Forum Polskiego Kina

Teraz jest 3 stycznia 2025, 05:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 grudnia 2016, 11:35 

Posty na Forum KP: 256
Jerzy Kukuczka też raczej nie należał do misiowatych - 1986 "Krępy, mocnej postury", 1989 "Po raz drugi widziałam Jurka późną wiosną 1989 roku w Trento we Włoszech....wydawał mi się chudszy, niż pamiętałam go z Nepalu trzy lata wcześniej... Refleksja Carlosa Carsolio na temat wyglądu Jurka była odbiciem mojej własnej obserwacji: "... był niewysoki, miał przerzedzone włosy i mały brzuszek. Gdybyś go zobaczył na ulicy, nie domyśliłbyś się, że to najlepszy wspinacz na świecie. Najlepszy w historii himalaizmu"". Tak pisze Bernadette McDonald we wstępie książki "Kukuczka. Opowieść o najsłynniejszym polskim himalaiście" autorstwa Dariusza Kortko i Marcina Pietraszewskiego.
Z tego opisu wnioskuję, że chodzi raczej o niepozorność, no chyba że mały brzuszek robi z ciebie już misia :). Zresztą nie jest to takie ważne, każdy inaczej wyobraża sobie misia :) bardziej chodziło mi o zareklamowanie książki, co prawda przeczytałem dopiero pierwszy rozdział, ale zaostrzył on apetyt na całą resztę. Początek, zaczyna się tak naprawdę od końca, czyli śmierci Kukuczki, ale przeglądałem resztę, czytając tak wybiórczo i zapowiada się naprawdę bardzo ciekawie. Zawiera też mnóstwo zdjęć.

PostNapisane: 21 grudnia 2016, 00:38 

Posty na Forum KP: 1440
Chojrak napisał(a):

Obrazek

Do złudzenia przypominają duet fortepianowy Marek & Vacek ;)

PostNapisane: 23 grudnia 2016, 23:11 

Posty na Forum KP: 1440
Nasunęła mi się taka refleksja.
Pewnym paradoksem i fatum w życiu Andrzeja Wasilewicza był fakt,że w "Kochaj albo rzuć" nie pojechał do Ameryki,a w życiu prywatnym tak i pozostał już tam na stałe.Ot tyle.

PostNapisane: 24 grudnia 2016, 10:43 

Posty na Forum KP: 2675
karel napisał(a):
Chojrak napisał(a):

Misiowatość Wołodyjowskiego w wykonaniu Łomnickiego przeszkadzała?

Wołodyjowski-Łomnicki misowaty? :o Nigdy bym w ten sposób o nim nie pomyślał. Raczej zawsze wydawał mi się gibki i zręczny. Niezależnie od tego, - a może właśnie dlatego - że był niski.

Mam wrażenie, że mówimy o dwu róznych filmach.
W "Panu Wołódyjowskim" istotnie dość sczupły i zręczny.
Walcząc w "Potopie" z Kmicicem w strugach deszczu przylepiających mu hajdawery do dość obszernego podówczas już tyłka mógł wywoływać skojarzenia już bliższe koali niż wiewiórce....

PostNapisane: 27 grudnia 2016, 12:56 

Posty na Forum KP: 6173
Exactly.

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 27 grudnia 2016, 13:02 

Posty na Forum KP: 6471
Rozumiem. Aczkolwiek nawet w "Potopie" Wołodyjowski w wykonaniu Łomnickiego nie wydaje mi się misiowaty. Krępy, korpulentny - tak, ale misiowaty? Nie...
Swoją drogą "Potop" dzieje się przed "Panem Wołodyjowskim", więc grany przez Łomnickiego bohater jest młodszy od kreowanego w ostatniej części Trylogii. Wszyscy jednak wiemy, jak to z kolejnością adaptacji było i -chcąc nie chcąc - Łomnicki był o parę dobrych lat starszy, gdy wcielał się w bohatera tak naprawdę młodszego. :)

PostNapisane: 14 grudnia 2017, 17:51 

Co ciekawe - na początku "Wołodyjowskiego" Zagłoba mówi do Michała, że schudł :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]