Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lipca 2021, 11:14 
ADMINISTRATOR

Kolejna smutna wiadomość, nie żyje Eugenia Herman https://film.wp.pl/eugenia-herman-nie-zyje-miala-91-lat-6663252705635104a

PostNapisane: 20 lipca 2021, 12:36 

Posty na Forum KP: 1006
Z Eugenii Herman zawsze emanowała jakaś dostojność. W filmie przede wszystkim drugi plan i epizody, ale całkiem sporo takich do zapamiętania, choćby te u Koterskiego. Choć mi najbardziej utkwiła w głowie jej wyzwolona bizneswoman z ''Grobowca rodziny Von Rausch''...

PostNapisane: 20 lipca 2021, 12:39 

Posty na Forum KP: 2675
Zawsze mi się trochę myliła ze Sławą Kwaśniewską...

W dzisiejszych doniesieniach przedstawiana jest jako gwiazda serialu "W labiryncie", bo też chyba istotnie ta rola przyniosła jej największą popularność. Utkwiła mi w pamieci jakas tajemnicza choroba, na ktorą chorowała w tym serialu, nad ktorą wszyscy robili markotne miny, mówili o "złych wynikach" i tak dalej - i chyba nikt sie nigdy nie dowiedział co to bylo, z wyjatkiem samej bohaterki, granej przez Eugenię Herman, powtarzajacej ponuro "ja najlepiej wiem, co mi jest" (i natychmiast Renata Pękul "mamo, nie mow tak, poki nie ma badań!")....

Ale zagrała jeszcze w paru filmach i serialach - m in swietny epizod w "07"; pamietam jeszcze jej drobną rolę w "Smierci Johna L" Zygadły i rolę tesciowej w "Zyciu wewnętrznym" Koterskiego.

PostNapisane: 20 lipca 2021, 14:02 

Posty na Forum KP: 1249
Do wymienionych przez Was ról dodałbym rolę Pani M. w filmie "Sceny dziecięce z życia prowincji". Pamiętam, że zrobiła na mnie duże wrażenie swoim wybuchem i wulgarną odzywką do głównego bohatera, granego przez Dariusza Siatkowskiego. A wcześniej sprawiała wrażenie bardzo miłej i kulturalnej. To taka scena, która zapadła mi na długo w pamięć.

PostNapisane: 20 lipca 2021, 16:21 

Posty na Forum KP: 537
Uczyła mnie w Studiu Aktorskim przy Teatrze Żydowskim. Siłą rzeczy mam więc do niej bardziej osobisty stosunek. Uczyła scen klasycznych, w bardzo klasycznym stylu, stąd często jej styl uczenia jej uczniowie zarówno z Łodzi, jak i z Żydowskiego nazywali żartobliwie "hermanizmem klasycznym". :-)
Świetna aktorka, następczyni Bohdany Majdy, a poprzedniczka Janiny Traczykówny na "stanowisku" matki Miauczyńskiego w kinie Marka Koterskiego. Koterski i "07 zgłoś się" - z tym mi się przede wszystkim kojarzy na ekranie. Aaa, i jeszcze "Matki żony i kochanki" - gdy ten serial "wchodził" - były to jeszcze czasy przedinternetowe, nie można było "wejść na filmpolski i sprawdzić", więc to właśnie w serialu Machulskiego stwierdziłem jak wygląda Eugenia Herman, której nazwisko nie było mi już wtedy oczywiście obce.

PostNapisane: 20 lipca 2021, 20:02 

Posty na Forum KP: 1403
Eugenia Herman - zawsze wydała mi się jeszcze taką bardziej dostojną i arystokratyczną wersją Wiesławy Mazurkiewicz, więc o podświadomej nawet słabości do Niej nie muszę nadmieniać. Co się zresztą po latach potwierdziło także w zamysłach reżyserów. Najpierw to Panią Wiesię widziałem w spektaklu "Żelazna konstrukcja" (to po tym zresztą spektaklu udało mi się z Nią porozmawiać i być zaproszonym do Ich mieszkania), po kilku latach w tej samej roli, komediowo ujętej arystokratki, wystąpiła Eugenia Herman w TTV. Obie były RE-WE-LA-CYJ-NE.
Ponieważ "W labiryncie" (a także "Modrzejewska") były pierwszymi serialami "premierowymi" które obejrzałem jako pierwsze w życiu, więc siłą rzeczy, a także przez to, że Herman sporadycznie pojawiała się w filmie / telewizji , zawsze będzie mi się kojarzyła z Janiną Czerską (świetne i sarkastyczne w mojej ulubionej formie skwitowanie roli w tym serialu przez Holta). Ileż ja się Jej później naszukałem w starszych filmach, które z biegiem lat poznawałem i jakież było dla mnie dziwne, że Jej nigdzie nie mogę znaleźć. Następne skojarzenie po "Labiryncie" to kolejne dwie babcie, ale w jakże innym wydaniu - w serialu "Plecak pełen przygód" i filmie "Ptaszka" (zwłaszcza w tym ostatnim chwytała mnie za serce).
Fantastyczną kreację stworzyła w serialu "Ranczo", te dwa odcinki z udziałem Herman mocno się wybijają na tle bardzo dobrego przecież serialu, chyba najlepszego z ostatnich lat. Do tego sekretarka majora w "Kapeluszu pana Anatola" i matka Bony w "Królowej Bonie" - i z filmów właściwie wszystko.
Jednym z pierwszych Teatrów Telewizji jaki widziałem był spektakl o dwójce starszych ludzi. Kompletnie nie pamiętam o co w nim chodziło, poza tym, że grali w nim Herman właśnie (kojarzą jakąś scenę z odkurzaczem) i Michał Pawlicki. Po przeprowadzonym właśnie prywatnym śledztwie na filmpolski.pl doszedłem do wniosku, że był to spektakl "Józef i Maria" z 1990r.
Od czasu do czasu Herman pojawiała się również w Teatrze Polskiego Radia. Chciałbym polecić Wam jedno ze słuchowisk - historia czasu współczesnego wracającego do II wojny światowej. Opowieść pełna emocji, w którym racjonalna i trzeźwo myśląca zarówno w retrospekcjach jak i czasach współczesnych jest pielęgniarka grana przez Eugenię Herman. Myślę, że to taka kwintesencja Jej aktorstwa.
https://www.youtube.com/watch?v=-o3vVOGqp9c&t=1350s

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]