Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lutego 2018, 02:14 

Dziś po południu na TVP Kultura były jeszcze "Stacja" i "Piżama" - powtórka w poniedziałek rano.

PostNapisane: 23 lutego 2018, 21:35 

Rafal Dajbor napisał(a):
Próbowałem wczoraj w nocy przez jakiś czas oglądać TVP Info które urządziło wydanie specjalne, ale po usłyszeniu po raz drugi (pierwszy był nie wiem kto, bo włączyłem w trakcie wypowiedzi, nie poznałem głosu, a prezenterka nie powiedziała na koniec, drugi był Zelnik), że kłopoty z nakręceniem "Smoleńska" przyczyniły się do jego choroby i śmierci - wyłączyłem z niesmakiem. Zamiast godnie pożegnać - próbowano naprędce upiec z niego męczennika. Okropieństwo.

Niestety Krauze wypadał ostatnio fatalnie mówiąc w wywiadach, że "nie odpowiada do końca" za "Smoleńsk". Niezależnie od tego, czy naprawdę ktoś mu to montował za plecami czy nie, wygląda to tak, jakby znakomity reżyser zrozumiał, jaki koszmarek nakręcił i próbował zrzucić odpowiedzialność na "inne czynniki"...

Każdy reżyser "nie odpowiada do końca", bo film to dzieło zbiorowe, być może chodziło mu o to, że scenariusz współtworzyło (łącznie z nim) aż czterech autorów, ale to nie zmienia faktu, że to na nim spoczywała odpowiedzialność za całokształt. Co do tego, czy "Smoleńsk" miałby mieć coś wspólnego z jego śmiercią... jak przeczytałem o jego śmierci, to pomyślałem o tym, że może wykończyły go skrajnie negatywne oceny tego dzieła. Może nie mógł sobie poradzić z ogólnym odbiorem "Smoleńska" i dlatego zmarł półtorej roku po premierze. Oczywiście to tylko teoretyzowanie, w tym zawodzie trzeba się często pogodzić z tym, że ludzie mają inny punkt widzenia niż artysta, ale może w tym przypadku było inaczej?

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 23 lutego 2018, 21:46 

Posty na Forum KP: 537
"Półtora roku później", a nie "półtorej roku później".

Nie żartujmy. Żaden utytułowany reżyser nie umiera z powodu złego odbioru jego filmu. :)

PostNapisane: 25 lutego 2018, 17:01 

A z innej beczki naszła mnie refleksja czy Antoni Krauze miał coś wspólnego z Krzysztofem Krauze? Czy był to totalny przypadek że oboje poszli w reżyserię mają takie nazwisko jakie mieli.

PostNapisane: 25 lutego 2018, 17:04 

Z tego co ja wiem - przypadek totalny. To wcale nie jest takie niepopularne nazwisko. Ja sam znam osobiście jeszcze dwóch Krauzech, nie mających z reżyserską dwójką nic rodzinnie wspólnego.

PostNapisane: 25 lutego 2018, 21:13 

W tym tygodniu na TVP Historia dokumenty w reżyserii Antoniego Krauzego. W ramach cyklu zostaną przypomniane takie filmy jak: „Co się należy prawdzie" (poniedziałek, 26 lutego godz. 18.50), „Ćwiczenia z niepamięci" (wtorek, 27 lutego o godz. 18.50), „Piotr Szczepanik. „Koniec świata kormoranów" (28 lutego o godz. 18.50), „Oczami cenzora" (1 marca o godz. 18.50) oraz „Piwnica" (2 marca o godz. 18.50) (za portalmedialny.pl).

PostNapisane: 2 kwietnia 2018, 18:38 

Posty na Forum KP: 1074
Dla mnie Antoni Krauze to człowiek,który dał Henrykowi Hunko wiele jego filmowego życia. "Monidło","Meta","Prognoza pogody","Strach"...

Nikt z was nie wspomniał o ciekawym według mnie i stanowczo zbyt rzadko emitowanym filmie "Dziewczynka z hotelu Excelsior".Witold Pyrkosz stworzył tam ciekawy portret człowieka znudzonego swym życiem,dla którego jedno spotkanie wydaje się być kierunkiem ku nierozpoznanemu i nieodgadnionemu.Do dziś mam przed oczyma Jana Englerta w roli playboya ;)

Wielka szkoda,że po 1989 roku Krauze nie tworzył już tego swojego autorskiego kina,tylko poszedł w kierunku dokumentalnym,historycznym,sensacyjnym...smoleńskim na sam koniec...

PostNapisane: 2 kwietnia 2018, 18:49 

Posty na Forum KP: 6471
Cfeter napisał(a):
Nikt z was nie wspomniał o ciekawym według mnie i stanowczo zbyt rzadko emitowanym filmie "Dziewczynka z hotelu Excelsior".

Może przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy wpis w tym wątku... ;)

PostNapisane: 2 kwietnia 2018, 18:51 

Posty na Forum KP: 1074
Doczytane.Mamy różnicę zdań w ocenie :).Ale w jednym jestem z Tobą zgodny-głos Anny Dymnej to był nietrafiony strzał...

PostNapisane: 7 kwietnia 2018, 22:57 

Przeczytałem w "Magazynie Filmowym", biuletynie Stowarzyszenia Filmowców Polskich artykuł pożegnalny o Antonim Krauzem autorstwa znanego filmoznawcy, księdza Andrzeja Lutra. Zaskoczyło mnie, w sensie pozytywnym, że Luter ma takie samo jak ja podejście do "Prognozy pogody", że to film wybitny, wspaniały, a przy tym niedoceniony. Mam dokładnie taki sam pogląd i uwielbiam ten film. Także za muzykę Preisnera, który debiutując tym filmem jako kompozytor muzyki filmowej pokazał, że kino będzie miało z niego pożytek.

PostNapisane: 11 kwietnia 2023, 16:33 

Iluzjon Filmoteki Narodowej organizuje przegląd twórczości Krauzego. Pokazane zostaną jego telewizyjne perełki oraz cała twórczość pełnometrażowa - oprócz "Smoleńska". Ja oczywiście popędzę na moją ulubioną "Prognozę pogody".

PostNapisane: 11 kwietnia 2023, 21:24 

Posty na Forum KP: 6471
Rafal Dajbor napisał(a):
cała twórczość pełnometrażowa - oprócz "Smoleńska".

A to trochę dziwne. To, że tego filmu nie pokażą, nie zmieni faktu, że go nakręcił. Chyba że organizatorzy zakładają, że na "Smoleńsk" nikt by nie przyszedł, co jest dość prawdopodobne.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]