Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 marca 2023, 14:23 

Posty na Forum KP: 671
Aktor znany chocby z Popiołów czy Czterech pancernych zginał dziś w pożarze domu. Straszna śmierć.

https://film.interia.pl/wiadomosci/news ... Id,6678999

PostNapisane: 26 marca 2023, 17:05 

Posty na Forum KP: 6471
O, matko... Faktycznie... Dla mnie na zawsze książę Gintułt.

PostNapisane: 26 marca 2023, 17:13 

Posty na Forum KP: 537
Media podają już oficjalnie, że ofiarą tego pożaru jest Piotr Wysocki, z drugiej strony Policja podaje, że odnalezione zwłoki są w takim stanie, że konieczne będzie badanie DNA. Przypuszczam jednak, że to jednak mieszkaniec, czyli Piotr Wysocki jest ofiarą pożaru w Trzcińcu.

"Popioły" naznaczyły go na całe filmowe życie, bo choć miał w filmografii tytuły naprawdę znane, popularne, powtarzane w telewizjach po wielokroć, takie jak "Czterej pancerni i pies", "Lalka" Bera, "Rodzina Połanieckich" czy "Kariera Nikodema Dyzmy" - to kto go z tymi tytułami w ogóle kojarzy...

PostNapisane: 26 marca 2023, 19:48 

Posty na Forum KP: 2675
Szczerze mowiac dla mnie zawsze był porucznikiem Kozubem. Moze dlatego, ze zanim obejrzałem "Popioły", to "Pancernych" co najmniej kilka razy.
Kozuba zagrał świetnie. Kostyczny, oschły oficer znający się na swoim rzemiośle. To była rola dla niego.

PostNapisane: 26 marca 2023, 20:42 

Holt_ napisał(a):
Szczerze mowiac dla mnie zawsze był porucznikiem Kozubem. Moze dlatego, ze zanim obejrzałem "Popioły", to "Pancernych" co najmniej kilka razy.
Kozuba zagrał świetnie. Kostyczny, oschły oficer znający się na swoim rzemiośle. To była rola dla niego.

To ja uzupełnię, że pisząc, iż nikt go nie kojarzy z inną rolą miałem raczej na myśli tzw. "ogół", a nie bywalców niniejszego Forum. ;-)

Co też nie jest najszczęśliwszym zdaniem, bo jak znam życie to zdecydowana większość kojarzy go dokładnie z niczym. Inaczej mówiąc - nie kojarzy.

PostNapisane: 27 marca 2023, 09:02 

Posty na Forum KP: 1403
Rafal Dajbor napisał(a):
Holt_ napisał(a):

To ja uzupełnię, że pisząc, iż nikt go nie kojarzy z inną rolą miałem raczej na myśli tzw. "ogół", a nie bywalców niniejszego Forum. ;-)

Co też nie jest najszczęśliwszym zdaniem, bo jak znam życie to zdecydowana większość kojarzy go dokładnie z niczym. Inaczej mówiąc - nie kojarzy.

No i jest problem dla panów i pań dziennikarzy, bo nie grał w żadnej telenoweli więc nie można napisać z przytupem "Nie żyje gwiazda M jak miłość" czy coś w tym rodzaju ;) W najlepszym razie "Kryminalnych" ale gdzie ten serial umywa się do prawdziwych hitów...

PostNapisane: 2 kwietnia 2023, 12:49 

Posty na Forum KP: 2675
Akurat „Kryminalni” po latach o dziwo wypięknieli w moich oczach bo nie pojawił się na ich miejsce żaden dobry, czysto rozrywkowy serial sensacyjny. Obecnie reżyserzy idą raczej w ponure historie rodem ze skandynawskich kryminałów, w klimaty pełne deszczu, śniegu, chmur i ponurych psychopatów.

PostNapisane: 2 kwietnia 2023, 15:29 

Posty na Forum KP: 1403
Holt_ napisał(a):
Akurat „Kryminalni” po latach o dziwo wypięknieli w moich oczach bo nie pojawił się na ich miejsce żaden dobry, czysto rozrywkowy serial sensacyjny. Obecnie reżyserzy idą raczej w ponure historie rodem ze skandynawskich kryminałów, w klimaty pełne deszczu, śniegu, chmur i ponurych psychopatów.

Dokładnie mam to samo zdanie. "Prawdziwe hity" zostały tu przeze mnie sformułowane kpiarsko w odniesieniu do zdań niektórych grup społecznych o produkcjach Łepkowskich i Łepkowskopodobnych. "Kryminalni" to chyba jeden z niewielu seriali, który można odnotować szczególnymi zgłoskami w historii polskiej telewizji po 1989r. Dość przypomnieć, że była to produkcja TVN a przez lata grał w niej jedną z głównych ról Ryszard Filipski ;)

PostNapisane: 2 kwietnia 2023, 18:36 

"Kryminalni" to rzeczywiście fenomen - ostatni (póki co) serial po prostu kryminalny, bez tego, w co - jak słusznie koledzy zauważają - idą obecni twórcy, czyli mroku i psychologizowania. Po prostu kryminał na dobrym poziomie, w którym każdy odcinek to zamknięta historia. No i obsada! Twórcy "Kryminalnych" chętnie wypuszczali się w stronę wielu aktorów znanych z dawnego kina i to niekoniecznie z tych głównych ról, stąd obecność w obsadzie poszczególnych odcinków m.in. takich osób, jak Krzysztof Kołbasiuk, Jan Prochyra, Zygmunt Fok, Franciszek Trzeciak, Irena Kownas, Hanna Dunowska, Feliks Szajnert, Włodzimierz Wilkosz, Zdzisław Szymborski, czy bohater tego wątku - Piotr Wysocki. To też zawsze lubiłem w oglądaniu "Kryminalnych" - czekanie, czy się pojawi jakaś twarz znana z dawnego kina, a jeśli tak, to kto to będzie. :-)

Filipskiego pytano w wywiadach dlaczego grał w serialu TVN-u. Twierdził zawsze, że przeczytał scenariusz pierwszych odcinków i uznał, że nie ma w nich niczego antypolskiego. Co prawda ja zawsze uważałem, że większe znaczenie miało stosowne honorarium, ale niech tam... ;-)

Pojawiły się też informacje o pożegnaniu Wysockiego: https://e-teatr.pl/lublitorun-poznalism ... tach-35796

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]