Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lutego 2017, 18:19 

Posty na Forum KP: 2675
Dla polskiego kina postac w jakims sensie ikoniczna, chociaż tak naprawdę nie zagrała w wielu filmach. Miała 102 lata.

PostNapisane: 19 lutego 2017, 18:39 
ADMINISTRATOR

Tak, 6 lutego świętowaliśmy Jej urodziny... Smutna nowina :(

PostNapisane: 19 lutego 2017, 18:53 

Posty na Forum KP: 6471
Kiedyś ta wiadomość musiała przyjść, bo przecież nikt nie żyje wiecznie, ale i tak jest to naprawdę smutna informacja. Odeszła wspaniała aktorka, zwłaszcza teatralna, choć w kinie też zaznaczyła swoją obecność. Biorąc pod uwagę jak długo żyła i grała, jej filmowy dorobek faktycznie nie jest imponujący i wydaje się, że polskie kino nie do końca ją wykorzystało. Na początku kariery stworzyła dwie role, które przeszły do historii ("Zakazane piosenki", "Skarb"), później nastąpił okres mniej udany, pojawiała się w filmach, ale nie były to ani role pierwszoplanowe, ani jakoś szczególnie się wyróżniające. Kino przypomniało sobie o niej po 1989 r., gdy stworzyła ważne kreacje w filmach Doroty Kędzierzawskiej ("Diabły, diabły", "Pora umierać"), "Pożegnaniu z Marią" Zylbera, "Pokłosiu" Pasikowskiego, była też sympatyczną babcią w komedii "Ile waży koń trojański?" Machulskiego i jedną z bohaterek "Jeszcze nie wieczór" Bławuta. Nie można zapominać o fantastycznych występach w takich przedstawieniach Teatru TV, jak "Między nami dobrze jest" czy "Daily soup" - role dość do siebie podobne, ale obie świetne.
To właśnie teatr - ten klasyczny, bo telewizyjny tylko przy okazji - był jej żywiołem i jemu pozostała wierna niemal do samego końca swojego życia. Scena, publiczność - to było dla niej najważniejsze, a kino, choć istotne, zostało jednak trochę na drugim planie. Może gdyby otrzymała więcej ról na miarę swego talentu byłoby inaczej?
Szaflarska żyła długo, pięknie, aktywnie. Sposób, w jaki traktowała swój zawód może stanowić wzór dla wielu młodych aktorów.
Ileż to razy mówiliśmy o tym, że wraz ze śmiercią danego aktora kończy się pewna epoka? Nie raz... Dziś niestety wypada powtórzyć to po raz kolejny...

PostNapisane: 19 lutego 2017, 19:44 

Posty na Forum KP: 537
Zbieg okoliczności. Wczoraj późnym wieczorem, leżąc już w łóżku przed snem, rozwiązywałem krzyżówkę, która polegała na tym, że w diagram wpisane było tylko "Danuta Szaflarska". Definicje podane w przypadkowej kolejności, położenie odgadywanych haseł i czarnych pól do ustalenia. Litery w polach z cyframi miały utworzyć tytuł filmu z bohaterką krzyżówki. Zaryzykowałem pierwsze hasło i w rozwiązaniu pojawiło mi się jedno "a". Ale to jedno jedyne "a" w połączeniu ilością liter kazało mi zaryzykować "Zakazane piosenki". I trafiłem bez pudła. Rozwiązanie reszty krzyżówki było już dziecinnie łatwe.

Cóż, to już wiek nie piękny, ale przepiękny... Tym niemniej informacje, które spływały (a z racji faktu, że miała zagrać w Teatrze Żydowskim miałem nieco wieści na ten temat z tzw. pierwszej ręki) na temat kondycji pani Danuty sprawiły, że nie czuję zdziwienia.

PostNapisane: 19 lutego 2017, 19:49 

Posty na Forum KP: 3391
Dopiero co przypominałem sobie "Skarb"... :cry: I zabawny odcinek "Samochodzika i Templariuszy", w którym sama nawiązuje do tej pierwszej powojennej komedii... Aktorka teatralna, o której film przypomniał sobie ponownie zbyt późno. Ostatnie lata Jej zawodowego życia były tak bardzo aktywne, że trudno uwierzyć w dzisiejsze informacje...
Pozdrawiam serdecznie ;)

PostNapisane: 20 lutego 2017, 14:46 

Posty na Forum KP: 1006
Smutna wiadomość która musiała kiedys nadejść...a może nie musiała...
Symboliczna postać polskiego kina... nieśmiertelna rola w pierwszym powojennym filmie fabularnym ,,Zakazane piosenki", niedługo potem kolejna w ,,Skarb". Twarz z pierwszej okładki ,,Filmu". Aktywna zawodowo praktycznie do końca, co biorac pod uwagę jej wiek jest ewenementem...oprócz ról w filmach Buczkowskiego kilka niezapomnianych ról, na przykład walcząca o swoje dyrektorowa cyrku w ,,Dom bez okien", czy charakterna babcia w ,,Dolina Issy"...

PostNapisane: 20 lutego 2017, 19:51 

Sebastian999 napisał(a):

Obstawiam, że jednak kiedyś musiała. :)

PostNapisane: 22 lutego 2017, 16:44 

Ociupinka niegroźnej prywaty: moi koledzy o Danucie Szaflarskiej: http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/237046.html

PostNapisane: 24 lutego 2017, 13:09 

Posty na Forum KP: 1006
Rafal Dajbor napisał(a):
Sebastian999 napisał(a):

Obstawiam, że jednak kiedyś musiała. :)

Coś jednak w tym jest co napisałem... :), bo dzisiejszej GW jest artykuł o Danucie Szaflarskiej i jej słowa ,,Mam 101 lat i nie mogę umrzeć"...

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]