Forum Polskiego Kina

Teraz jest 2 stycznia 2025, 18:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lutego 2018, 08:54 

Smutno się luty zaczął...
Mnie Pan Pokora zawsze przekonywał w ...mundurze milicjanta:
porucznik Zubek (tak,tak ) w "Przygodach psa Cywila" ,sierżant Kuziak w "Szaleństwie Majki Skowron" ,sierżant Sylwester Rogowski w "Końcu sezonu na lody" ,porucznik MO w serialu "Barbara i Jan".
Wspomniane już role Gajnego w obu "Czterdziestolatkach" ,Żorżyk Ponimirski czy też Docent Furman i Kłusek u Barei to mistrzostwo w wykonaniu Aktora.
Warto też wspomnieć o roli von Nogaya w "C K Dezerterach" i subiekcie Lisieckim w "Lalce",a także o zięciu w "Szczęśliwym brzegu".
Rozbawił mnie w rolach kamerdynerów w serialach: "Tygrysy Europy " i "Niania" ;)
Z ról teatralnych to oczywiście Scholastyk w "Igraszkach z diabłem " :lol:

Obrazek

PostNapisane: 5 lutego 2018, 10:28 

Posty na Forum KP: 1249
Holt_ napisał(a):
Film Barei przeszedł do historii przede wszystkim (wg mnie) ze względu na dwa genialne epizody - Czechowicza i Dobrowolskiego. Te epizody wniosły nam cytaty do języka potocznego ("zawartość cukru w cukrze", "bycie z zawodu dyrektorem" i to niepodrabialne mówienie o Marysi w trzeciej osobie... :-)).

Ten klimat (tzn. lekceważący prześmiewczy stosunek bohatera odgrywanego przez Dobrowolskiego do bohatera kreowanego przez Pokorę) został odtworzony w słuchowiskach radiowych Marii Czubaszek "Dym z papierosa". Do Kazia (Pokora) przychodzili ciotka (Irena Kwiatkowska) z p. Jurkiem (Jerzy Dobrowolski) dręcząc go niemiłosiernie różnymi absurdalnymi tekstami i wmawianiem mu różnych zachowań albo uczynków. Pamiętam, że jako dziecko uwielbiałem te skecze.

PostNapisane: 5 lutego 2018, 10:59 

Jak mogłem zapomnieć o Kowalskim w "Brunecie wieczorową porą" ? ;)

Obrazek

http://www.telemagazyn.pl/film/brunet-w ... ora-50955/

PostNapisane: 5 lutego 2018, 15:12 

Posty na Forum KP: 1440
Dorzucę jeszcze rolę w filmie "Co lubią tygrysy".
W 1996 r.widziałem Wojciecha Pokorę w Kwadracie w sztuce "Kiedy kota nie ma w domu" wspólnie z Kopiczyńskim.Przyszedłem wcześniej,usiadłem w holu,patrzę wchodzi Pokora,porozmawiał z bileterką i wszedł do jakiegoś pomieszczenia na zapleczu-niby najzwyczajniejsza rzecz,ale wtedy to było dla mnie wydarzenie.Szkoda że nie wziąłem autografu,ale nie byłem na to przygotowany,myślałem wtedy,że aktorzy wchodzą do teatru jakimś bocznym wejściem i widzowie nie maja do nich bezpośredniego dostępu.

PostNapisane: 5 lutego 2018, 23:58 

Posty na Forum KP: 1006
Jest dla mnie pewna grupa aktorów tak ikonicznych, jeśli chodzi o polskie kino, że przy takich smutnych okazjach, mam wrażenie, że umiera też jakaś cząstka mnie. Należał do nich między innymi i Wojciech Pokora. Kilka niezapomnianych ról, między innymi historyka sztuki, który się musi wcielić w rolę kobiety, czyli "Z życia pomocy domowej". Pisząc te słowa, przypomniałem sobie jak dwa lata temu wybrałem się zobaczyć willę z której to Marysia wyprowadza pieski. Rozumiem o czym pisze Holt przywołując rolę Hoffmana w ,,Tootsie", ale jednak mimo, iż oba filmy to komedie, to trochę inny jest ich ciężar i klimat, dlatego moim zdaniem aktor wpisał się idealnie w to co zaproponowali nam w tym wypadku Bareja i Fedorowicz. Dalej, oczywiście wspomniani już wcześniej Żorż, von Nogay, ale szczególnie inżynier Gajny i jego mini wykład "Są różne sposoby komunikowania się między ludźmi, na przykład korespondencja...", które dźwięczy mi w uszach przynajmniej raz w tygodniu :).
Niestety nie widziałem ,,Palace Hotel" o którym wspomniał wcześniej Karel...a jest też rola w której aktor nie przekonał mnie do końca, choć nie, że jej nie lubię, ale jednak coś mi nie gra...chodzi o postać trenera siatkówki w serialu ,,Dorastanie". Tak jak potrafię uwierzyć w to, że Braniak potrafi mocno przywalić (ściąć), czy w umiejętności w rozegraniu Leszkiewicza, tak nie potrafię uwierzyć w trenerski warsztat pana Tośka :)

p.s mała uwaga - porucznik w serialu ,,Barbara i Jan" po cywilnemu, nie w mundurze...

PostNapisane: 6 lutego 2018, 00:59 

Posty na Forum KP: 537
Myślę, że nie zdradzę straszliwej tajemnicy, bo nie byłem proszony o dyskrecję w tej sprawie jeśli zdradzę, że drugi reżyser filmu "C.K. Dezerterzy", moja sąsiadka z piątego piętra Zorika Zarzycka powiedziała mi dziś, że to ona stała za obsadzeniem Wojciecha Pokory w komedii Majewskiego, bo sam reżyser widział w tej roli najpierw Henryka Bistę.

W ogóle ciekawie pomyśleć jak wyglądałyby pewne filmy i pewne kariery, gdyby wypaliły pierwotne pomysły obsadowe... Jak wyglądałoby "Zabij mnie glino", gdyby Krzysztof Majchrzak nie odmówił roli Popczyka, a zagraniczne zobowiązania nie uniemożliwiłyby Danielowi Olbrychskiemu zagrania Malika?

Gdyby Wojciech Młynarski nie wpadł na myśl, że rola Franka Dolasa na zbyt długi czas wyłączy go z działalności estradowej - to jak wyglądałaby kariera Mariana Kociniaka? I czy Wojciech Młynarski stałby się znanym aktorem filmowym?

Jak odbieralibyśmy dziś serial "Czterej pancerni i pies", gdyby ciężka choroba psychiczna nie uniemożliwiła Tadeuszowi Janczarowi zagrania Olgierda Jarosza i roli tej nie zagrałby Roman Wilhelmi?

A gdyby Wajda w roli Michała w "Kanale" obsadził Holoubka - to Władysław Sheybal na emigracji nie zostałby rozpoznany jako aktor z nagrodzonego w Cannes arcydzieła i być może nigdy nie zaistniałoby tak ciekawe polonicum, jak "Vladek Sheybal", aktor z Bonda i "Shoguna".

Ciekawe... ;)

PostNapisane: 6 lutego 2018, 09:51 

Posty na Forum KP: 2675
Krępak Zwiedziony napisał(a):
Holt_ napisał(a):
Film Barei przeszedł do historii przede wszystkim (wg mnie) ze względu na dwa genialne epizody - Czechowicza i Dobrowolskiego. Te epizody wniosły nam cytaty do języka potocznego ("zawartość cukru w cukrze", "bycie z zawodu dyrektorem" i to niepodrabialne mówienie o Marysi w trzeciej osobie... :-)).

Ten klimat (tzn. lekceważący prześmiewczy stosunek bohatera odgrywanego przez Dobrowolskiego do bohatera kreowanego przez Pokorę) został odtworzony w słuchowiskach radiowych Marii Czubaszek "Dym z papierosa". Do Kazia (Pokora) przychodzili ciotka (Irena Kwiatkowska) z p. Jurkiem (Jerzy Dobrowolski) dręcząc go niemiłosiernie różnymi absurdalnymi tekstami i wmawianiem mu różnych zachowań albo uczynków. Pamiętam, że jako dziecko uwielbiałem te skecze.

A dokładnie "Dymek z papierosa". Te dialogi są genialne, aczkolwiek sądzę, ze dzis, w dobie kabaretu trywializującego się, te gierki slowne przez wielu ludzi nie byłyby nawet zrozumiałe do końca, a co dopiero dobrze odebrane.

PostNapisane: 6 lutego 2018, 09:57 

Posty na Forum KP: 2675
Sebastian999 napisał(a):
Niestety nie widziałem ,,Palace Hotel" o którym wspomniał wcześniej Karel...a jest też rola w której aktor nie przekonał mnie do końca, choć nie, że jej nie lubię, ale jednak coś mi nie gra...chodzi o postać trenera siatkówki w serialu ,,Dorastanie". Tak jak potrafię uwierzyć w to, że Braniak potrafi mocno przywalić (ściąć), czy w umiejętności w rozegraniu Leszkiewicza, tak nie potrafię uwierzyć w trenerski warsztat pana Tośka :)

...

Ale wlasciwie dlaczego?
Nie zapominaj, ze Pokora w tym gra nie tyle trenera, co czlowieka lekko juz zmeczonego życiem, trochę zgorzkniałego, w ostatniej swojej scenie w serialu tracącego ostatnią szansę na wyrwanie sięz marazmu. I wydaje mi się ze Pokora oddał to całkiem nieźle. Mam wrażenie, ze gdzies tam inspirował się rolą Himilsbacha z "Jana Serce".

PostNapisane: 6 lutego 2018, 13:07 

Posty na Forum KP: 1006
Na pewno coś w tym jest o czym piszesz i być może tak należy spojrzeć na tę postać, sam nie wiem...niby wszystko normalnie, wydaje komendy, omawia elementy techniczne i boli go to że, cały czas trzeciej lidze, ale jakoś do końca nie potrafię w te postać uwierzyć. Do postaci trenera Kieliszka bym jednak nie porównywał, tu jednak III liga, a tam amatorka, no i trener bardziej z braku laku, choć do finału dochodzą, więc w sumie wyniki miał :D

PostNapisane: 20 lutego 2018, 22:41 

Żegna ksiądz Andrzej Luter: http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/255286.html

PostNapisane: 9 marca 2018, 23:19 

I żegnam ja: http://poludnie.com.pl/2018/03/09/zegna ... a-furmana/ Dla gazety związanej z dzielnicą Ursynów, więc z warszawsko-ursynowskiego punktu widzenia.

PostNapisane: 26 marca 2018, 16:14 

Posty na Forum KP: 629
Od jednego fana Olgi Lipińskiej wklejam występy z Wojciechem Pokorą:

https://www.youtube.com/watch?v=vnpAmAPoGIU
https://www.youtube.com/watch?v=_-UC3b9G8ug
https://www.youtube.com/watch?v=-3vZNjUn01g

Obrazek

Ku pamięci.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]