Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 kwietnia 2022, 17:29 

Posty na Forum KP: 537
O śmierci zawiadomiła strona ZASP, a mnie - kolega Brunner.
Zdążyłem dowiedzieć się tyle, że rzecz była bardzo nagła. Dziś rano, karetka, SOR... Cholernie mi smutno, tak niedawno robiłem z nią wywiad dla "Stolicy" i rozmowę do mojej książki.
Specyficzna pani, ekscentryczka, ale bardzo pozytywna i miła. Oj, "Barwy szczęścia" nie mają ostatnio, nomen omen, szczęścia...

PostNapisane: 1 kwietnia 2022, 18:24 

Posty na Forum KP: 2675
Role grywała zwykle mniejsze ale czesto tak charakterystyczne, ze zostawały w pamięci.
W filmie zapisała się jako symbol seksu w "Rejsie" oraz w roki wzdychającej do biletera i rozkojarzonej tym kasjerki w kinie - "Brunet wieczorową porą".
Najsilniej swoją pozycję zaznaczyła w serialach telewizyjnych. Oststnio oczywiscie "Barwy szczescia", ale wczesniej:
- najpierw pielegniarka w "Doktor Ewie"
- potem jeden z najbardziej pamietnych epizodow z serialu "Daleko od szosy", czyli prostytutka Lola :-)
- i wreszcie chyba najlepsza rola w karierze - Urszula Kuraś w "Polskich drogach"; Lothe zagrała tę postać po prostu fantastycznie.

PostNapisane: 1 kwietnia 2022, 18:54 

Posty na Forum KP: 768
Ja pierwszą rolę Jolanty Lothe pamiętam z serialu "Czterej pancerni i pies" grała tam dyrygenta ruchu na skrzyżowaniu gdy zabawiano wszystkich skokami Szarika przez kij.
Pamiętam ją jako chyba Korbaczewską w filmie Barei "Nie ma róży bez ognia "
I pamietam jeszcze taki film chyba "Obrazki z życia " składał się z kilku noweli filmowych i w jednej z nich grała tam jedną z dziewczyn jakiegoś piosenkarza . Oraz te role które wymienił Holt poza "Barwami szczęścia" bo nie oglądam tych seriali.

PostNapisane: 1 kwietnia 2022, 20:13 

Posty na Forum KP: 6471
A parę dni temu w internecie mignęła mi ta scena z "Bruneta..." i z uśmiechem na ustach ją obejrzałem...
Najlepsza rola to chyba ta w "Polskich drogach" - faktycznie świetna.

PostNapisane: 1 kwietnia 2022, 20:28 

Posty na Forum KP: 1403
Pani Jolanta w pewnym sensie również była mi znana jakby pozazawodowo. Należała do mojej grupy wspomnieniowo-telewizyjno-radiowo-filmowej na FB i sporadycznie się udzielała.
Dla mnie bezapelacyjnie Urszula Kurasiowa w "Polskich drogach", ma tam kilka fantastycznych scen, pierwsze przytulenie i pogłaskanie Bożenki podczas powrotu na Wigilię (ta mina mówiła wszystko!), obydwie sceny z koszulą męża w ostatnim odcinku czy kiedy przy Bugajczyku zaczyna się łamać mając świadomość, że może wydać Niwińskiego. Świetne też sceny i momenty "bransoletki nie oddam", uczestnictwo w akcji porodowej podczas przesiedlania, wyrzuty robione mężowi, że to przez niego Bożenka została uprowadzona z klasztoru... No, wiele tego jest.
Potem długo, długo nic i:
2. Korbaczewska w "Nie ma róży bez ognia"
3. koleżanka Pawlika z pracy (scena parodiowania jego występu telewizyjnego zagrana z Jerzym Moesem genialna! - w oryginalnie napisałem Mayzel - zawsze ich będę chyba mylił - nie osoby, lecz naziwska) w "Kłopotliwym gościu"
4. kasjerka w "Brunecie wieczorową porą" w maleńkim epizodzie z Łączem ("Panie Andrzeju, pan jest cudowny")
5. siostra Genowefa w "Doktor Ewie" - bardzo dobre, takie plebejskie, uzupełnienie Ewy Wiśniewskiej

Jeszcze za czasów gdy Emil Karewicz grał w "Barwach szczęścia" oglądałem ten serial dość regularnie i musze przyznać, że Lothe stworzyła tam chyba najbardziej krwistą i wiarygodną postać. Sądzę, że nie była to jednak zasługa scenariusza a jej temperamentu no i talentu oczywiście.

Nie była jakimś specjalnym goście Teatru Telewizji i Teatru Polskiego Radia ale kilka tych ról zagrała. Moja baza TTV wykazuje 34 rekordy, w tym Clitoridę Sexau w "Hrabinie Sowie Bosonogiej Cejlońskiej", Eufemię w "Emancypantkach", Żenię w "Walentym i Walentynie", Fredę w 3-odcinkowej Kobrze "Desperaci", Kaisę w Kobrze fantastycznej "Hotel pod Poległym Alpinistą", Annie w "Górnej Austrii", Joannę w Kobrze "Kim jesteś kochanie", Krystynę w "Pannie Julii". Jej nazwisko pojawia się też w programach rozrywkowych, u boku Janowskiej i Brusikiewicza w "Teatrzyku Jadwigi Rutkowskiej", w prezentacji humoru francuskiego wraz z m.in. Glińskim oraz Turkiem w "Co zrobić z wieżą Eiffla", w kabaretach "Ekspres" (Dobrowolskiego, Bielickiego), "Pater-Mater 73" (Fedorowicza, Gruzy, Pietrzaka) i "Do usług" (Materny, Kondratiuka). Natomiast baza Teatru Polskiego Radia wykazuje 55 rekordy wśród których znajdują się słuchowiska: "Papierosy Herbewo" /bardzo, bardzo polecam, jest na moim kanale na YT. Pierwsze skrzypce grają tu co prawda Opaliński i Fronczewski, a Lothe jest dodatkiem ale jak na debiut radiowy to chapeau bas/, "Strachy", "Dom lalki" (z Wilhelmim i Zawadzką, też u mnie znajdziecie), "Helena", "Odejście głodomora", "Wieczór w Bizancjum", "Duch zamku Kenterville" (oryginalna pisownia tytułu, Lothe wciela się w postać, którą w filmie kreowała Ludwiżanka), "Kaukaskie kredowe koło" i "Zamczysko w Otranto" (również dorwiecie)

PostNapisane: 1 kwietnia 2022, 20:43 

Bruner masz swój kanał na Tubie ? To podaj namiary , a może link do tego kanału wpisałbyś obok tej maksymy którą podpisujesz się pod swoimi postami.

PostNapisane: 1 kwietnia 2022, 20:53 

Zapraszam. Kanał stricte słuchowiskowy :)
https://www.youtube.com/channel/UCNI5JZ ... tufqa9cEBg

PostNapisane: 1 kwietnia 2022, 21:22 

Dzięki Bruner, to jest bardzo interesujące.
Pozdrawiam

PostNapisane: 1 kwietnia 2022, 21:28 

Dzięki, Kazimierzu, bardzo mnie jest przyjemnie :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]