Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 lipca 2021, 17:49 

Posty na Forum KP: 254
31. 07. 2021 zmarł Jerzy Matuszkiewicz.
https://www.filmpolski.pl/fp/index.php?osoba=11258
Trudno sobie wyobrazić polskie kino bez Jego twórczości.
Od kiedy istnieją dzwonki polifoniczne w telefonach, smartfonach, jako sygnał przychodzącego połączenia mam czołówkę ze "Stawki większej niż życie".
https://www.youtube.com/watch?v=ZfuqBofhYEg

Edit: Widzę, że Karel też założył temat o Jerzym Matuszkiewiczu i napisał ciekawie o twórczości zmarłego, więc proszę Moviemakera o usunięcie tego tematu.

PostNapisane: 31 lipca 2021, 17:54 

Posty na Forum KP: 6471
Wybitny kompozytor, tworzący w bardzo różnych stylach. Autor muzyki do wielu filmów i seriali.
Oczywiście największym jego "przebojem" jest utwór tytułowy ze "Stawki większej niż życie", ale fantastycznych ścieżek dźwiękowych w dorobku Matuszkiewicza jest przecież o wiele więcej.
Wspomniałem powyżej, że tworzył różną muzykę, świetnie czuł się w wielu gatunkach. Bo przecież mamy utwory lekkie i melodyjne, jak choćby w "Nie lubię poniedziałku", "Poszukiwanym poszukiwanej", "Podróży za jeden uśmiech", "Wojnie domowej", "Alternatywy 4", "Motylem jestem...", świetny gwizdany motyw w czołówce "Janosika" przełamany lirycznym kontrapunktem, czy w końcu dynamicznie wymruczaną melodię i piosenkę z "Jak rozpętałem drugą wojnę światową"...
Z drugiej strony jest Matuszkiewicz autorem tak przecież przejmującej muzyki jak ta do "Kolumbów" (wykorzystanej później także w "Godzinie <<W>>") i oryginalnej i jak na owe czasy niezwykle nowoczesnej intrygującej ścieżki dźwiękowej do filmu "Zabijcie czarną owcę". Z zapomnianego dziś dzieła Passendorfera pamiętam poza kreacją Frąckowiaka (dubbingowanego przez Fronczewskiego) właśnie przede wszystkim tę znakomitą, trochę niepokojącą muzykę. Odszedł wspaniały twórca.

Z valdim utworzyliśmy tematy w niemal tym samym momencie, tak więc prosimy Moviemakera o ich scalenie. :-)

PostNapisane: 31 lipca 2021, 18:34 

Jechałem z Radomia z imprezki lotniczej, włączyłem radio (chyba jedynkę) i Paweł Sztompke serwował piosenki Hanny Banaszak. Między jedną a drugą poinformował o śmierci Jerzego Matuszkiewicza. Następnie serwował nieśmiertelne filmowe utwory kompozytora.
Jak pisałem w temacie obok, od kilkunastu lat w telefonie mam ustawioną jako dźwięk dzwonka, czołówkę ze "Stawki większej niż życie"
https://www.youtube.com/watch?v=VGCPvnjhHsg
Mój znajomek (młody chłopak), który nie ma pojęcia o tym, że istnieje taki serial, twierdzi, że ta melodia umarłego postawiłaby na nogi :-)

PostNapisane: 31 lipca 2021, 19:06 

valdi napisał(a):
Mój znajomek (młody chłopak), który nie ma pojęcia o tym, że istnieje taki serial

On pochodzi z Gwinei Równikowej albo Sri lanki? ;-) Aż mi się wierzyć nie chc, że można nie znać tego serialu. Przez "znać" nie rozumiem tu jego oglądania, ale chociaż świadomości, że coś takiego istniało. :icon_eek:

PostNapisane: 31 lipca 2021, 19:20 

karel napisał(a):
valdi napisał(a):
Mój znajomek (młody chłopak), który nie ma pojęcia o tym, że istnieje taki serial

On pochodzi z Gwinei Równikowej albo Sri lanki? ;-) Aż mi się wierzyć nie chc, że można nie znać tego serialu. Przez "znać" nie rozumiem tu jego oglądania, ale chociaż świadomości, że coś takiego istniało. :icon_eek:

Dobiję Cię Karelu... To facet z wyższym wykształceniem, który w dodatku robiąc sobie z dziewczyną zdjęcie pod pomnikiem Chopina w Łazienkach, twierdzi, że to zdjęcie pod pomnikiem Kopernika... Tak, tak... :icon_mad:

"Matura to bzdura", jest seria takich filmików na youtube, one chyba nie są ustawiane, choć dalibóg, trudno uwierzyć...

PostNapisane: 31 lipca 2021, 19:23 

Faktycznienie mnie dobiłeś... :-(

PostNapisane: 31 lipca 2021, 20:24 

Posty na Forum KP: 768
Szkoda pana "Dudusia". Ilość jego utworów muzycznych jak również i piosenek które wzbogaciły ogromną
ilość polskich filmów jest olbrzymia. Ja czasami po latach dowiadywałem się że ten czy inny utwór muzyczny był na napisany przez Jerzego "Dudusia" Matuszkiewicza. A Pamiętacie balladę o Tolku Bananie
i całą muzykę do tego serialu. Muzyka do przygody psa Cywila częsciowo pochodzi z Wojny Domowej.
Nowy pracownik ( lubię ten film ), Kapitan Sowa na tropie, Bardzo lubię muzykę z "Wiernej rzeki".Fajne jazzowe improwizacje w filmie" Mały"
Ach można pisać w nieskończoność. Szkoda , olbrzymia strata.

PostNapisane: 31 lipca 2021, 21:19 

Posty na Forum KP: 1403
karel napisał(a):

Oj nie tylko Ciebie, trochę czasu minie nim dojdę do siebie :icon_e_confused: :-D

PostNapisane: 31 lipca 2021, 21:39 

Posty na Forum KP: 537
Wiemy z "Seksmisji", że Kopernik była kobietą, ale że Kopernik była Chopinem, to muszę przyznać...... No no no! Coś nowego! :-D Choć z drugiej strony... We fryzurach Kopernika i Chopina na upartego można się dopatrzeć pewnych podobieństw... Kiedyś czytałem anegdotę, jak do Grzegorza Markowskiego doskoczyła pewna pani gratulując mu piosenki o Pszczółce Mai. Pani tej wystarczyła jak widać pewna "szopa" włosów na głowie, by w danym wokaliście rozpoznać Wodeckiego. :-D Być może ów człowiek także widząc pewien rodzaj fryzury myśli automatycznie - "Kopernik"! :-D

Słyszałem od jakiegoś czasu, że pan Duduś czuje się bardzo źle i że długo to już nie potrwa... Gdy się niedawno dowiedziałem o "Orle" za osiągnięcia życia dla niego w 2021 roku miałem pierwszą myśl - "chcą zdążyć". Ale mimo, że się spodziewa pewnej wiadomości, co innego się spodziewać, a co innego, gdy dana śmierć już nastąpi. Smutek, mimo tak pięknego wieku...

Jego filmowe melodie faktycznie można wymieniać bez końca. A słynne "klossowe" "dum dum dum dum dum dum dum dum" - to immanentna część naszej świadomość, naszej popkultury - ale chyba też kultury w ogóle. Ileż razy ten motyw był przywoływany, parodiowany przez kabarety....

PostNapisane: 31 lipca 2021, 22:05 

Posty na Forum KP: 768
Tak ten motyw muzyczny ze stawki jest najbardziej znany zresztą nie tylko w Polsce. Może podczas pogrzebu zostanie zagrany przez ......może orkiestrę a może z taśmy.

PostNapisane: 2 sierpnia 2021, 19:56 

Brunner napisał(a):
karel napisał(a):

Oj nie tylko Ciebie, trochę czasu minie nim dojdę do siebie :icon_e_confused: :-D

Karola Strasburgera po odpowiedziach studentów dziennikarstwa również z lekka zatkało: :-)

https://www.youtube.com/watch?v=g6wCKgYrPAs

Rafal Dajbor napisał(a):
We fryzurach Kopernika i Chopina na upartego można się dopatrzeć pewnych podobieństw... Być może ów człowiek także widząc pewien rodzaj fryzury myśli automatycznie - "Kopernik"! :-D

Tak jest! Tak to działa. Jeden kudłaty i drugi kudłaty, jeden ma pomniki i drugi ma pomniki... A zatem, co za różnica? :-D :icon_e_confused:

PostNapisane: 2 września 2021, 14:24 

Posty na Forum KP: 1006
Nie miałem jeszcze okazji pożegnać Jerzego Matuszkiewicza, wiec kilka słów ode mnie.
Niewątpliwie jeden z filarów polskiej muzyki filmowej ever. Rzekłbym wręcz gigant, gdy mamy na myśli tę bardziej popularną stronę polskiej kinematografii. Ogromna ilość rozpoznawalnych dźwięków, kultowych motywów. Niełatwo nawet coś wyróznić, bo tyle tych melodii z którymi człowiek jest autentycznie zżyty i na stałe są zakodowane w głowie.
Nie wiem, jakim prywatnie był Jerzy Matuszkiweicz, ale gdybym miał to określić na podstawie muzyki jaką tworzył, to powiedziałbym, że był niezwykle pogodnym, a jednoczesnie bardzo wrażliwym człowiekiem...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]