Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 03:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 czerwca 2024, 17:36 

Posty na Forum KP: 537
Szalenie ciekawa postać! Reżyser, scenarzysta, operator. Współtwórca filmów Polańskiego, Skolimowskiego, Wajdy. Gdy debiutował "Rewizją osobistą" - nie tylko napisał scenariusz i wyreżyserował film, ale też był autorem zdjęć. Po 1989 roku reżyser popularnych seriali - "Lokatorów", "Heli w opałach", "Bulionerów", "Ojca Mateusza". Przez pewien czas partner życiowy Poli Raksy i człowiek uwikłany we współpracę ze Służbą Bezpieczeństwa. No i jeden z moich pierwszych rozmówców o Gorczyńskim - aż mi się wierzyć nie chce, że odbyłem tę rozmowę w styczniu 2005, czyli 19 i pół roku temu!

PostNapisane: 2 czerwca 2024, 18:14 

Bardzo mi się podoba jego serial "Przyjaciele" z Jurewiczem, Aniołem i Golejewskim.

PostNapisane: 2 czerwca 2024, 19:00 

Posty na Forum KP: 1006
Rafal Dajbor napisał(a):
Szalenie ciekawa postać! Reżyser, scenarzysta, operator. Współtwórca filmów Polańskiego, Skolimowskiego, Wajdy. Gdy debiutował "Rewizją osobistą" - nie tylko napisał scenariusz i wyreżyserował film, ale też był autorem zdjęć. Po 1989 roku reżyser popularnych seriali - "Lokatorów", "Heli w opałach", "Bulionerów", "Ojca Mateusza". Przez pewien czas partner życiowy Poli Raksy i człowiek uwikłany we współpracę ze Służbą Bezpieczeństwa.

Czytając Twój krótki, acz treściwy wpis - o dwóch ostatnich informacjach nie miałem pojęcia - przyszło mi na myśl - kawałek polskiego kina i życia...

Maras wspomniał o serialu ''Przyjaciele'' - rzecz niewątpliwie ciekawa, aczkolwiek odcinek pierwszy dawał nadzieję na coś trochę innego, z lekka nawet niesamowitego.

Rafal Dajbor napisał(a):
No i jeden z moich pierwszych rozmówców o Gorczyńskim - aż mi się wierzyć nie chce, że odbyłem tę rozmowę w styczniu 2005, czyli 19 i pół roku temu!

Niezły kawałek czasu :-)

PostNapisane: 2 czerwca 2024, 20:39 

Posty na Forum KP: 537
Sebastian999 napisał(a):

Rafal Dajbor napisał(a):
No i jeden z moich pierwszych rozmówców o Gorczyńskim - aż mi się wierzyć nie chce, że odbyłem tę rozmowę w styczniu 2005, czyli 19 i pół roku temu!

Niezły kawałek czasu :-)

Andrzeja Kostenkę zaliczam do "pionierów". :-) Tak nazywam tych, których wypowiedzi zebrałem w latach 2004-2005, gdy jeszcze tak do końca nie wiedziałem co z nimi zrobię, pomysł na stronę internetową ledwie wówczas kiełkował. Oprócz Kostenki zaliczam do tego grona: Bronisława Cieślaka, Ewę Florczak, Jerzego Gruzę, Mieczysława Hryniewicza, Marię Kaniewską, Bohdana Łazukę, Bohdana Porębę, Stanisława Różewicza, Krzysztofa Szmagiera i Kazimierza Tarnasa. To były czasy! :-D

Zainteresowanych serialem "Przyjaciele" mogę zresztą odesłać na moją stronę o Gorczyńskim. Poza Kostenką co nieco mówią o nim: Michał Anioł, Ryszard Czubak, Andrzej Golejewski, Jan Jurewicz, Marian Krawczyk, Wojciech Machnicki oraz Marian Opania.

PostNapisane: 4 czerwca 2024, 07:19 

Posty na Forum KP: 6471
O "Przyjaciołach" jest nawet oddzielny wątek, przeze mnie zresztą kiedyś utworzony. Tak więc tu o serialu pisał nie będę.
A Kostenko rzeczywiście dosyć ciekawa postać.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]