Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 października 2021, 12:26 

Posty na Forum KP: 2675
Co nie zmienia faktu, ze na gazeta.pl i wyborcza.pl do tej pory nie ma chyba (?) żadnej wzmianki. Pewne urazy są chowane głęboko i dobrze konserwowane.

PostNapisane: 29 października 2021, 13:42 

Wielka rola w Hubalu, z niej go głównie zapamiętam. Niech odpoczywa w pokoju.

PostNapisane: 29 października 2021, 16:05 

Posty na Forum KP: 537
Holt_ napisał(a):
Co nie zmienia faktu, ze na gazeta.pl i wyborcza.pl do tej pory nie ma chyba (?) żadnej wzmianki. Pewne urazy są chowane głęboko i dobrze konserwowane.

Wyborcza od dawna już nie jest tą Wyborczą, którą była. W wielu sprawach jest nadmiernie stronnicza i nawet nie próbuje być obiektywna. Wydarzenia w Polsce od 2015 roku wywindowały ją na pozycję medialnego bastionu opozycji, ale to nie zmienia faktów. Pisałem zresztą o tym już wiele razy także i na tym forum. Zupełnie fatalnie jest z drukowaniem pożegnań i wspomnień. Z rubryki tej Wyborcza - w swoich lokalnych odmianach - zrobiła dużą rzecz, prestiżową. Tymczasem od wielu już lat przyjmowane tam teksty drukuje z haniebnym zupełnie opóźnieniem. Rozumiem, że Wyborcza ma problemy finansowe, bo straciła wiele państwowych reklam. Rozumiem, że rubryka "Pożegnania/Wspomnienia" jest jakby.... pusta. Bo ani oni nie płacą autorom, ani nie trzeba im płacić, by to wydrukowali, więc bardziej się opłaca drukować nekrologi. To może po prostu zamknąć tę rubrykę... Całe szczęście, że nieodżałowanej pamięci Wituś Sadowy przekonał mnie, bym swoje pożegnania i wspomnienia przekazywał głównie e-teatrowi, a na Wyborczą machnął ręką, na zasadzie że jak puszczą to puszczą. Nota bene mojego pożegnania Sadowego nie wydrukowali do dziś, choć minął niemal rok. Bez komentarza...

Ja się jednak wzniosę ponad "chowane urazy" i pożegnam Filipskiego na naszym forumowym blogu. :-)

A propos - Sadowy zagrał jednego z widzów na procesie brzeskim w "Zamachu stanu". Były kiedyś takie czasy, że statystów to brano do scen zbiorowych, gdy po prostu na ekranie miał się przewalać tłum. A do scen zbiorowych wymagających reagowania, grania po prostu - brano jednak aktorów...

PostNapisane: 31 października 2021, 23:16 

Posty na Forum KP: 2675
nałka napisał(a):
"Zamach stanu" to jeden z najnudniejszych filmów w historii polskiego kina.

W...

Czy ja wiem? Dla kogoś interesującego się historią II RP był wg mnie (z klubu) ciekawy. I dość przewrotnie nakręcony, bo niby krytycznie wobec Marszałka a zarazem charyzma Filipskiego sprawiała, ze czulo się iz obcujemy na ekranie z postacią nietuzinkową.

PostNapisane: 31 października 2021, 23:23 

Żeby nie było, że jestem małostkowy i tylko się żalę, że mnie Filipski zbywał: http://blog.polskiekino.com.pl/961-2/ :-) Tu nieco obiektywniej, choć też bez unikania tego, czego przy Filipskim uniknąć się nie da.

"Zamach stanu" wydaje mi się po latach jednak filmem dla fanów albo historii, albo polskich aktorów. Ci pierwsi będą patrzeć jak Filipski na przełomie lat 70. i 80. przedstawił wydarzenia z czasów II RP. Ci drudzy - mają zapewnioną przyjemność rozpoznawania kolejnych twarzy w różnych rolach. Ale reszta.... chyba się jednak na tym wynudzi strasznie.

PostNapisane: 1 listopada 2021, 00:00 

Jak ktoś kiedyś trafnie powiedział "wybitny aktor, ale okropny człowiek".
Zagrał w szerokim wachlarzu filmów i raczej obyło się bez spektakularnych wpadek.
Bardzo dobre i wyraziste role w filmach Kluby ("Chudy i inni" oraz "Słońce wschodzi raz na dzień"), a także u Majewskiego w "Zbrodniarzu który ukradł zbrodnię", do tego interesująca rola w "Przekładańcu" Wajdy. Za ten okres twórczości cenię go najbardziej.
Po roku 2000 i powrocie z "emigracji wewnętrznej" świetna rola Wora w Pitbullu.

PostNapisane: 1 listopada 2021, 00:24 

Posty na Forum KP: 6471
Rafal Dajbor napisał(a):

"Zamach stanu" wydaje mi się po latach jednak filmem dla fanów albo historii, albo polskich aktorów.

Ja jestem i jednym, i drugim. Tak więc "target" idealny. ;-)

PostNapisane: 1 listopada 2021, 00:27 

karel napisał(a):
Rafal Dajbor napisał(a):

"Zamach stanu" wydaje mi się po latach jednak filmem dla fanów albo historii, albo polskich aktorów.

Ja jestem i jednym, i drugim. Tak więc "target" idealny. ;-)

W scenie na Moście Poniatowskiego wypatruj Mariusza Gorczyńskiego. :-D

W zasobach Fototeki jest i taki fotos z planu (z planu - nie z filmu) "Zamachu stanu", przedstawiający znaną dziś ze świata polityki osobę: http://fototeka.fn.org.pl/pl/strona/wys ... 1635722608

PostNapisane: 2 listopada 2021, 11:56 

Posty na Forum KP: 1073
Holt_ napisał(a):
nałka napisał(a):
"Zamach stanu" to jeden z najnudniejszych filmów w historii polskiego kina.

W...

Czy ja wiem? Dla kogoś interesującego się historią II RP był wg mnie (z klubu) ciekawy. I dość przewrotnie nakręcony, bo niby krytycznie wobec Marszałka a zarazem charyzma Filipskiego sprawiała, ze czulo się iz obcujemy na ekranie z postacią nietuzinkową.

Właśnie wydaje mi się, że założenia były zupełnie inne, Filipskiemu z Gontarzem chodziło o pokazanie silnego przywódcy, któremu więcej wolno i zbudowanie analogii z Gierkiem, tylko w międzyczasie zmieniła się władza i koncepcja się posypała.

PostNapisane: 2 listopada 2021, 22:04 

Posty na Forum KP: 6173
Odszedł rzeczywiście aktor nietuzinkowy z dużą charyzmą. Kilka ról znakomitych, a może nawet wybitnych. Ja najbardziej lubię Sorokę i mecenasa w "Przekładańcu".
Ba, sam Lem był z Niego zadowolony, a jego było baardzo trudno zadowolić:
Cytuj:
Stanisław Lem, w liście do A. Wajdy napisał:
Przedwczoraj oglądałem w telewizji film „Przekładaniec”. Zarówno robota Pana, jak dzieło aktorów oraz wystrój scenograficzny wydały mi się bardzo dobre. Zwłaszcza już dobry był w swojej roli adwokat

Rzeczywiście szkoda, że się sam wyautował z zawodu:
Cytuj:
Filipski, przez całe życie chętnie zabierający głos w sprawach publicznych, bardzo aktywny w środowisku politycznym po stronie rządzącej partii, zamilkł zupełnie i wycofał się z bieżącej działalności aktorskiej na początku dekady lat 80. XX wieku.
[...]
Swoją decyzję o wycofaniu się z zawodu ocenia negatywnie. W jednym z wywiadów powiedział krótko o tej decyzji:

Żałuję! Dzisiaj, po przemyśleniach i analizie – żałuję!

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ryszard_Filipski

Chyba nam wszystkim tu wypada też żałować, bo mógł zagrać sporo świetnych ról. Rzucenie artystycznego powołania na rzecz polityki często przynosi właśnie takie efekty.

A jaki miał głos!
https://www.youtube.com/watch?v=WEwOxEXIU_w

PostNapisane: 6 listopada 2021, 15:43 

Coś się wyjaśniło:

"Ryszard Filipski spoczął na cmentarzu parafialnym w miejscowości Żuków w gminie Grodzisk Mazowiecki."

PostNapisane: 8 listopada 2021, 12:43 

Wyborcza sobie przypomniała - słowami Jacka Szczerby: https://e-teatr.pl/byl-aktorem-z-krwi-i ... yrok-18425

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]