Forum Polskiego Kina

Teraz jest 3 stycznia 2025, 05:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 listopada 2017, 14:05 
ADMINISTRATOR

Marek Frąckowiak nie żyje. Aktor miał 67 lat. http://www.filmpolski.pl/fp/index.php?artykul=542

PostNapisane: 6 listopada 2017, 14:12 

Posty na Forum KP: 2675
Aktor może nie wielki i wybitny, ale bardzo charakterystyczny i zawsze z przyjemnością się go oglądało na ekranie. Najlepiej pamiętam go z serialu Piestraka "Przyłbice i kaptury'', ale do historii polskiego kina przeszedł rolą w "Psach" i rozpaczliwym "Ja chcę, k....a, do biura!!".

PostNapisane: 6 listopada 2017, 14:38 

Posty na Forum KP: 6471
O rany... Coś strasznie sypnęło ostatnio tymi złymi wiadomościami. Ale jesień i zima to właśnie taki czas, wtedy więcej ludzi umiera i organizm jakoś mniej się opiera...
Rola z "Psów", o której wspomniał Holt rzeczywiście pamiętna, a cała sekwencja w hotelu to w ogóle majstersztyk.
Z wartych uwagi ról Frąckowiaka wymieniłbym jeszcze tę debiutancką z "Zabijcie czarną owcę" (choć jest tam dubbingowany przez Fronczewskiego) i w "Rebusie" Zygadły.

PostNapisane: 6 listopada 2017, 14:39 

Posty na Forum KP: 537
Kurczę, Hanaoka, Blumenfeld, teraz Frąckowiak... Jakoś w tym roku strasznie dużo numerów telefonów wykasowuję z aparatu, bo już nie będzie możliwości na nie zadzwonić...

A tak niedawno rozmawialiśmy: http://poludnie.com.pl/kultura/item/174 ... ola-glowna To przecież była wiosna TEGO roku.

O ile o wielu aktorach mówiło się "Mistrz Epizodu", to do Marka Frąckowiaka bardziej chyba pasowałoby "Gigant Epizodu". Zarówno jeśli chodzi o jakość zagranych przez niego ról, jak i o ich ilość. Twierdził, że kocha swój zawód, a dobry epizod (tu podawał jako przykład "Psy") wart jest więcej niż główna rola w kiepskim filmie (tu podawał "Azyl").

Na scenie widziałem go raz. W "Jeźdźcu burzy" w Teatrze Rampa. Poza tym widywaliśmy się regularnie na różnych imprezach PO, której był działaczem. Tam właśnie, w politycznych, a nie artystycznych okolicznościach, poznaliśmy się bliżej i wiele razy rozmawialiśmy.

Strasznie mi smutno. Jak to na ogół bywa z aktorami grającymi często role czarnych charakterów - był to prywatnie człowiek przeogromnie sympatyczny, miły, bez cienia zadęcia, artystowskiego pozerstwa, itp.

PostNapisane: 6 listopada 2017, 14:43 

Posty na Forum KP: 6471
Nawiązując do tej przeprowadzonej przez Ciebie rozmowy: nie dane będzie zobaczyć Frąckowiakowi jak wypadł w "Kamerdynerze" i jak udał się sam film...

PostNapisane: 6 listopada 2017, 15:27 

Posty na Forum KP: 1006
Holt_ napisał(a):
, ale do historii polskiego kina przeszedł rolą w "Psach" i rozpaczliwym "Ja chcę, k....a, do biura!!".

W końcu umiał pisać na maszynie :) ...
Jaksa, Literat, Heniek, bardzo zasadniczy narzeczony Adam Głębocki, chirurg narzekający na tkankę tłuszczową, czy Bernstein próbujący przywołać do porządku kolegę z C.K. Armii - "...Ulmbach !!!", w tej roli Janusz Bukowski, którego zresztą Marek Frąckowiak mi trochę przypominał...Szkoda :(

PostNapisane: 7 listopada 2017, 11:13 

Posty na Forum KP: 537
Znałem, lubiłem, więc pozwoliłem sobie pożegnać: http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/250371.html

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]