnych", wspaniały organista z "Chłopów".
Kolejny wielki aktor odszedł...

PostNapisane: 22 października 2017, 17:47 

Posty na Forum KP: 348
Moje pierwsze skojarzenie to woźny w Teatrze Wielkim w "Wojnie domowej", poza tym filmy dla młodzieży "Marek Piegus", "Samochodzik i templariusze" - tak jakoś go pamiętam z dzieciństwa, z takich sympatycznych ról...

PostNapisane: 22 października 2017, 18:49 

Posty na Forum KP: 6173
Puschke ze Stawki, ksiądz z Nie lubię Poniedziałku, no i oczywiście Bajki dla dorosłych.

https://www.youtube.com/watch?v=xixbtBKEGJQ

Odszedł przedstawiciel niesłychanie bogatego kiedyś stowarzyszenia mistrzów drugiego planu. Może ja źle patrzę, ale dzisiaj jakoś tego braknie w polskim kinie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]