Forum Polskiego Kina

Teraz jest 3 stycznia 2025, 05:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 maja 2017, 07:43 

Posty na Forum KP: 537
http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/241479.html

Nie był znanym aktorem w każdym regionie kraju. Ale w Szczecinie był, co na pewno kolega karel potwierdzi. ;)

A dla ogółu polskich kinomanów był to oczywiście Konstanty Szczerbic, cyrkowiec i paser, którego w odcinku "Skok śmierci" serialu "07 zgłoś się" zabił główny czarny charakter odcinka zagrany przez Karola Strasburgera.

PostNapisane: 9 maja 2017, 08:23 

Posty na Forum KP: 6471
O... Dziękuję Ci, że założyłeś ten temat. Ja sam nie miałbym śmiałości, bo to głównie aktor teatralny i do tego mało znany poza Szczecinem, z którym związał się na dobre już od bardzo dawna, choć pochodził z innych stron. W moim mieście był to człowiek-instytucja: od dziesiątków lat grał w teatrze, także w słuchowiskach, bo obdarzony był charakterystycznym niskim głosem, ciepłym i mocnym jednocześnie.
Wiadomość o jego śmierci bardzo mnie zasmuciła, chociaż wiedziałem, że ciężko chorował. Dla mnie był on jednym z symboli szczecińskiej sceny; nie pamiętam teatru w moim mieście z czasów przed Polaczkiem. Dla mnie był zawsze. W ostatnich latach widywałem go nie raz w kawiarni niedaleko miejsca, w którym mieszkam. Chodził tam z wnuczkami na lody, bo też mieszkał w tej okolicy...

P.S. Dość długo w TV pokazywana była reklama piwa "Kasztelan", w której wystąpił Polaczek, jako starszy piwowar, przestrzegający przed pasteryzowaniem trunku. Wspominam o tym, bo osoby spoza Szczecina zapewne o tym nie wiedzą i tego starszego siwawego pana nie rozpoznawały, co zresztą zrozumiałe.

PostNapisane: 9 maja 2017, 10:34 

Tak, ja też zupełnie niedawno pokojarzyłem, że ten stary piwowar z reklamy i Konstanty Szczerbic ze "Skoku śmierci" to jeden i ten sam aktor.

Ano cóż, wykruszają się aktorzy z "07". W ostatnim czasie odeszli zauroczony młodą kochanką Franciszek Bronowicz (Marek Bargiełowski), złowrogi Jagodziński (Gustaw Kron), Tino Feretti (Andrzej Grąziewicz), dwa lata temu odszedł Dudziak (Jan Prochyra) a teraz jego szwagier, o którym Dudziak "mógł zapomnieć", czyli Konstanty Szczerbic...

PostNapisane: 23 grudnia 2018, 10:30 

Witam Forumowiczów, jestem tu nowy więc siłą rzeczy przeglądam stare wątki, które wzbudzają emocje jak nowe ;) Zaskoczył mnie wątek Jacka Polaczka, ale bardzo pozytywnie. Ponieważ czasy licealne spędziłem w swoim rodzinnym mieście pamiętam Jacka Polaczka z Teatru Współczesnego w Szczecinie. Ta scena miała wtedy swoje przysłowiowe "5 minut". Dzięki sięganiu po nową europejską dramaturgię i oryginalne reżyserie Anny Augustynowicz peryferyjnie usytuowany teatr nagle awansował do ścisłej krajowej czołówki. Pamiętam to doskonale gdyż chodziłem w liceum do klasy teatrologicznej. Było mnóstwo klasowych wyjść do tego teatru, spotkań z aktorami i reżyserami. Wtedy do Szczecina przyjeżdżało wielu recenzentów z Warszawy. Jacek Polaczek był tam jednym z czołowych aktorów. Dla mnie był to wtedy ktoś na miarę najwybitniejszych -Pszoniaka czy Seweryna. Po latach się dowiedziałem, że porzucił zespół Augustynowicz i zaczął grać w drugim instytucjonalnym teatrze w Szczecinie - Teatrze Polskim. Z tego co pamiętam scenie mniej ambitnej, raczej dla mniej wybrednego widza. Jestem ciekaw co stało za taką decyzją? Może ktoś ze Szczecina coś o tym napisze?
Z kina go nie kojarzę, nawet z tego "O7 zgłoś się", choć przywinęła się przez ten kultowy serial plejada wielkich nazwisk łącznie z Mają Komorowską o ile dobrze pamiętam. Ha, nawet w tej reklamie piwa pan Polaczek dał popis warsztatowej wirtuozerii. Szkoda, że nie był szerzej w Polsce znany. Ale, cóż, to efekt centralizacji życia artystycznego w Polsce. Jeśli ktoś pracuje daleko od Warszawy to raczej nie miał, zwłaszcza w tamtych czasach, szans na pracę w telewizji i kinie. Dzisiaj od czasu do czasu "aktor prowincjonalny" może się załapać do reklamy. Szkoda, że tak jest, bo pewnie w różnych regionach są znakomici aktorzy o których wiedzą tylko bywalcy tamtejszych teatrów.

PostNapisane: 23 grudnia 2018, 12:28 

Bardzo piękny wpis, z jedną uwagą. Maja Komorowska to nie "07 zgłoś się", tylko "S.O.S.". Też serial kryminalny, ale inny. :-)

PostNapisane: 23 grudnia 2018, 12:41 

Rafal Dajbor napisał(a):
Bardzo piękny wpis, z jedną uwagą. Maja Komorowska to nie "07 zgłoś się", tylko "S.O.S.". Też serial kryminalny, ale inny. :-)

Ale wtopa :icon_redface: Dzięki za korektę - faktycznie pomyliłem "O7" z "S.OS."

PostNapisane: 23 grudnia 2018, 16:30 

Gorąco witamy kolegę ze Szczecina! Całkiem sporo nas się tu zrobiło, nawet jeśli FanKina już od dawna w stolicy pomorza Zachodniego nie mieszka to i tak reprezentacja całkiem, całkiem... :-)
Polaczek parokrotnie zmieniał teatry w Szczecinie, wszędzie przyjmowano go z otwartymi rękami, bo od razu podnosił poziom danej sceny. Jak sam mówił, gdy było mu źle w Polski przechodził do Współczesnego. I odwrotnie.

PostNapisane: 23 grudnia 2018, 17:47 

FanKina napisał(a):
Rafal Dajbor napisał(a):

Ale wtopa :icon_redface: Dzięki za korektę - faktycznie pomyliłem "O7" z "S.OS."

Zdarza się najlepszym. ;-) Najważniejsze, żebyśmy się nawzajem poprawiali, korygowali swoje pomyłki, wtedy wszyscy się uczymy i zdobywamy wiedzę o polskim kinie i aktorach. :-)

PostNapisane: 23 grudnia 2018, 18:50 

karel napisał(a):
Gorąco witamy kolegę ze Szczecina! Całkiem sporo nas się tu zrobiło, nawet jeśli FanKina już od dawna w stolicy pomorza Zachodniego nie mieszka to i tak reprezentacja całkiem, całkiem... :-)
Polaczek parokrotnie zmieniał teatry w Szczecinie, wszędzie przyjmowano go z otwartymi rękami, bo od razu podnosił poziom danej sceny. Jak sam mówił, gdy było mu źle w Polski przechodził do Współczesnego. I odwrotnie.

Nie mieszkam, ale bywam minimum 2-3 razy w roku. I, choć to poza tematyką forum, to tylko nadmienię, że jestem coraz bardziej zachwycony jak miasto się pięknie zmienia i rozwija. Wiem, że szczecinianie często narzekają, że ciągle panuje tam mit stoczni itp, ale z zewnątrz wygląda to dużo lepiej. A ze względów zawodowych wiem też, że jest wiele firm ( w tym zachodnich), które oferują ciekawą pracę. Tylko, co mnie zaskakuje, wielu młodych szczecinian tego nie wie i posiada dość stereotypową wiedzę o swoim mieście.
A wracając do tematyki filmowej to zawsze mnie zastanawia dlaczego Szczecin jest tak mało wykorzystany w polskim kinie i serialach tv. Przecież takie w sumie dla reszty kraju dość tajemnicze duże miasto na polsko-niemieckim pograniczu, blisko Skandynawii o tylu atrakcyjnych i nie opatrzonych plenerach...

PostNapisane: 23 grudnia 2018, 19:40 

Mam dokładnie takie samo zdanie. :-)

PostNapisane: 25 grudnia 2018, 18:12 

Posty na Forum KP: 1403
Użytkownik ze Szczecina łączy się w powitaniach szczecinogrodzianina (choć ostatnio gościnnego) ;)

PostNapisane: 25 grudnia 2018, 18:31 

A właśnie jedna moja znajoma najwyraźniej ogląda sobie z netu "Skok śmierci" bo mi pisze "Oglądam ten odcinek 07 z cyrkiem. Co to za aktor ten Szczerbic bo ma niezły głos". Mogłem błysnąć wiedzą przy świątecznej okazji. :-D

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]