Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 14:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lutego 2020, 13:33 
ADMINISTRATOR

Kolejna smutna wiadomość na początku tego roku... Odszedł od nas kompozytor i muzyk, współzałożyciel "Budki Suflera". Jego muzykę mogliśmy usłyszeć m.in. w filmach: "Alabama" (1984), "Pay off" (1987) oraz "Zróbmy sobie wnuka" (2003). Kompozycje Romualda Lipko pojawiały się także w wielu innych filmach i serialach: "Przepraszam, czy tu biją", "Piętno", "Adam i Ewa", "Ślepnąc od świateł" czy "Rojst".

PostNapisane: 7 lutego 2020, 13:49 

Posty na Forum KP: 6471
Bardzo utalentowany kompozytor. Zawsze uważałem, że gdyby tworzył w Wlk. Brytanii czy USA, to miałby szansę na gigantyczną światową karierę, bo miał ogromną łatwość tworzenia oryginalnych, a przy tym łatwo wpadających w ucho melodii, różnorodnych brzmieniowo, a jednocześnie dających się rozpoznać często po pierwszych taktach - to właśnie jest styl i dar, które posiadają najlepsi kompozytorzy, bez podziału na gatunek muzyczny . Do kina pisał niewiele, ale faktycznie piosenki z jego muzyką wykorzystywane były często.

PostNapisane: 7 lutego 2020, 14:17 

Posty na Forum KP: 537
Dla mnie wyjątkowo smutna wiadomość, bo fanem Budki Suflera byłem.... nawet dokładnie pamiętam od kiedy. Od wakacji 1993 roku, gdy w zapomnianym już telewizyjnym programie-konkursie piosenkowym "Muzyczna Jedynka" usłyszałem utwór "Ragtime" z płyty "Cisza". Natychmiast za swoje zaskórniaki pokupowałem sobie wszystko, co tylko stworzyła Budka Suflera. Na kasetach magnetofonowych, bo to były czasy popularności tego nośnika.

Rzeczywiście, to aż nieco dziwne, że tak zdolny kompozytor tak niewiele stworzył dla kina. "Zdolny kompozytor" to zresztą wg mnie mało, bo moim zdaniem w dziedzinie muzyki rozrywkowej Romuald Lipko ocierał się o geniusz. Wszechstronność - niebywała. Jego kompozycje z lat 70. to surowy, ostry rock. Wiele innych jego piosenek to lekki i wpadający w ucho pop. Inne kompozycje, takie jak "Nic nie może wiecznie trwać" Anny Jantar, "Jestem twoim grzechem" Izabeli Trojanowskiej, "Podwórkowa kalkomania" Urszuli, czy "Aleja gwiazd" Zdzisławy Sośnickiej - to z kolei New Romantic, muzyka elektroniczna. Nastrój jego piosenek też przeróżny. Np. "Czas ołowiu" - mroczne, posępne, takie że ciarki chodzą. A "Piąty bieg" dla odmiany - wesołe, radosne, optymistyczne. Podobnie jest, gdy spojrzeć na jego piosenki od strony odbioru przez publiczność. Niektóre jego utwory to symfoniczny rock dla koneserów, albo jakieś muzyczne poszukiwania, z pogranicza rocka, bluesa i jazzu. A obok tego - "Takie tango", jeden z największych hitów polskiej muzyki XX wieku i kto wie, czy nie największy przebój ostatniej dekady tegoż stulecia. W pewnym czasie podśpiewywali to chyba wszyscy. :-) Tak w skrócie - w dziedzinie muzyki rozrywkowej - ten facet umiał WSZYSTKO!

Kino nie wykorzystywało jego talentu, ale bez wątpienia wiadoma scena z "Przepraszam czy tu biją" bez jego kompozycji, bez Budki Suflera, nie byłaby tym, czym jest w pamięci kinomanów.

PostNapisane: 8 lutego 2020, 12:37 

Rafal Dajbor napisał(a):
Dla mnie wyjątkowo smutna wiadomość, bo fanem Budki Suflera byłem.... nawet dokładnie pamiętam Kino nie wykorzystywało jego talentu, ale bez wątpienia wiadoma scena z "Przepraszam czy tu biją" bez jego kompozycji, bez Budki Suflera, nie byłaby tym, czym jest w pamięci kinomanów.

Zapomniałeś o filmie Alabama ☺ Malinowy Król, Wielki Odlot i przede wszystkim wspaniała kompozycja instrumentalna Temat Bożeny. Te utwory dodają klimatu i uroku filmowi.

PostNapisane: 8 lutego 2020, 16:13 

Posty na Forum KP: 537
Nie zapomniałem, tylko po prostu "Przepraszam czy tu biją?" jest filmem nieporównywalnie lepszym od "Alabamy" no i o wiele bardziej znaczącym w dziejach polskiego kina. :-)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]