Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lutego 2020, 00:47 

Posty na Forum KP: 537
A "Przeprowadzki" właśnie nie widziałem! Muszę nadrobić. :-)
"Noc poślubna w biały dzień" jest filmem totalnie zmasakrowanym przez nożyce cenzora. Oczywiście nie każdemu musi się podobać, ale ja jakoś dobrze i mocno ten film zrozumiałem. Gruza mi kiedyś powiedział, że żałuje, że dał ten film pokroić licząc, że dzięki temu wejdzie na ekrany. Bo i tak nie wszedł, a został z niego zdaniem samego Gruzy okrawek, bo wycięte kawałki zniszczono i po 1989 roku nie było czego wziąć, by spróbować odtworzyć pierwotny zamysł artystyczny.
Mnie się akurat podoba w takiej wersji, jak jest. :-)

PostNapisane: 18 lutego 2020, 08:09 

Posty na Forum KP: 1403
Pan Anatol napisał(a):
Wobec tego co sądzisz Rafał o "Przeprowadzce" Gruzy? Film zdecydowanie niezwykły w kontekście polskiego kina, zupełnie chyba zapomniany. Widziałem go niedawno, ale chyba musiałbym powtórzyć sobie ten seans, żeby coś więcej powiedzieć; nie spodziewałem się po Gruzie, którego kojarzymy zazwyczaj z przyjemnymi komediami, tak dziwnego, trudnego filmu.

Może nie dziwne, ale czasem trudne tematy podejmował Jerzy Gruza w spektaklach Teatru Telewizji, które bardzo wysoko cenię. Nawet tak znakomitych komedii, jak "Mieszczanin szlachcicem" czy "Rewizor" nie podawał wyłącznie "dla śmiechu". Nie mówiąc już o takich spektaklach, jak "Wizyta starszej pani" czy "Kariera Arturo Ui". Ja osobiście cenię Gruzę przede wszystkim za "Wojnę domowę" i te oraz kilka niewymienionych spektakle TTV. "Czterdziestolatek" się nie łapię w moim małym, prywatnym "Top-Gruza".

PostNapisane: 18 lutego 2020, 10:26 

Posty na Forum KP: 6471
Brunner napisał(a):
"Czterdziestolatek" się nie łapię w moim małym, prywatnym "Top-Gruza".

Może za parę miesięcy się załapie... ;-)

PostNapisane: 18 lutego 2020, 10:43 

Posty na Forum KP: 1403
karel napisał(a):
Brunner napisał(a):
"Czterdziestolatek" się nie łapię w moim małym, prywatnym "Top-Gruza".

Może za parę miesięcy się załapie... ;-)

Raczej straci ostatnią szansę ;)

PostNapisane: 23 lutego 2020, 09:47 

Posty na Forum KP: 1074
Chyba nikt nie wspomniał o moim ulubionym polskim musicalu- "Pierścień i róża".Młodzi Figura,Zamachowski...Ludwik Benoit,Janusz Rewiński,Bernard Ładysz....Muzyka Andrzeja Korzyńskiego.Mogę odglądać bez końca :)

PostNapisane: 5 kwietnia 2020, 13:11 

A propos musicali... Wczoraj obejrzałem "Alicję", którą Gruza nakręcił wspólnie z Jackiem Bromskim. No cóż... Film, do którego część zdjęć powstała w moim mieście, zwraca uwagę naprawdę niezłą muzyką (w końcu Henri Seroka to kompozytor nie lada) i zgrabnymi, melodyjnymi piosenkami w różnych stylach, a także dobrymi zdjęciami Witolda Sobocińskiego. Cóż z tego, skoro sam w sobie jest potwornie nudny.
Obsada międzynarodowa, z udziałem kilku polskich aktorów, choćby Wiesława Gołasa, którego niestety zupełnie nie potrafiono tu wykorzystać. Rozumiem - konwencja, rola w zasadzie niema, ale aż szkoda talentu tego aktora na tak bezbarwny występ.
3/10

PostNapisane: 6 kwietnia 2020, 11:29 

Posty na Forum KP: 2675
Zgadzam się. Dawno tego filmu nie oglądałem, ale piosenkę o starej sztuczce Fenicjan jestem w stanie zanucić obudzony w środku nocy.

PostNapisane: 29 listopada 2021, 02:05 

Posty na Forum KP: 127
Też uwielbiam "Wojnę domową" - ten klimat lat 60-tych... Ale obiektywnie patrząc, serial jest dość nierówny - obok odcinków znakomitych (np. ten z piosenką "Tylko wróć") są też słabe (np. ten ostatni gdy Paweł boi się, że jest dzieckiem adoptowanym).

PostNapisane: 7 września 2023, 22:09 

Byłem właśnie w kinie Iluzjon na "Nocy poślubnej w biały dzień". Na dużym ekranie film podobał mi się jeszcze bardziej. Co ciekawe - moja towarzyszka na seansie natychmiast po zakończeniu porównała ten film do dzieł Hanekego i chwilę później jeden z biorących udział w dyskusji widzów także zobaczył podobieństwo do filmów Hanekego.
Gośćmi byli operator Andrzej Jaroszewicz i aktor Andrzej Pieczyński. Dyskusja bardzo ciekawa, zresztą zabrałem głos także. Widzowie, w większości młodzi ludzie, ale nie tylko, lecz wszyscy nie znający dotąd tego filmu, zadziwieni i zachwyceni tym filmem, zdziwieni, że coś tak mocnego i dobrego (choć widać, że pokaleczonego) jest dotąd nieodkryte.
Andrzej Pieczyński czytał fragmenty wypowiedzi kolaudantów. Czytałem tego mnóstwo sam, słyszałem tego mnóstwo i zawsze mnie to nieodparcie bawi, bo tam wśród tych kolaudantów są zawsze jacyś ludzie, których nazwisk nikt właściwie nie zna, za to wypowiadają się zawsze tak kwieciście, tak "yntelektualnie", z takim wypuczeniem słownym... Tyle tylko, że twórcy, których przeważnie niemiłosiernie krytykują zostali w pamięci potomnych, a oni sami - ni cholery. :-D No cóż, bywa. ;-)
Z przyjemnością raz jeszcze zobaczyłem ten film - choć o przyjemności tak dosłownie trudno mówić, film to wiwisekcja zła, w wymowie jest dość przerażający.

PostNapisane: 7 września 2023, 22:51 

Jednak wolę Hanekego. ;-) Ten film jest dla mnie niestrawny. Może gdyby nie był tak pocięty, byłby lepszy. Nawet nie może, a na pewno.

PostNapisane: 7 września 2023, 23:27 

Karel, a próbowałeś jakoś ostatnio znów się do niego zabrać?

PostNapisane: 8 września 2023, 10:29 

Może kiedyś spróbuję, ale i tak mam sporo zaległości filmowych, więc staram się oglądać te rzeczy, których jeszcze nie widziałem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]