Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 listopada 2021, 20:12 

Posty na Forum KP: 1403
Rafal Dajbor napisał(a):
Polskie ZOO robił Marcin Wolski, więc... Oczywiście to były inne czasy i jednak trochę inny Wolski. Ale coś z tego pozostało w nim do dziś.

Co do Wolskiego bo nie wszyscy o tym wiedzą, choćby z powodu niezaistnienia jeszcze mojej Bazy Teatru Polskiego Radia, w internecie, więc chociaż tu przypomnę, że ten "niezłomny opozycjonista i walczący antykomunista" był autorem serialu słuchowiskowego pt. "Ostatnie słowo", którego bohaterem był nie kto inny tylko Gieorgij Dymitrow. Obsada słuchowiska zresztą doskonała. Zaliwski, Maciejewski, Voit, Kociniak (jako Goebbels), Pawlikowski, Machowski, Zapasiewicz, Pietruski, Pawlicki, Walczewski, Włudarski.

PostNapisane: 1 listopada 2021, 23:55 

Posty na Forum KP: 6173
Andrzej Zaorski -prześmieszny i utalentowany facet, ale za bardzo nie miał szczęścia do filmu, Czemu? Nie wiem, ale mając brata reżysera i to całkiem niezłego...?
Oczywiście "Para-męt pikczers" był fenomenalny, ale Kociniak jednak w kinie warknął i to nie raz - Zaorski już niestety nie. Szkoda.
"Polskie ZOO" było swego czasu mega popularne, ale mnie nigdy nie ruszało. Wolski zapadał już wtedy na swoją polit-chorobę i to było czuć.

Brunner napisał(a):
...choćby z powodu niezaistnienia jeszcze mojej Bazy Teatru Polskiego Radia, w internecie...
U! Coś się kroi?

PostNapisane: 2 listopada 2021, 07:12 

Posty na Forum KP: 1403
Brunner napisał(a):
...choćby z powodu niezaistnienia jeszcze mojej Bazy Teatru Polskiego Radia, w internecie...
U! Coś się kroi?[/quote]

A kroi się, kroi ;) Pozwolę sobie więc na małą autoreklamę czy też prośbę o jałmużnę jak kto woli ale przede wszystkim o reklamę poniższego https://zrzutka.pl/wjcmz2 ;)

Dodam tylko, że w Bazie TPR mam obecnie 13.447 słuchowisk a w Bazie TTV (mam ukończone do 1978r.) 4348 przedstawień. Wyszukiwanie na podstawie frazy "Autor:" bo nie wszędzie jest obsada czy reżyser.

PostNapisane: 2 listopada 2021, 11:36 

Posty na Forum KP: 1073
Chojrak napisał(a):
Andrzej Zaorski -prześmieszny i utalentowany facet, ale za bardzo nie miał szczęścia do filmu, Czemu? Nie wiem, ale mając brata reżysera i to całkiem niezłego...?

Może to nie jest kwestia "szczęścia", tylko braku pewnych predyspozycji, po prostu Zaorski był bardziej aktorem kabaretowym, telewizyjnym, radiowym, w kinie po prostu tracił, stawał się dość nijaki o czym świadczą jego dwie duże role, czyli "Pięciu" i serial "Ile jest życia". I brat reżyser, który obsadzał go dość często miał dobre rozpoznanie, że Andrzej Zaorski lepiej sprawdzał się w wyrazistych epizodach niż głównych rolach, o czym świadczy choćby wspomniana już tutaj rólka w "Barytonie", według mnie świetna, mająca zresztą drugie dno, będąca puszczenie oka do widza, bo brat obsadził brata w roli brata głównego bohatera :-)

PostNapisane: 2 listopada 2021, 21:47 

Posty na Forum KP: 537
Wszedłem do garderoby, w której aktorki rozmawiały o pielęgnacji włosów. Padały przepisy na mycie ich w piwie, nafcie, żółtkach.
– A pan, panie kolego, czym myje włosy, jajami? – zapytała jedna z pań.
– Nie, rękami – odpowiedziałem.

Przysłano mi to dzisiaj na maila twierdząc, że to opowieść Andrzeja Zaorskiego. Jeśli to prawda, to znaczy, że był twórcą sytuacji, która przeszła do kategorii dowcipów, bo znalazłem tę historyjkę jako dowcip w skróconej oczywiście wersji w niejednej książeczce z dowcipami właśnie.

PostNapisane: 8 listopada 2021, 20:55 

Posty na Forum KP: 2675
Tę historyjkę słyszałem o Andrzeju, ale Szczepkowskim.

PostNapisane: 8 listopada 2021, 21:13 

Posty na Forum KP: 6471
W sumie do Szczepkowskiego nawet bardziej by pasowało, bo on miał podobne poczucie humoru. :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]