Forum Polskiego Kina

Teraz jest 3 stycznia 2025, 05:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 lipca 2018, 18:45 

Posty na Forum KP: 537
Wybitna postać polskiej muzyki. Co ciekawe - na płycie "O!" współpracował ze zmarłą wczoraj Korą.

Nie jestem fanem ani znawcą jazzu. Nie to, że nie lubię. Po prostu nie zachwyca mnie ten typ muzyki, nie szaleję też w związku z tym za jazzem jako muzyką filmową. Z jednym wyjątkiem. A wyjątkiem tym jest muzyka Tomasza Stańki do filmu Andrzeja Trzosa-Rastawieckiego "Trąd". Moim zdaniem znakomita, fenomenalnie wpasowana w nastrój tego mrocznego filmu.

PostNapisane: 29 lipca 2018, 19:18 

Posty na Forum KP: 1006
Ciężki weekend dla polskiej sceny muzycznej, wczoraj Kora, dzisiaj informacja o śmierci Tomasza Stańki. Ja akurat jazz jak najbardziej... jeden z moich ulubionych, a przede wszystkich ważnych dla mnie z powodów osobistych momentów muzycznych z filmu polskiego to piękna wokaliza Jana Kanty Pawluśkiewicza do trąbki zmarłego muzyka w filmie ''Idol" Feliksa Falka...

PostNapisane: 29 lipca 2018, 19:25 

Posty na Forum KP: 537
Ooooooo, tak, tu też się zgadzam! Piękna jest ta wokaliza z trąbką Stańki. Ja ją sobie kiedyś nawet na zwykłą kasetę magnetofonową nagrałem z głośnika telewizora. Ze 20 lat temu to było. :) A "Idol" to naprawdę niezły film!

PostNapisane: 29 lipca 2018, 19:26 

Gigant, nie wyobrażam sobie "Reichu" czy "Pożegnania z Marią" bez jego trąbki. W obu przypadkach muzyka ilustruje obraz perfekcyjnie. Utwór Stańki słychać też w czołówce serialu "Homeland", co chyba pozostaje jedynym wykorzystaniem jego kompozycji w amerykańskich produkcjach.

PostNapisane: 29 lipca 2018, 19:30 

Ja niestety do muzyki Tomasza Stańki nigdy nie mogłem się przekonać, podchodziłem do "Music for K" i "TWET", ale to nie mój styl. Tak czy owak, wiadomość niewątpliwie smutna. Miałem okazję być jakiś czas temu na koncercie Stańki, ale byłem wtedy jeszcze dzieckiem, i to w ogóle nie zaznajomionym z jazzem, więc wiadomo, że niewiele z tego wyniosłem. :) Z dokonań filmowych cenię jednak muzykę do "Dziury w ziemi" i szczególnie "Jak zdobyć pieniądze, kobietę i sławę".

PostNapisane: 29 lipca 2018, 22:37 

Posty na Forum KP: 6471
Twórca wybitny - bez wątpienia. Ja podobnie jak Rafał nie jestem miłośnikiem jazzu, więc nie będę się tu silił na jakieś głębsze analizy choć nawet jako osoba słabo znająca się na jazzie wyczuwałem ten pierwiastek wyjątkowości w jego muzyce. Ta, którą stworzył do "Trądu" czy "Pożegnania z Marią" faktycznie piękna.

PostNapisane: 6 sierpnia 2018, 20:53 

Posty na Forum KP: 6173
karel napisał(a):
Ja podobnie jak Rafał nie jestem miłośnikiem jazzu,...
A ja słucham także trochę jazzu, ale muzyka TS jest dosyć trudna momentami nawet i dla mnie. Facet wywodzi się z idiomatyki free, a to nie jest łatwa "kraina" w odbiorze dla słuchacza... :)
Na scenie był magikiem, miał swój sound, przebił się na świecie, a to nie jest łatwe. Jego dźwięk był chropowaty, niezbyt milutki i "ładny", to muzyka po prostu trudna i nieoczywista. (Moja połówka, twierdzi, że Stańko gra "męcząco" :) )

Ale miał też lżejsze płyty, dla filmomaniaków dość strawna i chyba ciekawa będzie "Litania"
z ECMu:

https://www.youtube.com/watch?v=VYIT0YPxfs8

PostNapisane: 6 sierpnia 2018, 22:15 

Z trochę łatwiejszych albumów, gdzie można posłuchać Stańki w zespole z innymi, mogę szczerze polecić "Astigmatic" Komedy jak również "The Andrzej Trzaskowski Quintet". Też nie jest to chyba najprzystępniejszy jazz pod słońcem, ale skoro mnie się podoba, to widocznie jest łatwiejszy niż albumy samego Stańki, z których niestety trudno mi czerpać jakąś większą przyjemność. ;)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]