Forum Polskiego Kina

Teraz jest 3 stycznia 2025, 05:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 października 2017, 18:59 

Posty na Forum KP: 537
Tak, to fakt, że kino polskie nie cierpi dziś na nadmiar pod tym względem.
Są jednak i tacy. Gdybym miał szybko strzelić nazwiska jakichś aktorów o których jak pomyślę, że będą gdzieś w drugoplanowej roli lub epizodzie, to od razu się uśmiecham, bo wiem, że zrobią coś fajnego, to strzeliłbym: Grzegorz Kowalczyk, Robert Wabich. Po namyśle pewnie bym jeszcze coś dodał.
Ale nie da się ukryć, że mniej ich niż kiedyś.

PostNapisane: 22 października 2017, 20:53 

No takim przykładem może być też imiennik Ordona- Lech Dyblik.

PostNapisane: 23 października 2017, 09:32 

Posty na Forum KP: 1249
Akurat w sobotę oglądałem 3 odcinek "Polskich dróg" z jego znaczącym, pozostającym w pamięci epizodem - rola niemieckiego lekarza wrogo nastawionego do Polaków.
Częściej grywał niezbyt sympatyczne postaci, ale w każdej roli był znakomity.

PostNapisane: 23 października 2017, 09:41 

Jak byłem bardzo mały myślałem, że on ma na imię Redut. :) Dopiero potem mi się poszeregowało w głowie, że co innego Reduta Ordona (i że to nie jest dopełniacz od "Redut Ordon"), co innego aktor Lech Ordon.

PostNapisane: 23 października 2017, 12:49 

Posty na Forum KP: 6471
Skojarzenie jak najbardziej na miejscu ;):
Cytuj:
Opowiedział Pan wiele faktów i anegdot z życia Pana kolegów i koleżanek aktorów. Czy Pan też był obiektem anegdot i żartów?

- Ja o tym nic nie wiem, chociaż kolega Andrzej Szczepkowski ułożył kiedyś o mnie taką fraszkę: "Tu leży z Ordona oto resztka sadła/Środka strzelił w Redupę i Redupa padła".

http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/24362,druk.html

Kiedyś słyszałem też podobną anegdotę, której bohaterem miał być Ordon i znany z ciętego języka i nieowijania w bawełnę Kazimierz Dejmek (że niby Ordon odwrócił się do Dejmka plecami, a słynny reżyser wypalił:"Re...dupa Ordona"). Niestety, w sieci nie znalazłem potwierdzenia, aczkolwiek dałbym sobie rękę uciąć, że nie tylko o tym słyszałem, ale też gdzieś czytałem.

PostNapisane: 23 października 2017, 13:16 

Posty na Forum KP: 6173
Że Wabich lub Dyblik są w filmie, drugoplanowcami na miarę ś.p. L.Ordona, czy np. choćby Witolda Skarucha, Henryka Hunko, Aleksandra Dzwonkowskiego, Józefa Nalberczaka, Kotysa, A. Fogla, I. Machowskiego, T. Gwiazdowskiego, T. Plucińskiego, Jadwigi Chojnackiej, Stanisława Milskiego? No nie bardzo...
A przecież wymieniłem zaledwie garstkę z tej gigantycznej grupy... I nie sięgam po takich "kompletnych naturszczyków" , jak np. Leon Niemczyk, czy Himilsbach. ;)

PostNapisane: 23 października 2017, 14:42 

Chojrak napisał(a):
Że Wabich lub Dyblik są w filmie, drugoplanowcami na miarę ś.p. L.Ordona, czy np. choćby Witolda Skarucha, Henryka Hunko, Aleksandra Dzwonkowskiego, Józefa Nalberczaka, Kotysa, A. Fogla, I. Machowskiego, T. Gwiazdowskiego, T. Plucińskiego, Jadwigi Chojnackiej, Stanisława Milskiego? No nie bardzo...

Nie. Nie napisałem, że Wabich czy Dyblik są na czyjąś miarę, tylko, że są interesującymi aktorami drugiego planu (o Dybliku akurat nie ja). Nigdzie ich z nikim nie porównywałem. Mógłbym zresztą zaproponować jeszcze parę nazwisk. Ale znów wyjdzie z tego dyskusja na 2 tygodnie, więc odpuszczę. Moim zdaniem polskie kino ma dziś ciekawych aktorów drugoplanowych, choć w rzeczy samej - jest ich póki co mniej niż było parędziesiąt lat temu. Tylko tyle i aż tyle napisałem.

karel napisał(a):
Skojarzenie jak najbardziej na miejscu ;):
Cytuj:
Opowiedział Pan wiele faktów i anegdot z życia Pana kolegów i koleżanek aktorów. Czy Pan też był obiektem anegdot i żartów?

- Ja o tym nic nie wiem, chociaż kolega Andrzej Szczepkowski ułożył kiedyś o mnie taką fraszkę: "Tu leży z Ordona oto resztka sadła/Środka strzelił w Redupę i Redupa padła".

http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/24362,druk.html

Systematycznie w całym tym tekście aktor Stefan Śródka nazywany jest Stefanem Środką. :) To tylko tak gwoli sprostowania.

PostNapisane: 25 października 2017, 18:06 

Pożegnanie. Na prośbę Sadowego - moim piórem: http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/249834.html

PostNapisane: 8 marca 2018, 00:39 

Posty na Forum KP: 1403
Chojrak napisał(a):
A przecież wymieniłem zaledwie garstkę z tej gigantycznej grupy... I nie sięgam po takich "kompletnych naturszczyków" , jak np. Leon Niemczyk, czy Himilsbach. ;)

Leon Niemczyk był "kompletnym naturszczykiem"??? No nie wiem....

PostNapisane: 8 marca 2018, 01:04 

Rafal Dajbor napisał(a):
Miałem przyjemność zaszczyt prześlizgnąć się obok jego wielkiego talentu w tym filmie: http://filmpolski.pl/fp/index.php?film=4221123
Był legendarnym głosem z mojego dzieciństwa - grał tytułową rolę w nagrywanych na kasety bajkach o Kubusiu Puchatku. Na planie "Pocałunku" zdążyłem mu to jeszcze powiedzieć, serdecznie się ubawił że ktoś to jeszcze pamięta, no bo wiadomo - dla aktora jego pokroju, grającego w teatrze rolę za rolą, występującego w filmie i telewizji, w Teatrze Polskiego Radia - przeczytanie roli Puchatka na kasetę było mało znaczącym i można rzec - pobocznym zadaniem aktorskim.

Ja pamiętam serial radiowy z Mieczysławem Voitem, Andrzejem Szczepkowskim, Wiesławem Michnikowskim, Bronisławem Pawlikiem i obydwoma Kociniakami. Ale trzeba przyznać że Ordon był wymarzonym Prosiaczkiem.
Ja poznałem Ordona na żywo w wieku 9 lat kiedy prosząc Go o autograf wymieniłem jednym tchem jego role. Uśmiechnął się jowialnie i wchodzącej Horawiance powiedział: oto przyszły historyk polskiego teatru. Bardzo miłe, sympatyczne wspomnienie :) było to przed spektaklem "Grube ryby". Przedtem na scenie widziałem go w "Rewizorze" (mój pierwszy obejrzany spektakl), potem w "Szkole obmowy", " Kramie z piosenkami", "Igraszkach z diabłem".
Grał w pierwszej mojej bajce na płycie winylowej - strażnika w " Czarnoksiężniku z krainy Oz"
Z ról filmowych to przede wszystkim dla mnie ten ciągle wystraszony Puschke i szef lokalu z "...Dyzmy" ale także role w "Żonie dla Australijczyka", " Nie lubię poniedziałku", "Miłość ci wszystko wybaczy", " Lata 20te, lata 30te", "Misja specjalna", " Janka", "Ostatnia akcja", " Kolumbowie" i kontynuacja roli Kosiorka w "Ile jest życia", " Podziemny front", "Polskie drogi"," Samochodzik i Templariusze", "Chłopi"," 40latek"
Bardzo sympatyczny i dobry Aktor...

PostNapisane: 8 marca 2018, 18:14 

Brunner napisał(a):
Ja pamiętam serial radiowy z Mieczysławem Voitem, Andrzejem Szczepkowskim, Wiesławem Michnikowskim, Bronisławem Pawlikiem i obydwoma Kociniakami. Ale trzeba przyznać że Ordon był wymarzonym Prosiaczkiem.

Puchatkiem oczywiście ;)

PostNapisane: 8 marca 2018, 18:35 

A kto był tym Prosiaczkiem? :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]